Sült túrógombóc, micsoda???

Bizony, a túrógombócot nem csak főzni, sütni is lehet. Ugyan a gömbölygetést nem ússzuk meg, de a főzést mindenképp. Nem csak a plusz edények mosogatását spóroljuk meg, de az étel jellege is más lesz kicsit. Ráadásul mindenki egyszerre kapja meg a forró gombócot az asztalnál. Akár előre is összekészíthetjük az egészet, és elég lesz ebéd előtt bedugni a sütőbe. Magában, vagy egy kiadós leves után is kiváló.

sült túrógombóc 1
Katuci

Az én gombócaimba ezúttal citrom helyett narancshéj került (ezzel legalább annyira jó), és kapott egy nagy marék mazsolát is. Ha lett volna itthon pisztácia, az is ment volna bele. Szóval ne ragadjuk le feltétlen a megszokottnál, próbáljuk ki meggyel és csokoládéval is akár, amit a gombócok közé rejtünk. 

Hozzávalók (kb. 25 gombóchoz):

50 dkg zsíros túró
15 dkg búzadara
3 tojás
2 evőkanál (nyírfa)cukor
½  vaníliarúd kikapart magjai
1 kezeletlen narancs/citrom héja
1 nagy marék mazsola
1 csipet só

a sütéshez:

2 dl zsíros joghurt
1 tojás
½ vaníliarúd kikapart magjai
2 evőkanál (nyírfa)porcukor

  1. A tojást, a sót, a cukrot, a vaníliát és a finomra reszelt narancshéjat robotgéppel 1-2 perc alatt felhabosítjuk.
  2. Addig keverjük tovább a túróval és a búzadarával, amíg sima masszát nem kapunk.
  3. Lefóliázzuk, és legalább 3-4 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. A pihentetett tésztából vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk, és egy legalább 30 cm átmérőjű tűzálló tálba rendezzük őket kis közökkel, hogy meg tudjanak majd nőni.
  5. A tojást kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a joghurtot is. A keveréket a gombócok tetejére öntjük.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35-40 percig sütjük, amíg szép aranysárgára sül a teteje, és enyhén megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk.
sült túrógombóc 2
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek