Tele vannak a boltok polcai szárított sonkákkal, mégis elvétve találni csak olyat, ami megfelel a műfaj klasszikus szabályainak, és két összetevőből áll: sertéshúsból és sóból. Pedig ez a műfaj pont megengedné ezt a minimalizmust, az alacsony nedvességtartalom és a só miatt nem kellene tartósítószert (és egyebeket) tenni ezekbe a termékekbe.
Néhány ilyen termék azért elérhető itt-ott, elhatároztuk, hogy megkóstoljuk, mit tudnak ezek. Összesen ötféle ilyen sonkát tudtunk összevadászni.
A jó szárított sonka jellegzetessége, hogy erős szaga van, és finoman, karcosan csípi a nyelvet, ami pont olyan, mint masszázs közben a lazító, kellemes fájdalom - helló, méregdrága csontos Serrano a delikáteszből. De ne álmodozzunk, mi most a szupermarketes kínálatot szemléztük.
Sajnos csak ötféle terméket találtunk, pedig hiperekben, szuperekben is körülnéztünk, valószínűleg igen csekély az igény erre a baromi drága kajára, vagy egyszerűen csak nem felel meg az itthoni közízlésnek. Így maradt ez az öt, amiből háromnak elég hasonló a csomagolása (ez lehet az eredetmegjelölés miatt is), szóval simán elképzelhető, hogy ugyanaz a sonka volt mindben, más címkével. (Gyártó nem szerepelt mindegyiken, így ezt nem tudjuk)
Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, egyszerűen csak megettük őket és közben pontoztuk ízre, állagra és kinézetre mindet. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, sok középmezőnyös volt, tulajdonképpen úgy véljük azok mind egy és ugyanaz a termék, az első helyezett 24 pontot kapott a 30-ból.
Ötödik helyezett: Gusto Italiano prosciutto crudo, 14 pont
Összetevők: sertéshús, tengeri só
Többen sérelmezték a fémes ízt ennél a sonkánál, és a színvilága is elborzasztotta a tesztelőket. Azt most külön nem emelnénk ki, hogy az összetevőlista szimpatikus, hiszen ezúttal ez alapján választottunk.
Negyedik helyezett: Auchan prosciutto di parma, 16 pont
Összetevők: sertéshús, étkezési só
Az auchanos volt az egyik olyan sonka, amelyik csomagolásra hasonlít a második és a harmadik helyezettre. Amúgy meg ennek hűtőíze van. A lejárati dátum ne tévessze meg önöket, a megjelenés későbbre esik, viszont a teszt még bőven szavatossági időn belül volt.
Bronzérmes: Vismara, prosciutto di parma, 17 pont
Összetevők: sertéshús, étkezési só
Kicsit sem sós ez a sonka, de legalább van egy karakteres utóízvilága. Túl sok jó értékelést nem kapott, de még így is elég pontot a harmadik helyhez.
Ezüstérmes: Parma prosciutto di parma, 18 pont (DESPAR)
Összetevők: sertéssonka, étkezési só
Nyilvánvalóan a középmezőny elég egyforma volt, ez az értékeléseken is meglátszik. Ilyenkor a +/- 1 pont nem olyan számottevő.
Aranyérmes: Dalmatinski pršut, 24 pont
Összetevők: sertéscomb, étkezési só
A leggusztább csomagolása ennek a sonkának van, tényleg, ha maga a termék nem is lenne jó, már csak ezért is bárki leemelné a polcról, az tuti. Mivel viszont a sonka is remek, ez egy tökéletes párosítás. Szép volt!
Termék | Ár/forint | Fajlagos ár/kg | Értékelés (max. 30 pont) | Itt vettük |
Aranyérmes: Dalmatinski pršut | 799 | 7990 | 24 | SPAR |
Parma prosciutto di parma (DESPAR) | 1290 | 12900 | 18 | SPAR |
Vismara, prosciutto di parma | 1599 | 17766 | 17 | Auchan |
Auchan prosciutto di parma | 1590 | 17666 | 16 | Auchan |
Gusto Italiano prosciutto crudo | 699 | 6990 | 14 | Aldi |