Hol együnk jót az osztrák határnál?

Az osztrák konyhát sokan azonosítják a gőzgombócos hüttékkel, és a Wiener Schnitzellel, pedig egyáltalán nem csak ezt tudják jól csinálni a szomszédban. Mutatom a legjobb helyeket ahol jót lehet enni viszonylag közel a határhoz.

Szuper borok, izgalmas gasztro-látogatóközpontok, zseniális éttermek várnak minket Ausztriában. A legközelebbi tartományok – Burgenland, Stájerország, Alsó-Ausztria – legjobb helyeit és programjait szedtem össze korábbi utazásaim alapján, amik akár egy hétvégi kiruccanásba is beleférhetnek.

Burgenland: nagy zabálás a Fertő tónál

A Fertő tó osztrák oldalát sok mindenért lehet szeretni: közel van, kezdő bringásoknak is sikerélményt ad a sík terep és a tuti kerékpáros infrastruktúra miatt, van sok érdekes látnivaló és gazdag az állatvilág is. Na és persze a környék gasztronómiai szempontból sem elhanyagolható: Michelin-csillagos helyeket ellátó borosgazdák és kreatív éttermek sorakoznak a tó partján. Ezek közül mutatok hármat, mindegyiket tavaly próbáltam, és nagyon ajánlom őket.

Schweinerüssel
SchweinerüsselFacebook / wesual.at / GUT PURBACH

Gut Purbach, Purbach (Feketeváros): Egy bájos, árnyas belső udvarú, fehérre meszelt falú kisvárosi házban üzemel idén kereken tíz éve a környék egyik csúcsétterme, a Gut Purbach. Azt, hogy a hely fantasztikus, nem csak én mondom, hanem olyan étteremkalauzok is, mint a Falstaff vagy a Gault&Millau. A konyhába, – ahol a Max Stiegl sztárséf és csapata serénykedik – egy üvegfalon keresztül be lehet nézni. Határozottan érdemes meglesni mit csinálnak, konyhájuk a szokatlan ízpárosításokról és a belsőségek lelkes használatáról híres – én malacfüles-polipos-spárgás salátát, és uborkával és aprósüti morzsákkal tálalt málnás-csokis-tárkonyos fagyit is ettem itt. Asztalt mindenképp foglalj, nagyon népszerű hely!

11959979 1483050965329177 500017567663382357 n
Facebook / Seejungfrau Jois

Seejungfrau, Jois (Nyulas): A Fertő tónál nem mindig magától értetődő, hogy a tóparti települések éttermei közvetlenül a vízparton legyenek, a Seejungfrau viszont ott van. A terasz különösen menő, szép időben telitalálat egy naplementekor itt elköltött vacsora. Az étlapon helyi és idény alapanyagokból készült fogások sorakoznak. Aki pedig azért nem szereti az ilyen fancy éttermeket, mert túl kicsinek érzi az adagokat, jó hírem van, itt nem lesz oka a panaszra. A desszertek viszont gyengék voltak tavaly ilyenkor, de nem tartom kizártnak, hogy idén már jobb a helyzet.

15138369 689579057874332 7601816385834627555 o
Emmerich Maedl / Facebook / Paradiso-Pannonia

Paradiso Pannonia Sandhöhe, Mönchhof (Barátudvar): Mönchhof határában egy szürke kockaépületben működik a Paradiso Pannonia étterem és vinotéka. Kívülről nem valami csábító, de ez ne zavarjon, belül dizájnos, és nagyon szép a panoráma belőle a környező szőlőkre. A látványkonyhában helyi különlegességek és mediterrán fogások készülnek, a tulajdonos hosszú évekig nagy szállodák éttermeit vezette, négy éve döntött úgy, hogy egy kis nyugi reményében, szerelemből üzemelteti majd ezt a helyet.

Stájerország: tökmagolajtól sörpatikáig

A tartomány Magyarországhoz közel eső csücske tele van hangulatos kisvárosokkal, termálfürdőkkel, kényelmes, jól jelölt bringautakkal és helyi termékeket bemutató látogatóközpontokkal. Kocsival három óra alatt ide lehet érni, mégis kevés magyar fedezte fel magának ezt a környéket. Én egy gasztro-bringatúra kiindulópontjának az osztrák-szlovén határon fekvő Bad Radkersburgot ajánlom, itt könnyen rá lehet csatlakozni a kb. 400 kilométeres Mura-menti kerékpárútra (Murradweg – térképet róla itt találsz). A következő helyek mind ezen az úton találhatók, de nem egymás közelében.

644260 444285428982495 1933171777 n
Facebook / Vinofaktur Genussregal Südsteiermark

Genussregal, Vogau: A Mura-kerékpárút Bad Radkersburg és Leibnitz közötti szakaszán, Vogau határában találjuk a termelői piac és a látogatóközpont szerelemgyerekét, a Genussregalt. A konténerekből összeinstallált épületet tuti nem fogjuk eltéveszteni, nagyon látványos. A látogatás egy pohár borral és egy rövidfilm megnézésével indul, utána kiskanállal a kezünkben járhatjuk be a kiállítóteret, ahol a helyi termékekkel és termelőkkel nem csak elméletben, de a gyakorlatban is megismerkedhetünk. Lehet tökmagolajat, hústermékeket, almát, mézet, eceteket, borokat, csokit kóstolni. "A kijárat természetesen a bolton keresztül vezet, ami pont olyan, mint egy IKEA alsó szintje, csak itt a polcokon nem összeszerelhető Beddinge kanapék és Ivar polcrendszerek sorakoznak, hanem isteni borok, olajok és más termékek" – írtam róla korábban a Travelón.

11046274 861324200605842 3193866989472920146 n
Facebook

Hartlieb tökmagolaj, Heimschuh: Nem túl messze Leibnitztől, szintén bringával megközelíthető helyen fekszik az egyik legmenőbb stájer olajmalom, a Hartlieb család üzeme. A környék tökmagolajáról híres (amit serényen mindenre ráborítanak salátától vaníliafagyiig), de nem csak ez készül itt, hanem olyan igazi különlegességek, mint a pisztácia- dió vagy mogyoróolaj. A kétszintes olajmalomban mindenképp jelentkezz be egy tárlatvezetésre, itt mindent megtudhatsz a különböző gyártási folyamatokról, sokféle olajat megkóstolhatsz, és persze távozás előtt ipari mennyiségben fel is vásárolhatod az üzem termékeit.

Érzékek sörfőzdéje és sörpatika, Murau: Ez a hely csak most nyit majd meg (április 28-án), úgyhogy erről látatlanban egyelőre annyit lehet tudni, hogy az érzékek sörfőzdéjének nevezik majd, modern, minden érzéket bevonó tárlatot alakítanak ki. 30 éve működik itt sörfőzde múzeum, de most kibővítik és egészen high-tech lesz. És most nyílik az első osztrák sörpatika is Murau legrégebbi épületében, az Anna Neumann Strassén. Korábban tényleg gyógyszertár volt itt, most sörszappant, sörsampont, sörös mustárt, lekvárt árulnak majd.

Alsó-Ausztria: ínyenckedés és virágzó barackfák Wachauban

Ha még nem voltál az osztrák Dunakanyarban, azonnal pakolj és indulj, valami csodás hely, és nincs is annyira messze tőlünk. Pompás, teraszos művelésű szőlőskertek, idilli kisvárosok, hangulatos vendéglők – tökéletes célpont egy hedonista hétvégéhez. Áprilisban a virágzó barackfák tovább turbózzák az amúgy sem csúnya táj látványát.

Wachau Gourmet: Április 6-ig tart a a Wachau Gourmet fesztivál, ahol sztárséfek működnek együtt a környék legjobb borászaival. "A régió legjobb éttermei, mint a Landgasthof Essl Rührsdorfban, a Hofmeisterei Hirtzberger Wösendorfban, a csillagokkal kitüntetett Landhaus Bacher Mauternben, és az egykori hajómester házában működő Gasthof Prankl is különleges ízélményekkel készül. De aki itt jár, kóstolja meg Berhard Kaar sáfrányos termékei, amelyek a dürnsteini pályaudvaron kaphatók, és a Hagmann cukrászda kézműves csokiját is" – olvasható az esemény honlapján.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek