Amikor az ember bort kóstol, a poharában lévő ital mellett a környezet is fontos: rengeteget hozzá tud tenni az élményhez (és persze el is tud venni belőle). Ezért aztán manapság a legjobb borászatok már nem csak egyszerű üzemek, hanem épületeik önmagukban is látványosságszámba mennek, és neves építészek jegyzik őket. Itthon jó példa erre a Kreinbacher pezsgőpincészet – nyár elején náluk jártam, és nagyon szerettem őket. Mutatom ezt a helyet is, és az Architecturaldigest.com gyűjteményének köszönhetően a legjobb külföldi példákat is. Borászatturizmusra fel!
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely, Magyarország
A Kreinbacher pezsgőpincészet és borászat egyszerre formabontó, mégis a tájba és a helyi építészeti hagyományokba illeszkedő épületét Ekler Dezső tervezte. Érdekessége, hogy itt még az üzemi terület is tele van szép, vagy éppen játékos megoldásokkal. Nem csak az épület menő, de a berendezése is: 2015-ben az év belsőépítésze díjat is megkapta a hotelként, étteremként és pincészetként üzemelő épületegyüttes berendezéséért a Biva Inspiration.
Bodegas Ysios, Rioja, Spanyolország
Az Ysios borászat – mely nevét Osiris és Isis egyiptomi istenek nevének összevonásából kapta – a mögötte húzódó hegységgel együtt hullámzó épülete 2001-ben készült el, tervezője a spanyol sztárépítész, Santiago Calavatra. Nevéhez olyan híres épületek fűződnek, mint Skandinávia legmagasabb épülete, a malmői Turning Torso, a jellegzetes, bálnára emlékeztető Művészetek városa Valenciában, vagy éppen a World Trade Center közlekedési csomópont New Yorkban.
Marqués de Riscal, Elciego, Spanyolország
Az 1850-es évek óta működő spanyol borászat, a Marqués de Riscal a megosztó munkáiról híres Pritzker-díjas sztárépítészt, Frank Gehryt bízta meg a birtokközpont újratervezésével. Gehry nem hazudtolta meg önmagát: ha akarná sem tudná letagadni a 2006-ban átadott, tekeredő, óriási pink szalag formájú épületet, mely olyan korábbi munkáira emlékeztet, mint például a bilbaói Guggenheim Múzeum. Az épületkomplexum egyébként a borászat mellett hotelt, éttermet és egy wellneszközpontot is rejt.
Mi az a Pitzker-díj?
A Pritzker-díjat (mely az alapító, Jay A. Pritzker nevét viseli) 1979 óta osztja ki élő építészeknek a Hyatt Alapítvány. Nyertesei 100 000 dollárt kapnak. A vele járó szakmai elismerés miatt a díjat olykor 'építészeti Nobel-díjnak' is nevezik – írja a Wikipedia.
R. López de Heredia, Haro, Rioja, Spanyolország
Fennállásának 125 évfordulójára a patinás R. López de Heredia a világhírű Zaha Hadidot kérte fel, hogy tervezzen egy borboltnak és kóstolótérnek otthont adó épületet. A háromszög formájú, drámai pavilon 2006-ban készült el, a borászat meghatározása szerint "hidat képez az a múlt, a jelen és a jövő között."
Château Cheval Blanc, Saint-Émilion, Franciaország
Christian de Portzamparc, a szintén Pritzker-díjas építész tervezte a Château Cheval Blanc borászat épületét. Az előző helyhez hasonlóan az teszi különösen izgalmassá ezt az épületet, hogy a régi, patinás borászatot toldották meg ezzel a hullámzó tetejű kortárs épülettel, amihez az inspirációt az üzemben használt betonedények adták.
Petra Wine, Suvereto, Toscana, Olaszország
Az ősi toszkán település, Suvereto mellett működő borászat, a Petra Wine épületét egy svájci építész, Mario Botta tervezte, és 2003-ban készült el. Az épület ugyan hasonlít tervezőjének korábbi épületeire (például a San Franciscó-i Museum of Modern Artra, vagy a franciaországi Évry katedrálisára), de jól illeszkedik a toszkán tájba, és környékbeli alapanyagokat használtak hozzá – a kőburkolathoz az alapanyag Veronából érkezett például.
Rocca di Frassinello, Chianti, Toscana, Olaszország
A Renzo Piano (persze neki is van egy Pritzker-díja) tervezte Rocca di Frassinello borászat 2007-ben nyílt meg. Az épület a tradicionális toszkán építészeti jegyeket kombinálja az ipari hangulattal. Különlegessége az a négyszögletű torony, amiben tükröket helyeztek el, így juttatva fényt az épület belsejébe.