A gyors és egyszerű süti ízének titka a vaj, amitől a piskóta gazdag, sűrűn morzsálódó lesz; a picit savanykás ribizli pedig ellensúlyozza az édességét, és igazi nyár eleji finomsággá varázsolja. A liszt szitálását ne hagyjuk ki, ez és a citromlé-sütőpor együttese teszi majd levegősebbé a tésztát. A cukormáz helyett mehet rá pici porcukor, és nem rontja el egy kis tejszínhab sem.
Ha szívesen megnézne még néhány ribizlis süti receptet, ezeket is ajánljuk:
- Majdnem retro ribizlis kocka
- Ribizlis morzsasüti
- Mákos-ribizlis tortácskák ribizlihabbal
- Ribizlis-mandulás szelet
- Gyors mákos-ribizlis süti
Hozzávalók: (22 cm-es kerek formához vagy 20×30-as tepsihez)
15 dkg liszt
10 gr sütőpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 nagyobb tojás
30 ml citromlé
15-20 dkg ribizli leszemezve
a mázhoz:
8 dkg porcukor
20 ml ribizlilé
pár szem ribizli a díszítéshez
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a lisztet és a sütőport átszitáljuk, a ribizlit villával leszemezzük.
2. A vajat kézi mixerrel pár perc alatt habosra keverjük, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, majd a cukrot és a citromlevet, végül a sütőporral összeszitált lisztet. Óvatosan beleforgatjuk a ribizliszemeket, hogy ne törjenek.
3. Sütőpapírral bélelt – vagy vajazott és kilisztezett – tepsiben elegyengetjük a sűrű tésztát, és a középső rácson – a kerek formában kb. 40 percig, tűpróbáig, ha a szögletes tepsit választottuk akkor 15-18 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színű lesz.
4. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a ribizlilével (használhatunk sima citromevet vagy piros színű szörpöt is) és a süti tetejére simítjuk, néhány félretett ribizliszemmel díszítjük.