Ez a répatorta még a közeledő ünnepekre hangolódás jegyében készült, de bármikor bevethető. A tésztába durvára darált mogyoró került és illatos narancshéj. A krémsajtos mázból sem érdemes kispórolni a narancsot, így lesz igazán illatos-narancsos a répatortánk. A mázból nem csak a torta tetejére jutott, hanem a közepére is: higgyék el, dupla adag narancsos-vaníliás krémsajttól még a legszaftosabb répatorta is sokkal-sokkal jobb lesz.
És most jön az utolsó trükk, amitől tényleg szuperszaftos lesz ez a süti: a félbevágott piskótalapokat egy kevés narancslikőrrel locsoltuk meg.
Ha további répatorta-változatokat is kipróbálna, akkor ajánljuk a mazsolás-diósat, az ananásszal és mézeskalács-fűszerrel turbózott variációt vagy a mini répatorta-muffinokat fehér csokis-krémsajtos mázzal.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Répatorta:
160 g liszt (teljes kiőrlésű búzalisztet használtam)
80 g törökmogyoró durvára darálva
fél kk. fahéj
egy csipet só
1 púpos tk. sütőpor
100 g nádcukor
2 tojás
120 g tejföl
120 ml étolaj
fél kezeletlen narancs héja
120 g répa (tisztítva mérve)
Máz:
100 g mascarpone
100 g puha vaj
fél kezeletlen narancs héja
egy rúd vanília
ízlés szerint 1-2 ek. porcukor
Tésztalapokat öntözni:
2-3 ek. narancslikőr
1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a durvára darált törökmogyorót, a fahéjat, a sót és a sütőport.
2. Egy másik tálba kimérjük a cukrot, a tejfölt, az étolajat, beleütjük a tojásokat, és belereszeljük a narancs héját. Ezeket kézi habverővel összedolgozzuk, majd hozzáforgatjuk a száraz hozzávalókhoz. A répát lereszeljük, és a tésztához forgatjuk.
3. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk méretre, majd beleöntjük a répatorta tésztáját. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.
4. A mázhoz összekeverjük a mascarponét, a puha vajat, a lereszelt narancshéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, és ízlés szerinti mennyiségű porcukrot.
5. A kész répatortát két lapba vágjuk, mindkét lapot meglocsoljuk narancslikőrrel. Megkenjük az alsó lapot a sajtkrémes mázzal, ráhelyezzük a felső lapot, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk a mázzal. Durvára vágott mogyoróval díszíthetjük.