Pénteki süti: ribizlis vajas piskóta

 A gyors és egyszerű süti ízének titka a vaj, amitől a piskóta gazdag, sűrűn morzsálódó lesz; a picit savanykás ribizli pedig ellensúlyozza az édességét, és igazi nyár eleji finomsággá varázsolja. A liszt szitálását ne hagyjuk ki, ez és a citromlé-sütőpor együttese teszi majd levegősebbé a tésztát. A cukormáz helyett mehet rá pici porcukor, és nem rontja el egy kis tejszínhab sem.

DSC 0101
Fotó: Piszke

Ha szívesen megnézne még néhány ribizlis süti receptet, ezeket is ajánljuk:

Hozzávalók: (22 cm-es kerek formához vagy 20×30-as tepsihez)

15 dkg liszt
1
0 gr sütőpor
1
0 dkg vaj
10 dkg cukor
2
nagyobb tojás
30 ml citromlé

15-20 dkg ribizli leszemezve   

a mázhoz:

8 dkg porcukor
20 ml ribizlilé
pár szem ribizli a díszítéshez

DSC 0104
Fotó: Piszke

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a lisztet és a sütőport átszitáljuk, a ribizlit villával leszemezzük.

2. A vajat kézi mixerrel pár perc alatt habosra keverjük, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, majd a cukrot és a citromlevet, végül a sütőporral összeszitált lisztet. Óvatosan beleforgatjuk a ribizliszemeket, hogy ne törjenek.

3. Sütőpapírral bélelt – vagy vajazott és kilisztezett – tepsiben elegyengetjük a sűrű tésztát, és a középső rácson – a kerek formában kb. 40 percig, tűpróbáig, ha a szögletes tepsit választottuk akkor 15-18 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színű lesz.

4. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a ribizlilével (használhatunk sima citromevet vagy piros színű szörpöt is) és a süti tetejére simítjuk, néhány félretett ribizliszemmel díszítjük.

Blogmustra