A málna és az étcsoki házassága biztosan a mennyekben köttetett, úgyhogy ne hagyjuk ki ezt kombót málnaszezonban! Kakaós omlós tésztába gurulós málnaszemeket szórunk, nyakon öntjük egy étcsokis krémmel, majd megsütjük.
Az étcsokis rész ragacsos-krémes marad, míg a málnaszemek szaftosra sülnek. Ér megfejelni egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kis tejszínhabbal!
Hozzávalók egy nagy vagy négy kicsi piteformához:
Omlós tészta:
130 g liszt
20 g holland kakaópor
50 g darált dió (vagy mogyoró, mandula)
90 g hideg vaj
50 g porcukor
egy csipet só
egy tojás
Töltelék:
150 g étcsokoládé
120 g olvasztott vaj
2 tojás
3 tojássárga
2 ek. nádcukor
egy csipet só
2 nagy marék málna
1. Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével egy S-késes aprítógépben morzsásra dolgozzuk, vagy kézzel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük egy-két órára.
2. A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformá(ka)t. A tésztával kibélelt formákat fél órára hűtőbe tesszük, majd megszurkáljuk a tésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 12 perc alatt.
3. A csokis töltelékhez az étcsokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Az egész tojásokat és a sárgákat összekeverjük, lazán felverjük villával. A tojást 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót, és több részletben az olvasztott vajat is belekeverjük. Szép sima krémet kell kapnunk – ha még nem ilyen, botmixerrel dolgozzuk át.
4. A kisült omlós tészta alját gazdagon megpakoljuk málnaszemekkel, majd ráöntjük a csokis tölteléket. 180°C-os sütőben 11 perc alatt megsütjük: éppen csak a teteje fog megsülni, a belseje ragacsos marad.
5. Tálaláskor a tetejét is díszíthetjük néhány szem szép málnával.
Langyosan vagy másnap, szobahőmérsékleten is nagyon finom.