A csokit azért kívánod, mert a tested vasat és magnéziumot akar

"Ha én a testemet nem táplálom, amin át a lelkemet akarom elérni, akkor nem megyek semmire." - állítja Ilkó Péter jógában és ajurvédában is jártas táplálkozási tanácsadó. De vajon hogy tápláljuk jól a testünket? Dénes Dóra interjúja.

Egyik kedvenc gasztroblogunk, az Édes pofa a napokban érdekes interjút közölt. Dénes Dóra írását most nálunk is olvashatod. 

Valójában nem a cukorra vágyik a szervezet, hanem a vitaminokra. Bőség van, csak közben tápanyaghiány - állítja Ilkó Péter táplálkozási tanácsadó. A jógában és ajurvédában is jártas szakembert interjúnkban arra kértem, a gyerekekre összepontosítva segítsen meglátni a lényeget a kaotikus táplálkozási trendekben. Szó esett arról, mi a baj a bolti tejtermékekkel, a vitaminkészítményekkel, arról is, hogy a nagyanyáink még a disznók alá dobták azt, amiből ma a cukor készül, de az alternatív cukrok között van, ami nagyon jó. Jó hír az is, hogy a nyers kakaó tele van vitaminnal, és vannak superfoodok, amelyek nemcsak nemcsak üres marketingfogások. A kókuszolaj például az anyatejben is található laurinsavat tartalmaz, ami az immunrendszert építi, a kurkuma pedig még sebgyógyításra is működik.

Azt már jóformán tényként kezelhetjük, hogy a finomított liszt és cukor nem egészséges, de hogy miért, arra is jó lenne érthető választ kapni. Ilkó Péter táplálkozási tanácsadó addigi karrierjét feladva éveken át járta a világot, Jamaicától Polinéziáig, hogy az egészséges életmódról, ajurvédáról, jógáról tanuljon tradicionális helyeken, és megismerje azokat a növényeket, amelyek szuperélelmiszerként működnek. Oldala, a Make Eat Happen és Facebook-közössége komplexen fogja össze mindezeket. Interjúalanyom úgy tartja, hogy az életmódváltást a közösségi élményekkel kombinálni a legjobb, főleg ha gyerekeket is szeretnénk az egészséges életmód felé terelni.

Az üzleti életből és multi szemlélet felől indultál a jóga, egészséges táplálkozás és ajurvéda irányába. Hogyan alakult ez az út?

15940932 1082618098514638 4639300497063003687 n

Ilkó Péter (fotó: Makeaethappen)


Több tényező is ebbe az irányba vitt. Először is gyerekkoromtól versenysportoltam, és ahhoz, hogy teljesíteni tudjak, igényem volt rá, hogy jó minőségű dolgokat egyek. De mi az, amit étel néven beviszünk? Sajnos nem mind táplálék, ami tápláléknak látszó termék. A gyártó profitot szeretne realizálni, nem pedig arra törekedni, hogy egészségesek legyünk. Ez az egyén saját választása. Ha az ember józan ésszel visszagondol az előző generációkra, hogy a nagymama mit evett, akkor döbbenetes a különbség. Itt van egy olyan világ, amikor az ember szégyelli, amit csinál, szégyell paradicsomot termelni, de le sem megy érte a piacra, inkább bemegy a multiba, mert ott  olcsóbb és könnyebb parkolni. A legegyszerűbben elérhető, a legkönnyebben felmelegíthető és megehető irány lett az elsődleges. Nem kellett hozzá negyven év, hogy olyan szintű problémák legyenek a táplálkozásban, hogy az őrület.

Először tehát arra kezdtem figyelni, mit nem eszem.  Amikor motorversenyeztem, nagyon sok sérülésem volt, és már nem nagyon tudtam járni. A gyógytorna és rehabilitáció alatt mondták, hogy ez lényegében jóga, engem pedig elkezdett érdekelni, és Thaiföldön megismerkedtem a jógával. Két hétig akartam maradni, végül két hónap lett belőle. Egy tíz napos tisztító diéta után ismertem és tapasztaltam meg az új jógikus táplálkozási rendszert és mélyebben az ajurvédát. Addig ettem húst, meg ittam dobozos gyümölcsleveket, de ott a két hónap végén az jött ki, hogy ezeket mind a 2000-ben elhagyott cukor, fehérliszt, üdítők, bolti tejtermékek mellé csatolom.

Egy jógatáborban sokkal könnyebb tudatosan étkezni, mint a hétköznapokban. Hogyan oldottad meg utána itthon?

Bárhol választhatsz, hogy babkonzervet eszel, vagy frisset. Korábban hosszú ideig Olaszországban éltem, ahol nem tudod kikerülni, hogy ne keveredj bele a piacokba, a borba, az olívába, a sonkába, a sajtba. Sokat főztem, ilyen irányú végzettséget is szereztem, és a gasztro-nézetem is kitisztult, részévé vált a mindennapoknak.

A harmadik tényező, az ajurvéda hogyan kapcsolódik a jóga-táplálkozás tengelyhez?

Napkelet, naplemente (fotó: Makeeathappen) 

Az ajurvéda szerintem a nulladik lépcsője a jógának, egyidős vele. Ha én a testemet nem táplálom, amin át a lelkemet akarom elérni, akkor nem megyek semmire. Ennek a testnek végig kell kísérnie, és ha 60 éves koromban már nem tudom felemelni a bal kezem, akkor baj van.

Az ajurvéda röviden élettan, és abban segít, hogyan maradj egészséges. A védák, szútrák, olyan, szanszkritül írott szövegek, amiket a tanítók egymásnak írtak, hogy továbbadják a hagyományos, örökölt tudást. Mit csináltak a nagyszüleink, ha betegek voltak?

Használták a gyógynövényeket, és ha nagy volt a baj, elmentek orvoshoz.  

És mindenki tudta, hogy a gyógynövények és csontleves mire jó. A népi gyógymódoknak Magyarországon is volt tradicionális tudása. Nézd meg, Gyuri bácsit, a füves embert, 89 évesen hogyan hajol le. Ez kell a hitelességhez.

Mi az, amit az ajurvéda, mint több ezer éves gyógyítási rendszer a ma emberéről tud?

Az ajurvéda nem tud elavulni. Te rezegsz, és a te rezonanciád nem testként értékel téged. Mindenkinek van egy fő eleme: tűz, víz, vagy levegő.  Aszerint, hogy melyik a fő elemed, tudod rávezetni magad, hogy melyiket kell csökkenteni, illetve növelni magadban, hogy szinkronban legyél önmagaddal és környezeteddel. A környezetben is mindennek megvan a rezgése, a táplálékoknak is. A magoknak, a zsíroknak, a gyümölcsöknek, stb, ezekkel is lehet befolyásolni, hogy jól legyél.

Mondok egy példát, mit tud ez a rendszer. Ott van a a stresszt, ugye megismertük. Egy belső feszültség: nem úgy élek, ahogy szeretnék. Ez tünetben megnyilvánulhat például úgy, hogy besűrűsödik a véred, és ha nem kezeled, lesz egy betegség, és annak egy pontos helye. A modern gyógyászat úgy látja, hogy neked érszűkületed van a jobb lábadban és a bokád meg a térded fáj. Az ajurvéda pedig azt mondja, hogy megütötted a bokádat: nincs alázat, vagy túl sok van belőle a jobb oldalon, a férfi oldalon. Ez azért manifesztálódott ott, mert már a tünetet sem fogtad fel.  A kérdés az, hogy mivel kapcsolatban ütötted meg a bokádat? Valami férfi energiával kapcsolatos konfliktus van az életedben, akár férj, apuka. Nem a betegséget tüntetjük el, hanem megkeressük az azt okozó lelki problémát.

A szakorvos diagnózisát sem mindig egyszerű megérteni. De mit kezdhetek egy olyan diagnózissal, hogy a jobb oldalamon gond van a férfi energiákkal?

 Zöld smoothie nyugtató ashwagandha porral: ezt nevezik bánom is én pornak (fotó: Makeeathappen)

Meg kell keresned, mi az a feszültség, amiből tünet lett.  Nem lehet megspórolni. A magyar nyelv gyönyörű, régebbi, mint a szanszkrit, csak nem tudjuk, mit beszélünk. Van az a mondásunk, hogy a  test a lélek tükre.  Ha fáj a hátam, elkezdhetem kiropraktőrrel helyrerakni a gerinccsigolyákat és jó táplálékot adni a testnek, és ez tart is egy ideig, de ha a  tudat nem tud visszaállni a nullpontra, ahonnan kibillent, akkor az izom megint el fogja húzni azt a csigolyát, és megint ki fog alakulni az a fájdalom, hiába mondja az orvos, hogy szedjek több Magne-B6-ot.

Kritikaként lehet még emlegetni azt is, hogy ezek a tanok az indiai kultúrában formálódtak, ezért az abban a kultúrában élők vehetik a hasznukat.

Persze, és szokták még azt is mondani, hogy azt kell enni, ami a környékünkön terem. Rendben, de akkor miért amerikai telefonnal telefonálsz, és külföldi kocsit vezetsz? Az ajurvédát bárki megértheti és alkalmazhatja a világon. Az indiaiak egyébként sokkal kevésbé élnek ajurvédikusan vagy jógikusan, és nem azért van annyi jógaiskola Rishikeshben, mert annyi jógi van, hanem mert ott egy nap alatt megkeresnek a turistákból annyit, amennyit egy hónap alatt sem keresnének meg. Egy olyan országról beszélünk, ahol a lakosság 60%-a nem ismeri az áramot, és a túlélésért küzd.

Mikor jött el az a pont, amikor az addigi karrieredet feladtad a jóga-táplálkozás-ajurvéda irányért?

13040917 880533865389730 8519548841952264569 o

 Útravaló (fotó: Makeeathappen)

2010-ben. Dolgoztam 15 évig külföldön, majd csináltam tíz éven át egy itthoni céget, és azt mondtam, nem lehet, hogy csak ennyiről szól az élet, hogy pénzt keresünk, meg elköltjük. Föladtam mindent, az előző mátrix-életemet, céget, lakást, mindent eladtam, mert ha már bevetjük magunkat, akkor csináljuk komolyan, és tanuljunk! Jártam Jamaicában, Polinéziában, Thaiföldön, a Fülöp szigeteken, Ausztráliában, Új-Zélandon.

A gyökerekhez mentem el, ahol még fellelhető a hiteles tudás, és az ott élő törzsek és népek kapcsán ismertem meg sok mindent, köztük a szuperfoodként ismert növényeket. Nem az érdekelt, hogy a Sotén mit tanítanak a kardiovaszkuláris problémákról, és a telített zsírsavakról, hanem a tapasztalati valóság. Analitikusan, kísérletekkel bizonyítani mindent lehet. A kérdés, hogy mi a szándék, hozzáállás?

Amikor hazajöttél, nyitottságot tapasztaltál a kint megszerzett tudásról?

Elkezdtem jógaórákat adni, de nagyon kevés ember jön el úgy, hogy érti, mi az. Inkább csak tenisz vagy aerobik helyett jógáznak. Akkor arra gondoltam, közelítsünk máshonnan, mert egyre több embert foglalkoztat, hogy mit egyen. A táplálkozásból lehet nyitni a jóga felé, mert a jóga hat a testen keresztül a tudatra meg a lélekre és így. És általában a táplálkozás miatt keresnek, mert sokan kezdenek életmódváltásba. Most jöttem egy lánytól, aki otthagyott egy multit, hogy átalakítsa az életét. Ki kellett lépnie abból, amire eddig azt hitte, hogy az önmaga. Mindig olyan messze rakom csak ki a céltáblát, hogy beletaláljon minden nap, mert sikerélmény nélkül nincs előrelépés.

Az interjú folytatásához kattints ide!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek