Ilyen lehet anorexiásnak lenni

Az egyik leggyakoribb és a legveszélyesebb népbetegségről, az anorexiáról fog szólni a Netflix új sorozata a To the Bone. Lily Collins alakítja Ellent, a fiatal lányt, aki egészen az életveszélyes állapotig éhezteti magát. Hogy megmentsék életét, egy bentlakásos intézménybe utalják, ahol orvosi segítséggel és különböző terápiás módszerekkel próbálnak meg segíteni az olyan betegeken, mint ő: akik még csontsoványan is kövérnek látják magukat.

A rehabilitációs otthon orvosa (Keanu Reeves) minden telhetőt megtesz, hogy motiválja a betegeit és megmutassa nekik, a kalóriaszámlálgatás és a konstans éhezésen kívül sokkal izgalmasabb és örömtelibb élmények is vannak az életben. 

A film azon túl, hogy egy nagyon is aktuális és komoly témát feszeget, az előzetes alapján nagyon úgy tűnik, hogy a fanyar humorban sem fog szűkölködni, és bár lesznek benne bőven drámai és intim jelenetek, nem egy minden ízében nyomasztó sorozatot fogunk kapunk július 24.-től. Hogy mennyire lesz hatásvadász, az majd a film bemutatása után fog kiderülni.

A pár perces trailer alapján az viszont kiderül, hogy a sorozat alkotói, nemcsak a beteg, hanem a család és a szűk környezet szemszögéből is láttatják, milyen az anorexiával, és egy anorexiással együtt élni. Képet kapunk majd arról, mit érezhet az anya, amikor azt látja, hogy a gyereke már csak árnyéka önmagának, de ennek ellenére továbbra is éhezteti magát, vagy a húg, aki úgy érzi, a betegség elvette tőle a nővérét, és reméljük majd azt is vázolják, milyen okok vezethetnek ahhoz, hogy valaki az anorexia spiráljába sodródjon.

A sorozat rendezője Martin Noxon, és a film főszereplője Lily Collins hasonló kérdésekre próbál meg választ adni, ráadásul pontosan tudják, mit kell mondani, hiszen mindketten érintettek a témában, korábban ők maguk is küzdöttek ezzel a betegséggel, így várhatóan hiteles képet fogunk kapni a betegség természetrajzáról, és arról, hogy miért is olyan nehéz kigyógyulni belőle. 

Mind a színésznő, mind a rendező számára nagy kihívás volt a forgatás, hiszen bár a téma boncolgatás segített a korábbi tapasztalatok feldolgozásában, benne volt a pakliban, hogy valamelyikük visszaesik az emlékek felidézése miatt. Utóbbi főleg Collinst veszélyeztette, hiszen a hiteles alakításért le kellett fogynia. Collins arról beszélt a Refinery29 -nek, hogy ettől maga is tartott, ezért egy táplálkozási szakember felügyelete alatt adta le a kilókat, ami állítása szerint nem volt kemény diéta, ugyanis az nem tett volna jót sem a testének, sem a mentális állapotának.

MV5BMTc1Nzk1NjQ1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjA2NTcwMjI@. V1 SX1777 CR0,

De nem csak az alkotóknak kellett elővigyázatosnak lenni a forgatás alatt, a sorozat nézése azoknak a nézőknek sem tesz feltétlenül jót, akik korábban maguk is anorexiával küzdöttek. A film témája és egyes jelenetei ugyanis az érintettekben előhívhatják azokat az élményeket, amikor még minden a kalóriaszámlálás körül forgott, és mint a volt szerfüggők esetében egy drogos film, sóvárgást idézhet náluk is elő, vagyis a film elrettentés helyett akár az ellenkező hatást is kiválthatja.  Az alkotóknak tehát fel van adva a lecke, hiszen egy olyan mentális betegség áll a sorozat középpontjában, amelynek rendkívül magas a halálozási rátája, és amely komoly fejtörést okoz az orvosok számára, így különösen fontos, hogy romantizálás nélkül, reálisan ábrázolják az anorexia természetét, és annak súlyos következményeit.

Az Entertainment Weekly egyik számában Noxon úgy fogalmazott, hogy a film elsődleges célja az érzékenyítés, hogy elfogadóbbá, megértőbbé váljunk a táplálkozási betegségekkel küzdőkkel szemben, és hogy megtanuljuk időben felismerni a tüneteket. Utóbbi valóban nagyon fontos, egyrészt mert az új felmérések szerint a betegség sokkal gyakoribb, mint eddig vélték, másrészt mivel ez egy lelki eredetű, komplex betegség, az idejében elkezdett kezelés életet menthet.

A filmet július 24-én mutatják be a Netflixen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek