A „dobjunk össze pikpakk egy sütit” élethelyzet nagy győztese nálunk a klasszikus sport szelet. Tulajdonképpen ez a kókuszgolyó kisöccse, csak nem kókuszos, és nem kell órákig gömbölygetni, viszont sütni sem kell, a nem létező tészta és krém pedig egy finom, homogén sütivé borul össze.
Mindenki kedvence, csak jó sok rum(aroma) legyen benne. Extra bónusz: a kezünket sem kell összekenni vele, ha van otthon egy gyerek, aki szeret gyurmázni. Ebben az esetben a felnőtt csak kiméri és beleborítja a keverőtálba a hozzávalókat (bár nagyobb gyerek már erre is képes), a kuktánk pedig elintézi a többit. Tízperces meló, mindent egybevetve.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin)
- 2 dl langyos tej
- rum(aroma) ízlés szerint (ha ránk hallgatnak, jó sok)
A borításhoz
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
Az eljárást nem szükséges részletesen ismertetni, mindent egybe kell önteni, és jól össze kell gyúrni a masszát, ennyi. Mondtam, hogy egy gyerek is meg tudja csinálni.
Ha kész a massza, sütőpapírral kibélelek egy tepsit (ez a mennyiség egy kisebb tepsihez lesz elég, a sütőhöz járó sütőlaphoz nem, de lehet duplázni), majd belenyomkodom a masszát. Időnként jól odacsapkodom a tepsit a pulthoz, hogy jobban simuljon a massza, és kimenjen belőle a levegő. A tetejét a lehetőségekhez mérten megpróbálom jól elsimítani.
Ez után gőz fölött felolvasztom az apróra tört csoki kétharmadát, majd leveszem a melegről, és hozzáadom a maradék egyharmadot is. Amikor az is elolvadt, az egészet ráöntöm a masszára, szépen elegyengetem (nem használok eszközt, csak forgatom). Egy órára hűtőbe tesszük, vagy télen ki a hidegre, és már kész is. Meleg késsel, hogy ne törjön a csokiborítás, kényelmesen bekapható falatokra vágjuk. Az íze határozottan hasonlít a klasszikus sport szeletre.