Piskótatekercs deluxe: gesztenyekrémmel

Igazi kényeztető őszi desszert: puha kakaós piskótában lágy-habos gesztenyekrém. A gesztenyét sok-sok mascarpone és tejszínhab teszi krémessé, a krém alatt pedig pikáns lekvár rejtőzik.

Gesztenyés tekercs
Ötvös Zsuzsanna

Érdemes valamilyen savanykás pirosbogyós gyümölcsből készült lekvárt használni a tekercshez: meggyet, málnát vagy ribizlit például. Mi a sok krém-kevés piskóta arányra szavaztunk most, de ha piskótásabban szeretné elkészíteni, akkor készítse el a piskótát a megadott összetevők másfélszereséből!

Hozzávalók:

Piskóta:

- 4 tojás

- 80 g nádcukor

- 65 g liszt

- 15 g holland kakaópor

Gesztenyés krém:

- 150 g gesztenyemassza

- 2,5 dl habtejszín

- 250 g mascarpone

- 1 ek. rum

- 1 cs. habfixáló

- 50 g nádcukor

- 3-4 ek. savanykás lekvár

 

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a cukor egyharmadával habosra keverjük. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, majd kb. félidőnél hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük. A tojáshabot két részletben óvatosan a sárgákhoz forgatjuk.

2. A lisztet a kakaóporral összekeverjük, átszitáljuk, majd óvatosan a tojásos részhez forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben szűk egy centi vastagon elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

3. A kisült piskótalapról azonnal lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tiszta konyharuhára vagy sütőpapírra helyezzük, és rögtön feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Lépésről lépésre fotókat és még részletesebb leírást itt talál piskótatekercs készítéséhez.

4. A krémhez fél deci tejszínt összeforralunk a nádcukorral, míg a cukor el nem olvad. A forró cukros tejszínt összeturmixoljuk a gesztenyemasszával, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor hozzáadjuk a rumot és a mascarponét, és botmixerrel egyneművé keverjük.

5. A maradék két deci hideg tejszínt habfixálóval kemény habbá verjük, majd a tejszínhabot két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a gesztenyés részhez. Ekkor kóstoljuk a krémet, ha szükségesnek érezzük, porcukorral még édesíthetjük.

6. A kihűlt piskótát kitekerjük és megkenjük a lekvárral. Eloszlatjuk rajta a gesztenyés krémet is, majd óvatosan feltekerjük. Egy-két órára a hűtőbe tesszük tálalás előtt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek