Itt az aszalt gyümölcsök szezonja: tehetjük gyümölcskenyérbe, kelt tésztába, és változatossá tehetik a kekszeket is. Jellemzően mindig a tésztába keverik, ebben a receptben azonban a csodás aszalt barackból töltelék lesz: a falatnyi,de nagyon kiadós kekszek omlós tésztája körbeveszi a sűrű mézes tölteléket, és szinte eteti magát.
Piszke
Hozzávalók: (kb. 40 falatnyi kekszhez)
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kicsi tojás
7 dkg liszt (és 2 ek. a nyújtáshoz)
8 dkg teljes kiőrlésű liszt
csipet fahéj
1 kk. sütőpor
20 dkg aszalt barack
0,8 dl víz
20 gr méz
Piszke
- A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást is.
- Belekeverjük a száraz hozzávalókat, két részre osztjuk a puha tésztát, és tenyérnyi téglalapokká alakítva a hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
- A barackot apróra vágjuk, a vízzel és a mézzel kis lángon addig kevergetjük, míg a folyadékot beszívja, ezután botmixerrel pürésítjük.
- A tésztát alul-felül lisztezve 10x30 cm-es lappá nyújtjuk, középre ujjnyi csíkban rárakjuk a fele tölteléket, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, átgörgetjük, hogy az illesztés alulra kerüljön.
- Keresztben félbevágjuk a tésztarudat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,
- Ugyanígy így töltjük meg a tészta másik felét is.
- 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, langyosan szeleteljük.