Teszt: pozitívan csalódtunk a leveskonzervekben

Különböző helyekről válogattunk össze érdekes ízesítésű, vagy hazánkban újdonságnak számító konzerves leveseket. A cél az volt, hogy kiderítsük, mennyire ehetők, illetve, hogy ki tudjuk-e találni,  milyen levest eszünk. Természetesen ezúttal is vakteszten kóstoltuk a termékeket, így a leves állagán, szagán, kinézetén kívül, más információnk nem volt a pontozásnál.

Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, de az összetevőket azért a kiértékelésnél megnéztük, kíváncsiak voltunk, hogy mennyi adalékanyagot hordoznak magukban -- vagy, hogy egyáltalán van-e olyan, aminek elfogadható az összetétele. És azt kell, hogy mondjuk, pozitívan csalódtunk ezekben a készítményekben, ugyanis alig-alig tartalmaznak mesterséges anyagokat, vagy ízfokozókat.

g-9

Nos, természetesen -- ahogyan azt gondoltuk -- merész tippek születtek az ízeket illetően, még az a szerencse, hogy némelyik levesben látható volt, hogy nyomokban húst is tartalmaz, vagy répát, így lehetett legalább következtetni, hogy milyen ételnek szánták. 

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, amiből a legrosszabbnak csak 5-öt sikerült elérnie -- igen, szerintünk is rémisztő. Volt egy erős középmezőny és tulajdonképpen egy kiemelkedő nyertes.

Utolsó helyezett: Chicken noodle soup, 5 pont (Marks and Spencer)

Összetevők: víz, metélt tészta, kukoricaliszt, főtt csirkecomb, csemegekukorica, aromák, sárgarépa, csirkezsír, csirkehúsleves, tengeri só, petrezselyem, piros chili, őrölt feketebors, borsókeményítő, E451, E450, xantán gumi, őrölt kurkuma, só, burgonyakeményítő. 

Szörnyű szaga van, a tészta teljesen olyan, mintha szétfőtt volna és valami úszkál benne, ami akár gomba is lehetne. Szörnyű élmény volt ez a termék, minden kóstolónak. 

g-6

„Olyan az íze, mint ahogy kinéz. Itt véget is értek a pozitív tulajdonságai. Bármi is legyen ez, 'Olvadt zsírleves' néven kéne forgalmazni. Minden más a fogyasztó megtévesztése lenne. Van benne nyákos tészta, répa, meg só dögivel.” „Extraundi, sok keményítő, kevés íz, cérnametélttel. Rettentő rossz, szerintem valami lencse, de sírna a lencse, ha látná, mi lett belőle.” „Nagyon zsírszaga van.” „Szerintem én még soha nem éreztem ezt a lisztre és csicseriborsóra emlékeztető ízt, amilyen ízű ez a készítmény. Van benne csirke. Szerintem ez sem rossz, de a jótól azért elég távol van.” „Hús, répa, tészta napközis leves, amiben a keményítő dominál, csak vészhelyzetekre.”

Hetedik helyezett: Scandia, erdélyi csorbaleves csirkehússal, 15 pont

Összetevők: víz, csirkehús, tejföl, csirkezsiradék, rizs, sárgarépa, fehér búzaliszt, jódozott só, hagyma, tojás sárgat (sic!), nem hidrogénezett növényi napraforgóolaj, zeller, zöldfűszerek, fekete bors, fűszerpaprika, 

Az illata zseniális, az ízéről ezt már sajnos nem lehet elmondani. Leginkább a sima, só nélküli vízben megfőtt csirkemellre emlékeztet, ami valljuk be őszintén, nem valami bizalomgerjesztő, na. Kinézetre és illatra simán eladható, de ne nagyon ízlelgesse. Egyébként csodálatos megoldás, ha valaki hívatlanul beesik önhöz és még a kamráját is felzabálná, kínálja ezzel, enni sem fog és valószínűleg távozni is hamarabb fog. Bónusz: többet nem kér kaját önnél. Soha. 

g-1

„Illatra finom, íze ennek is sós. De legalább nem zsíros. Olyan középszerű, unalmas. Aki nem szereti a levest, biztos sok ilyet evett már. Gomba leves lehet, de répa van ebben is. Hurrá!” „Tejkaramellás lecsengés, kevés répával, közben leginkább sós, de meghatározhatatlan.” „Nem rossz, nem az az agyonfűszerezett, hanem kellemes és jól is néz ki.” „Ez engem menzai tárkonyos csirkeragulevesre emlékeztet. Fogyasztható, de meglepő, hogy mennyi zsír maradt a műanyag kanalamon egy merítés után.” „Fogalmam sincs milyen leves, sós és nagyon enyhén ázsiai jellegű. Ehető, de nem kiemelkedően jó.”

Hatodik helyezett: Primana, thai leves baromfihússal, 15,5 pont (Aldi)

Összetevők: ivóvíz, baromfihús (5%), mungóbabcsíra, üvegtészta, bambuszrügy, vöröshagyma, paprika, baromfizsír, étkezési só, mu-err gomba, búzaliszt, aromák, nátrium-glutamát , cukor, guargumai, riboflavin.

Ez a leves teljesen olyan, mint a zacskós tyúkhúsleves. Pontosan olyan arányban tartalmaz nátrium glutamátot és minden egyebet, ami kell ehhez az ízvilághoz. Nem rossz egyébként, egynek jó az éléskamra egyik polcán végszükség esetén, de találtunk finomabbat most ezen a teszten. Egyébként enyhén csípős a leves.

g-4

„A „keleties” ízek közül ez volt szerintem a legjobb. Még fafülgomba nyesedéket is felfedezni véltem benne. Tele van valamilyen csírával. Só éppen csak annyi van benne, hogy egy plázás kínaiban már elgondolkozna az ember, hogy vajon fertőtlenítésre használják-e… Szóval baromi sok. De amúgy fűszeres, tartalmas. Finom.” „A ropogós zöldség jó benne, a többi nem nagyon. Ennek is ázsiaiasan intenzív fűszerezése van, nem hatott meg különösebben.” „Fogalmam sincs mi ez,. mert semmi de semmi ize sincs.” „Nagyon kínos az illata, mintha szappan lenne.” „Fúj, ez de undi. Földes-dohos íze van, sok sóval. Nem jó.”

Ötödik helyezett: Baxters, garden pea and mint (vegetarian), 16 pont

Összetevők: ivóvíz, zöldborsó, burgonya, kukoricakeményítő, feles zöldborsó, vöröshagyma, spenót, creme fraiche, tengeri só, cukor, fokhagymapüré, menta, fekete bors. 

Ez krémleves, vagy gyerekpapi, de abból is az a fajta, ami öt hónapos kortól ehető. A szaga abszolút zöldborsó, és nem fogja elhinni, de az íze is. Nem rossz termék, ha bírja az ilyen jellegű ételeket, kedvelni fogja. 

g-5

„Elsőre látszik, hogy borsókrém leves. Mentás. Nyilván angol. Sűrű, téli melegedős állaga van, és finom. Talán kicsit sótlan, de simán lehet, hogy azért, mert a többi leves eddig mind el volt sózva.” „Borsó menta de borzalmas, ráadásul nekem nagyon lisztes érzetet kelt, ez távolról sincs a híres mentás zöldborsó közelében.” „Gondolom mentás borsóleves akar lenni, de inkább bébiételnek felelne meg állag alapján. Az ízről pedig inkább ne beszéljünk.” „Valami borsós ízé pürésítve, enyhe indiai ízvilággal, van egy kis bébipapis jellege, de jól áll neki.” „Fogkrémleves. Valaki lenyelt vacsora után egy tubus fogkrémet és kihányta az egészet. Brokkoli lehet benne, esetleg borsó. Ha valaki szereti az ilyesmit, annak lehet, hogy ízlik ez, de szerintem a mentásleves műfajnak nem szabadna léteznie.”

Negyedik helyezett: Thai soup with chicken, 17,5 pont (Lidl)

Összetevők: víz, csirkehús 5%, mungóbabcsíra, üvegtészta, bambuszrügy, vöröshagyma, paprika, júdásfüle(!!!!) gomba, tyúkzsír, tyúktojásfehérje, étkezési só, cukor, aromák, sűrítőanyag: guar gumi, sovány tejpor, búzaliszt, fűszerek.

Jó csípős leves, ezt mindenki felfedezte. De azt, hogy milyen íze van, nos, azt senki nem találta el. Van benne tészta, répa és egy adag antibiotikum - ez utóbbi legalábbis ízre mindenképpen. Közepes termék, ha beteg és nincs kedve főzni de jól esne egy forró leves, akkor megteszi. 

g-7

„Ez is „ázsiai” leves. Bitang sós és utóízben megérkezik a csípőssége is. Találtam benne valamilyen csírát, de csak jelzésként. Nagyon híg. Porból jobbat lehet „főzni” otthon.” „Iszonyatos mennyiségű kurkumát tartalmaz, nekem szétcsípi a számat, ami azt jelenti, hogy egy normális ember esetleg enyhén csípősnek találhatja. Ennek a minősége se sokkolt engem, ha nem kerülnék mindent, ami akár csak egy kicsit is csíp, simán meg tudnám enni. Szerintem egy konzervlevestől ne várjon többet ennél az ember.” „Ez klasszik Vegeta-szagú.” „Látványában indiai v kínai, illatában sajnos már nem. A konzerv fémíze diffundált a levesbe, más íze nincs.” „Csípős és sós, valami ázsiai. Meg lehet enni, ha valaki bírja a csípőset.”

Bronzérmes: Winter vegetable soup with carrots, potatoes, green beans and peas, 18 pont (Marks and Spencer)

Összetevők: ivóvíz, sárgarépa (19%), burgonya (12%), sárga bab, hagyma, póréhagyma, zöldbab, borsó, fehérrépa, kukoricakeményítő, sárgarépalé koncentrátum, sárgaborsóliszt, só, szárított hagyma, piros lencse liszt, őrölt fekete bors, paradicsompüré, őrölt paprika, kurkuma, kakukkfű. Vegetáriánusoknak is. 

Klassz zöldségleves, kicsit ugyan minden agyon van főzve benne, de tartalmas, tényleg vannak benne zöldségek. Tulajdonképpen tök oké. 

g-8

„Ez a hetes leves akar lenni, csak nincs benne elég fűszer, meg cucc. Kb. ugyanaz a recept lehet, csak nem volt kedvük rendesen bevásárolni hozzá. A krumpli is nagyon fehér benne. Elsőre tojásnak néztem.” „Tartalmas cucc, nagy zöldségkockák vannak benne, az íze sem rossz.” „A kocka alakú krumpli tetszett benne, de sajna nézni jobb volt, mint enni. Valami magyaros akart lenni szerintem.” „Sok zöldség, krémes állag, olyan, mintha egy sütőtökpürét összekevertek volna agyonfőtt zöldségekkel, de elfelejtették fűszerezni.” „Nem kedvenc, de egy vasárnap este, amikor semmi nincs nyitva, nincs otthon semmi és melegre vágynék, ráfanyalodnék.”

Ezüstérmes: Bihun-soup with chicken, 21,5 pont (Lidl)

Összetevők: víz, zöldség, csirkehús 6,5%, üvegtészta, csiperkegomba, módosított kukoricakeményítő, tyúkzsír, tyúktojásfehérje, aromák, paradicsomvelő, cukor, szójaszósz, étkezési só, fűszerek, repceolaj, guragumi, sovány tejpor, búzaliszt, ételecet.

Garam masala szaga van a levesnek - ami egyáltalán nem árt neki. Nagyon finom a leves, keleties ízvilága van, szívesen kanalaznánk az irodában ebédre, meg otthon is - persze, ha csak ha nincs jobb, „házileves” opció.

g-3

„Nyomokban keleties ízeket tartalmaz. Kinézetre jó, csak elég gyenge az íze. Kicsit turbóznám ecettel. Répa? Check! Amúgy jó állagú, igazi „Nézd, mit főztem, Drágám!” csalós alap. Kell bele kis friss zöldség, és pár hónapig el tudod hitetni a pasiddal, hogy tudsz „kínait” főzni.” „Tippem szerint ez Lidl indiai valami, rizstésztával, répával, ilyet kapok egy közepesen rossz indiaiban, ennek ellenére a többihez viszonyítva nem rossz.” „Hát ez valami indiai fűszerezésű, magyar mennyiségű zsírral már megint. Annyi mindent teszteltünk már itt a Díványon, úgyhogy jól tudom, hogy a rossz kaja nem itt kezdődik. Gombás, tésztás, de hát konzervleves szegény.” „Ennek baromi jó az illata, bár kicsit színtelen gulyásnak tűnik.” „Kínai édes-savanyú szósz illata van, az állaga taknyos, viszont az íze teljesen oké.”

Aranyérmes: Tarka dhal soup, 26,5 pont (Marks and Spencer)

Összetevők: víz, paradicsom, hagyma, burgonya, piros paprika, sárgarépa, édesburgonya, chana dhal lencse, csicseriborsó, barna rizs, krémes kókusz, paradicsom paszta, spenót, kukoricaliszt, vörös lencse, só, koriander, fokhagyma püré, gyömbér püré, szárított piros paprika, őrölt kurkuma, piros chili, őrölt feketebors, őrölt koriander, őrölt cayenne bors, őrölt gyömbér, őrölt kömény, őrölt görögszéna, őrölt babérlevél, őrölt piros paprika, szárított fokhagyma, vegetáriánusoknak is.

Indiai ízekre hajaz, enyhén paradicsomos, lencse is van benne, csípős és nagyon jó sűrű. Mindenki szerette, ezt a terméket feltétlenül próbálja ki. 

g-2

„Ennek kell nyernie! Szuper! Finom zöldségek, nagyon jól fűszerezve. Nincs agyonsózva. Sűrű, tartalmas. Erről még azt is elhiszem, hogy valami egészségeset ettem.” „Valami ázsiai valami. Van benne minden, ez is ehető.” „Ez finom, szerintem ez valami dhal lehet, levesnek nem leves az biztos. Ezt is ebédeltem.” „Ja, nagyon hasonlít valamire. Tudom, hogy nem hús, de mégis mintha chilis bab lenne. Furi.” „Valami ázsiai lencsés sztori indiai ízzel, tök finom.”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 35) Itt vettük
Tarka dhal soup 690 1725 26,5 Marks and Spencer
Bihun-soup with chicken 299 748 21,5 Lidl
Winter vegetable soup with carrots, potatoes, green beans and peas 690 1725 18 Marks and Spencer
Thai soup 299 748 17,5 Lidl
Baxters, garden pea and mint (vegetarian) 529 1322 16 Auchan
Primana, thai leves baromfihússal 299 747 15,5 Aldi
Scandia, erdélyi csorbaleves csirkehússal 499 1247 15 Auchan
Chicken noodle soup 690 1725 5 Marks and Spencer
Oszd meg másokkal is!
Mustra