Teszt: melyik a legjobb grillkolbász?

Ha nyár, akkor grillezés. Ha pedig grillezés, akkor grillkolbász. Ez az a műfaj, ami bizonyos értelemben sokkal kevesebb kockázatot tartogat, mint a bepácolt húsok: biztos nem lesz belőle cipőtalp, és a fűszerezéssel, pácolással sem lőhetünk mellé. Ráadásul egy faszenes grillen pillanatok alatt el is készül.

A kényelemnek persze ára van, méghozzá az, hogy ezek a termékek - kevés kivétellel - nem jók. Egyenízű, sóba, ízfokozóba, tartósítószerekbe fullasztott szomorú kis tételek. Sör, fröccs mellé lecsúszik, de túl nagy élvezetet nem okoznak.

DSC9246
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevőlista alapján két kivétel van, nincs tartósítószer a legelső és a legutolsó helyezettben, ezekről bővebben később. 

A vakteszten kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk, kolbászokat elektromos grillen sütöttük meg, és fehér kenyérrel ettük. Az elérhető maximális pontszám 25 pont volt, 20 fölé egy termék sem jutott.

10. helyezett: Lidl friss, fokhagymás sütnivaló kolbász, 5 pont

Összetevők: 74% sertéshús, sertésszalonna, csemege fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika, 1,1% fokhagyma, őrölt fekete bors, köménymag, étkezési só, antioxidáns: citromsav, sertés vékonybél.

Szomorú tulajdonképpen,  hogy a teszt második legszimpibb összetevőlistáját hozó termék messze az utolsó helyen végzett, de sajnos itt a jószándék kevés volt, ez a kolbász nagyon nem finom. Ez egy sós műfaj, de ez azon belül is annyira, de annyira sós, hogy az elmondhatatlan.

DSC9167
Kaszás Tamás / Dívány

„Nem előfőzött, túl darabos és száraz, zsíros és sós." „Hát, ez kb annyira sós, mint az összes többi együttvéve, amik többnyire szintén túl sósak voltak. Marja a számat konkrétan, rémes." „Sült só. Klasszik kolbász szeretett volna lenni, de bárcsak ne akarta volna." „Kemény, sós, nem jó. Nagyon nem jó. Rágós." „Gusztustalan 0 pont"

9 helyezett: Dárdás Fokhagymás Grillkolbász, Penny, 11 pont

Összetevők: sertéshús 93%, ivóvíz, fűszerkeverék [szójafehérje, keményítő, fűszerek sovány tejpor, dextróz, aromák (füstaromát és tejszármazékot), étkezési só, emulgeálószer (E450), cukor, ízfokozók (E621, E635), antioxidánsok (E 316, E330), fűszerkivonatok], sertésbőrke, nitrites pácsó (étkezési só, tartósítószer E250), fokhagyma (0,4%), étkezési sav (E270, E260), fűszerkivonatok, gyümölcskoncentrátum, savanyúságot szabályozó anyag (E 334, E500), sűrítőanyagok (E466, E407, E415), füst. Nyomokban mustárt tartalmaz.

Hosszú összetevőlista, telistele E-vel, ez egy ipari grillkolbász, hiányzik belőle a minőség és a lélek, amit rengeteg adalékanyaggal pótoltak. Nem finom. 

DSC9148
Kaszás Tamás / Dívány

„Ez kifejezetten büdös, ami aggasztó, de az ízén nem érezni, akkor sincs hozzá túl sok bizalmam" „ Olyan íze van, mint a rántott zalai felvágottnak. Vagyis nem jó." „Erősen sós, nem tudnám megmondani, milyen állatból van. Zsíros is." „ Kicsit fura íz a fűszerek miatt" „Fujj."

8. helyezett: Nádudvari grillkolbász fokhagymás, 13 pont

Összetevők:  sertéshús 93%, ivóvíz, fűszerkeverék [szójafehérje, keményítő, fűszerek, sovány tejpor, dextróz, aromák, (füstaromát és tejszármazékot) étkezési só, emulgeálószer: E450, cukor, ízfokozók: E621, E635, antioxidánsok: E316, E330, fűszerkivonatok], sertés bőrke, nitrites pác só (étkezési só, tartósítőszer (E250)], fokhagyma (0,4%), étkezési sav (E270, E260), fűszerkivonatok, gyümölcskoncentrátum, savanyúságot szabályozó anyagok (E334, E500), sűrítőanyagok (E466, E407, E410, E415), füst.

Kisértetiesen hasonlít az előzőre, ugyanaz a gyártó, ugyanaz az összetevőlista, de saját néven talán az egyel jobb húst tették bele, elég hasonló, de nem pont ugyanolyan értékelést kapott a kollegáktól. Még mindig nem jó. 

DSC9152
Kaszás Tamás / Dívány

„Büdös, csakúgy, mint az első (Dárdás. a szerk), evés közben ezen se érezni." „ Ipari virsliíz, só, ízfokozó, felejtős." „Ez is sós virsli." „A szaga fura, de ha elkezded enni jobb." „Nagyon zsíros, de  színe jó."

7. helyezett: Wiesbauer fokhagymás grill specialitás, 14 pont

Összetevők: Sertéshús (91%), Sertés szalonna, Ivóvíz, Sertés bőrkepép, Étkezési só, Stabilizátor (difoszfátok), Fokhagyma (0,72%), Fűszerek (mustárral), Antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, citromsav), Ízfokozó (nátrium-glutamát), Fűszerkivonatok, Dextróz, Színezék (kárminsav), Tartósítószer (nátrium-nitrit)

Itt is megszaladt a só a termékfejlesztők kezében, mellé jutott még egy kis ízfokozó, ha nem éreznénk eléggé a sót, aztán kevés más. 

DSC9156
Kaszás Tamás / Dívány

„fűszeres, vastag, valahogy olyan egynemű az egész," „Nagyon sós, és semmilyen más íze nincs sajnos." „Ez olyan, mint egy sült virsli, csak zsírosabb." „Fűszeres, de jó ízű." „Túl sós"

4. helyezett: . Zimbo fokhagymás grillkolbász,  15 pont

Összetevők:   sertéshús (86%), sertésszalonna, ivóvíz,  mustár , sertés bőrke, étkezési só, marhahús (2%), fokhagyma (1,5%), emulgeálószer (difoszfátok), fűszerek, antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, aszkorbinsav), ízfokozó (mononátrium-glutamát), szőlőcukor, színezék (kárminsav), fűszerkivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit), füst.

Hármas holtverseny alakult ki a negyedik helyen, ez a 15 pont a 25-ből elég szomorkás, ha azt nézzük, ezen a 2000-2500 forintos kilónkénti áron már milyen jó húsokat vehetnénk, ha azt sütnénk meg bepácolva, mindenki sokkal jobban járna. Ez egy virsliszerű termék, olyan is, mint egy nem nagyon jó virsli.

DSC9142
Kaszás Tamás / Dívány

„Vegetaszaga van és semmi íze" „Ez egy sült virsli. Nem túl jó, de itt még a jobbak közül való." „Ennek is egyenvirsli íze van." „Ropogós, de az íze kicsit fura."

4. helyezett: Kométa serpenyős kolbászka klasszikus, 15 pont 

Összetevők: Sertéshús (82%), Ivóvíz, Szalonna, Burgonyakeményítő, Étkezési só, Sertésfehérje, Fűszerek, Stabilizátorok (E451, E450) Növényi rost, Sűrítő anyag (guargumi), Antioxidáns (nátrium-aszkorbát), Élesztőkivonat, Tartósítószer (nátrium-nitrit)

Szintén a virsliszerű vonalat hozza a Kométa serpenyős kolbászkája, nem nagyon bántó, de nem is nagyon finom, egyszerűen ipari. Ezért a termékért legalább már két kollega képes volt őszintén lelkesedni, ha ön tényleg nagyon kedveli a virslit, lehet, hogy ezt önnek találták ki. 

DSC9164
Kaszás Tamás / Dívány

„Vékony, ami az átsütésnél előny, finom is". „Aszott kis virsli, sült só." „Ez is húspép csak virslinek álcázva." „Jó az íze."„Fura, műanyagos mellékíz 1 pont 

4. helyezett: Tesco grill grillkolbász, 15 pont

Összetevők: Sertéshús, Sertés szalonna, Ivóvíz, Étkezési só, Fűszerek, Fűszerkivonatok, Stabilizátor (difoszfátok), Antioxidáns (aszkorbinsav), Aroma, Tartósítószer (nátrium-nitrit)

A Tesco grillkolbászkái sem sokban különböznek az előző kettőtől, bár őszinte elismerést csak egy munkatársunk érzett ezt kóstolva. 

DSC9171
Kaszás Tamás / Dívány

„Vékony, ami jó, mert könnyebben átsül, de ízetlen" „Borsos, és nagy zsír (vagy valami) csomók ropognak benne, undi." „Jó ropogós a héja, jó a fűszerezése is, enyhén csípős, viszont közvetlenül a harapás után, mielőtt beütnek a fűszerek, van egy kissé mosószeres íze is. Döbbenet, hogy még mindig ez volt a legjobb az egész mezőnyből." „Kemény" „Ez jó"

3 helyezett: Landhof Fokhagymás borsos griller, 16pont 

Sertéshús (97%), Burgonyakeményítő, Szalonna, Marhahús (1%), Nitrites pácsó (jódozatlan konyhasó, tartósítószer: nátrium-nitrit), Fűszerek (mustárral és zellerrel), Dextróz, Fokhagyma, Bors, Antioxidáns: aszkorbinsav, Ízfokozó: E 621, Stabilizátorok: di-, tri- és polifoszfátok, Sűrítőanyag: E407, E410, E412, E415, E466

Megjelenését/műfaját tekintve ez az egy lógott ki a mezőnyből, ez inkább ilyen csevab/mics típusú cucc, de mivel rá volt írva, hogy "griller", megvettük. Erre már hárman is egészen rálelkesültek. Csak ne kéne szembesülni vele, mi mindenből van.
 
DSC9162
Kaszás Tamás / Dívány
 
„Nekem tetszett, hogy nincs bőre, jó fűszeres" „Látványra biztató, konkrétan húsnak néz ki, jól befűszerezve. Ehhez képest elég nagy csalódás, hogy semmilyen íze nincsen, csak brutálisan sós." „Erősen fűszeres húspép. Egyébként kb. lehetetlen megkülönböztetni egymástól ezeket a kolbikat." „Kifejezetten jó" „Ez mi? Egész érdekes!"

2. helyezett: Aldi fokhagymás grillkolbász, 17 pont

Összetevők: sertéshús, 91%, sertésszalonna, ivóvíz, sertés bőrkepép, étkezési só, stabilizátor (E450), fokhagyma (0,72%), fűszerek (mustármag származékot tartalmaz), antioxidánsok (E316, E330, ízfokozó (E621), fűszerkivonatok, dextróz, színezék (E120), tartósítószer (E250)

Disznót még rendszeresen vágó nagyapáink sírnának, ha megláták, mi mindent pakolnak bele egy ilyen termékbe. De akárhogy is, itt már derekas munkát végeztek a termékfejlesztők, és a sok E egy egészen vállalható ízű grillkolbásszá állt össze.
 
DSC9145
Kaszás Tamás / Dívány
 
„Sós és csíp, semmi extra" „Ez az első, ami nem aktívan rossz. Mondjuk sajnos még ez is elég rossz." „Ez is egy sós virsli" „Ropogós, finom" „Ebben a mezőnyben ez egész jó."

Aranyérmes: Tóalmási házi készítésű magyaros grillkolbász, 18 pont

Összetevők: sertéshús, sertésszalonna, fűszerkeverék, étkezési só

Gasztrosznob szívem zokog, amiért egy termék ezzel a fantasztikus összetevőlistával csak egyetlen pontot volt képes ráverni az utána jövőre. De örüljünk annak, hogy nyert egy magyar, kézműves, a klasszikus recept alapján gyártott termék. Nyersen frissen töltött vékonyka házikolbászra emlékeztet, megsütve pedig frissen töltött vékonyka sült házikolbászra. Ha tehetik, vegyék és szeressék meg, semmi pácsó, semmi tartósítószer, semmi tejpor, semmi, ami nem odavaló. EZ egy kolbász.

DSC9248
Kaszás Tamás / Dívány

„Túl zsíros." „Na, ez végre egész jó!! Normális a fűszerezése és sertésíze van, mint egy rendes kolbásznak. Klassz." „Nagyon zsíros, nagyon paprikás, mondjuk legalább próbál kicsit más lenni, mint a többi." „Paprikás íze van, de jó! Ez néz ki a legjobban." „Ízetlen, túl puha, rondán piros."

Term ék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés (max 25 pont) Itt vettük
Tóalmási magyaros grillkolbász 1195 2390 18 Bosnyák téri piac
Aldi fokhagymás grillkolbász (akciós!) 419 1397 17 Aldi
Landhof griller 449 2245 16 Spar
Tesco grillkolbász 999 2498 15 Tesco
Kométa serpenyős kolbászka 469 1945 15 Tesco
Zimbo fokhagymás grillkolbász 749 2496 15 Auchan
Wiesbauer fokhagymás grillspeciaitás 589 1963 14 Tesco
Nádudvari grillkolbász 649 2163 13 Auchan
Dárdás grillkolbász 469 1563 11 Penny
Lidl friss fokhagymás 699 1622 5 Lidl
Oszd meg másokkal is!
Mustra