Családon belüli erőszakkal és börtönpszichológiával folytatódik a Terápia

A korábbi sorozatokban megismert problémáknál is súlyosabb válságokat feszeget ez az évad, majdnem minden napra jut halál és halálfélelem.

Sokan vártuk már, de leginkább reméltük, hogy kap folytatást az HBO hazai saját gyártású sorozata, a Terápia. A harmadik, záró évad elkészült és díszbemutatóval indult útjára, melyről már beszámoltunk – arról viszont még nem, hogy miért lesz érdemes november 13. hétfő este 8-tól újra 35 részen keresztül követni Dargay András tevékenységét.

Felépítésében a harmadik évad sem különbözik a korábbiaktól: a Mácsai Pál alakította pszichológus, Dargay András négy páciensének kezelésébe és a pszichológus analízisébe nézhetünk bele. A korábbi sorozatokban megismert problémáknál is súlyosabb válságokat feszeget ez az évad: Dargay szakmai és magánéleti krízisben van, páciensei között van súlyos gyásszal küzdő nyugdíjas, családon belüli erőszaktól szenvedő anya és gyilkossággal vádolt fiú is.

Hétfő: Zsolt

A sorozatot öt héten kereszült vetíti az HBO, minden hétköznap estére jut egy szereplő. 13-án hétfőn rögtön a börtönben ülő 23 éves Zsolttal indítunk – erős kezdés. A barátnője gyilkosságának vádjával ülő srác nem először kerül előzetesbe. Ez a szál lesz az a sorozatban, mely a műfaj határait feszegeti és már-már krimibe hajlik, melyben Dargay felteszi azt a pszichológustól idegennek ható kérdést is, hogy "maga ölte meg Ritát?".

Nem csak Vilmányi Benett zseniális játéka miatt, hanem a remekül megírt börtönszleng miatt is érdekes ez a szál. Bár nem vagyok jártas a hazai büntetés-végrehajtási intézményekben, de nagyon őszintének tűnt Zsolt karakterének szóhasználata. Az első részben épp csak körvonalazódik, hogy mi lesz a történet, de parádésnak ígérkezik Vilmányi és Mácsai közös játéka.

Kedd: Krisztina

A Schell Judit által alakított nő kényszerességétől és kézfájdalmától szeretne szabadulni: nem teljesen világos, hogy a kézfájdalom hogyan vezette pont pszichológushoz, de hamar kiderül, hogy itt inkább a férjjel lesz valami és egyáltalán nem mozgásszervi problémáról lesz szó. Az előzetesből már kiderül, hogy a cél a bántalmazó férj elhagyása lesz, ami sokkal könnyebbnek hangzik, mint amilyen valójában - bepillanthatunk a családon belüli erőszak lélektanába, kicsit jobban megismerhetjük, milyen lehet egy elnyomó, bántalmazó kapcsolatban élni és abból kilépni.

Szerda: Sándor

Mit lehet mondani egy nemrég megözvegyült, megszokott falusi közegéből kiszakított idős férfinak? Mit tehet a pszichológus? Hogyan segíthetne valakinek, akinek egyetlen vágya lenne visszakapni mindent, amit elvett tőle az élet? Az első részből ez nyilván nem derül ki, csak az, hogy reménytelen(nek tűnő) helyzeten kéne úgy segítenie Dargaynak, hogy a páciens se magától kereste fel, hanem fia és menye "hurcolták" el hozzá. 

Sándort a marosvásárhelyi születésű Czintos József alakítja, a Harag György Társulat egykori színésze és igazgatója, a Csíki Játékszín egyik alapítója. A szálat az erdélyi drámaíró, Székely Csaba írta, és Enyedi Ildikó rendezte - olvasható az Index cikkében. Kíváncsiak leszünk, vajon hogy fut ki az előzetesben is látott kijelentésekre Sándor és András beszélgetése, vajon miért haragszik Sándor menyére, Júliára azért, mert él?

Csütörtök: Edit

A Terápia csütörtöki szálának is fő témája a halál: "ő haldoklik, nem maga" - mondja a pszichológus az erősen egoistának tűnő színésznőnek (Udvaros Dorottya), aki nem nagyon képes húga rákos megbetegedésével és haldoklásával bármit kezdeni. Helyette azzal fordul pszichológushoz, hogy néha elfelejti a színpadon a szöveget. De nincs menekvés, Dargaynál nem lehet elkenni a problémákat: szóval valószínűleg a csütörtöki epizódok követése is elég megviselő lesz.

 Péntek: András

Dargay figurája eddig sem csattant ki az örömtől, de a záró évadban még sokkal rosszabb bőrben van, mint valaha. Oké, elvált, és elköltözött a szép családi házból már a korábbi évadokban, de van egy új párkapcsolata, praxisa, akár nézhetne ki jobban is... de totálisan ki van égve és hogy a pénteki epizódokból se maradjon ki a halál: attól retteg, hogy Parkinson-kórja van és hamarosan meghal. A Balsai Móni által játszott pszichiáterhez csak gyógyszert feliratni esik be, ebből alakul majd ki beszélgetésük.

Mácsait nyilván felesleges itt most külön megdicsérni, hisz egyértelműen remek színész és már évadok óta hibátlanul hozza Dargay karakterét: ez most sincs másként. Egy másodpercig sem unalmas vagy hamis az, amit a képernyőn látunk. Hiába néz ki úgy a Terápia, mintha csak két ember beszélgetne egy szobában, sokkal többrétű és messzebbre mutató, amit kapunk a sorozattól. 

Talán nem túlzás azt mondani, hogy érdemes előfizetni az HBO-ra a jövő hétfőn induló Terápiáért: ha érdekel a pszichológia, foglalkoztatnak a komoly témák, esetleg magadra ismersz egy-egy mondatban, biztosan le fog kötni a csatorna saját gyártású sorozata.

Ha nem tudnád, mi az a Terápia

Az HBO saját gyártású sorozata 2012-ben startolt itthon, és azonnal hatalmas siker lett, köszönhetően a jól megírt dialógusoknak, a remek színészi játéknak és a rendezőknek. A nézők Dargay András pszichológus (Mácsai Pál) és öt páciense életébe nyerhettek betekintést, ugyanúgy az első, mint a második és most a harmaik szériában is.

A sorozat több rendezővel dolgozott már az első szériában is (Enyedi Ildikóval és Gigor Attilával, akik inkább nagyjátékfilmekről ismertek), hozzájuk csatlakozott Nagypál Orsolya és Schwechtje Mihály. Az eredeti verzió a Be Tipul című izraeli széria, amiből mind az amerikai (In Treatment) mind a magyar sorozat készült.

A honi verzió igen erős lett, köszönhetően annak, hogy megtalálták a tökéletes pszichológust, Mácsai Pált, és a több évadra elegendő sok jó klienst, akiknek a történetei úgy tárulnak elénk, hogy közben csak a beszélő és a hallgató arcát látjuk. A hazai sorozat különös erénye, hogy a történeteket egyre közelebb hozták a hazai valósághoz, így a harmadik évadban két szál már teljesen eredeti, egy pedig csak inspirációnak használja az amerikai verziót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra