12 gombás étel a pástétomtól a rétesig

Ön is szereti a gombát? Adunk 12 tippet, mit készítsen belőle, ha már unja a rántott gombát!

gombaössz

Ha nem tudja, mossa-e, olvassa el cikkünket

1. Kenyérre kenjük, mégsem májkrém

Nem eszem felvágottakat, májkrémet és hasonlókat, így mindig keresem a húsmentes alternatívákat a kenyérfeltétek között is. A gombapástétom tökéletes választás. Érdemes beszerezni hozzá egy-két különlegesebb gombafajtát is. Igen, tudom, hogy most tél van, de szerencsére egyre több helyen kapható üvegben, szárított vagy fagyasztott formában is igazán finom gomba.

gomba1k
Katuci

2. Gombaleves

Tulajdonképpen egy gazdag, gombás zöldségleves a húsvéti gombócleves mintájára. Aki még tartalmasabbá szeretné tenni, tehet bele kolbászt vagy sonkát is. Egy valami viszont biztos, a krumpligombócot kötelező hozzá elkészíteni, mert elképesztően finom!

DSC 0523kicsi
Katuci

3. Vargányás sertésszűz - elegáns, de egyszerű

Elegáns, mégis nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ha valami finomat szeretnénk feltálalni, de nem szeretnénk rá vagyonokat költeni, ez az étel kitűnő választás lesz. Mivel ilyenkor nem kapunk friss vargányát, nyugodtan választhatunk fagyasztottat is, amit már sok közepes és nagyobb boltban  is árulnak.

DSC 0423akicsi
Katuci

4. Bakonyi csirkecsíkok

A bakonyi sertésszeletet ki ne ismerné. Én inkább a csirkés verzióra szavazok, ha húsról van szó, ezzel is nagyon finom az étel. A gomba lehet friss is, de én néha bevetek vegyes gombakonzervet is, amiben 5-6 féle finom gomba van. Ha pedig csíkokra vágjuk a húst, jobban keveredik a gombával, szerintem ez lett az eddigi legjobb verzió, de ezt persze döntse el mindenki maga.

DSC 4265akicsi
Katuci

5. Csak egyszerűen: gombás-tejszínes csirke

A hús semmi elősütést nem igényel, a tejszínes-sajtos szaftban csodásan puha és szaftos lesz. Az összeállítás csupán néhány percet vesz igénybe, és egy óra múlva már az asztalon is lehet az ebéd.

DSC 5236akicsi
Katuci

6. Az étel, amitől mindenki retteg: Wellington

Az étel, amitől Gordon Ramsay műsorai óta mindenki retteg. Mit tehet ilyenkor az ember? Felcsapja Gordon szakácskönyvét, és megpróbál boldogulni.

wellkicsi3
Katuci

7. Gombával töltött, baconbe tekert csirkecombok

Bár a csirke sokak szerint száraz hús, erre semmiképp nem mondanám. A comb eleve szaftosabb, ráadásul a szalonna bőven elegendő zsiradékkal látja el a fogást, belülre pedig gombás töltelék kerül.

DSC 4936kicsi
Katuci

8. Egy tepsis: csirke gombával és újkrumplival

Csak a combokat kell megpirítani, az újkrumplit előfőzni (most persze használjon öreg krumplit), néhány zöldséget felszeletelni, és mehet a tepsibe az étel. Több munkánk nincs is vele, a sikere pedig garantált.

újkrumplis csirkecombokkicsi
Katuci

9. Sonkával töltött gombafejek

Aki a gombát szereti, a töltött gombát biztosan. Itt húsvéti maradékot töltöttünk bele, de akár főtt hússal is elkészítheti.

sonkás gomba
Katuci

10. Mustáros gombagolyók, fasírt helyett, szeretettel

A zöldségekből készült fasírtok legalább olyan ízesek tudnak lenni, mint a húsosak. Ehetjük főzelékhez, salátához, de szendvicsbe is tökéletesen megfelel. Egy adagból nagyjából 15 golyónk lesz.

DSC 1449akicsi
Katuci

11. Gombás csiga, avagy aluljárós burekas házilag

Mint minden, kész leveles tésztából kiinduló történet, ez is egyszerű, az eredmény pedig kísértetiesen hasonlít a metró alujárókban kapható gombás burekasra. Szóval finom.

gombás csiga1
Katuci

12. Sós rétesek: a gombás-sonkás

A sós rétes legalább annyira jó, mint az édes. Ráadásul főételnek is kiválóan alkalmas, jó sok salátával.

DSC 0459kicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra