Az a jó a meggyes sütikben, hogy friss meggyel, befőttel és fagyasztottal is szinte ugyanolyan jól működnek. Ha pedig a savanykás, finom gyümölcsöt kiegészítjük némi dióval és linzertésztával, már kész is van a nyár egyik kedvenc nagyisütije.
A recept nem ősrégi családi, anyáról-lányra szálló írás, egyszerűen csak felcsaptam a Horváth Ilona szakácskönyvet. Ez az adag egy nagyjából fél gáztepsi méretű formához elegendő. Ha javasolhatom, akkor legyen fém a tepsi, jénaiban, kerámiában nehezebben sül át.
Hozzávalók (24x32 cm-es tepsihez)
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipetnyi só
5 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
10-15 dkg dió
60 dkg meggy
- A tésztához kézzel vagy késes robotgéppel összedolgozzuk a felkockázott, hideg vajat a porcukorral, a liszttel, a tojással és a csipetnyi sóval. Az így kapott linzertésztát műanyag fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
- Ha a tészta már nyújtható állapotba került, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjékből kemény habot verünk, és félretesszük.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Eldolgozzuk benne a tojássárgájákat is.
- A fenti keverékbe keverjük bele a megdarált diót, a kimagozott meggyet. Ha ezzel megvagyunk, beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.
- A tésztát nagyjából megfelezzük (az egyik kicsit lehet nagyobb).
- A nagyobbik darabot vékonyra nyújtjuk, és a tepsi aljába helyezzük úgy, hogy az oldalára is felérjen. (Érdemes a kinyújtott tésztát a sodrófára lazán feltekerni, és a tepsi felett visszaereszteni.)
- Az alsó tésztarétegen egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket.
- A maradék tésztát is kinyújtjuk, és lezárjuk vele a süteményt. Ilyenkor egy villával megigazíthatjuk az oldalát. A tetejét megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 30 percre.
- A lepényt hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
További meggyes recepteket ITT talál!