Cserkésznek vagy csillagszeműnek öltözne jövő nyáron?

A régiós tervezőkkel kiegészülve is csak kétnapos a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe, viszont óránként újabb és újabb kollekciókat ismerhettek meg azok, akik a hétvégén eljutottak a Várkert Bazárba, szóval így volt inger bőven, és úgy tűnik, hogy valóban kezd felfigyelni a világ ránk is, az egyik bemutató előtt például egy New York-i blogger kért meg arra, hogy mondjunk neki pár nevet, akikre érdemes figyelni. De vissza a bemutatókhoz, a hajtás után megnézheti, hogyan képzeli a tavaszt és a nyarat négy tervező szombatról! 

Az INQ Concept és a megelevenedett enteriőrök 

Elsőnek lenni soha nem könnyű, de a wonderLAB saját márkájának sikerült megoldania ezt a feladatot. Ha kedveli a pasztellszíneket és a katonai zöldet, valamint az egyszerű dolgokat egy kicsi (vagy nem olyan apró) csavarral, akkor ezeket a sportosan nőies darabokat biztosan szeretni fogja. A leírás szerint "a kollekcióban a modern enteriőrök hangulata elevenedik meg, és a második világháború előtti belsőépítészet radikálisan újszerű, konstruktivista-funkcionalista megoldásai, geometrikus bútorai, tágas terei ihlették a ruhákat." Az anyaghasználatban a pamutpuplin, a piké és a ballon a hangsúlyos, és lehet, hogy ettől kicsit merevnek tűnnek a INQ kreációi, de pont ettől lesznek karakteresek.

A Je Suis Belle és a jubileum

Kiss Tibi és Dévényi Dalma márkája most ünnepli a 10. születésnapját, ezért úgy döntöttek, hogy ez a kollekció egyszerre lesz nosztalgikus összegzés és a JSB alapértékeinek újraértelmezése. Bár ők sem vetik meg az élénk színeket, tavasszal és nyáron ezeket most ne keresse, minden darab fehér, igaz, a színes, csillogó díszítések és a légiesen lebegő anyagok azért megbontják a monotóniát. Ha kedvencet kellene választanunk, akkor arra a fehér, hosszú ujjú, nyitott hátú, ezüst csíkkal díszített ruhára voksolnánk, amit a mellékelt galériában megtalál. És persze nem szabad megfeledkezni a kiegészítőkről sem, amelyeket ezúttal is a KOMOD egyik alapítótagja, Veszprémi Gabriella tervezett a JSB számára. 

TheFour és a flow élmény

A tervezőcsoport legújabb kollekciójának alapja a flow élmény, tudja, amikor teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Amikor energiával töltődik fel valamitől, amiben teljesen részt vesz, amikor teljesen átadja magát a folyamatnak és ebben örömét leli. Az ihletet sikerült majdnem hibátlanul dekódolni a tervezői gondolatok ismerte nélkül is, és nyilván nem minket illet a dicséret ezért. A tavaszi és nyári kollekció másik fontos jellemzője a könnyedség, a játékosság, de azért a szigorúság is jelen van, gondolunk itt például a lézervágott mintákra, a fekete ruhadarabokra. A mintás darabok most nagyon divatosak, de nem kell attól félni, hogy bármelyik szembejön az utcán, ugyanis ezek egyedi tervezésűek, a legtöbb magyar tervező ügyel erre és a TheFour sem kivétel.

Dori Tomcsanyi és a cserkészek

Szombaton egyszerre láthattuk a 2016-os resort és a tavaszi/nyári kollekciót. Az előbbinél szintén nem volt nehéz kitalálni az inspirációs forrást. Ön is biztosan gyorsan rájönne, de mielőtt végignézné a képeket, lelőjük a poént, ez bizony a cserkészet. A plecsnikkel díszített uniformisok formavilága mellett a 1970-es évek teniszingeinek és jersey pólóinak határozott vonalai is megjelennek, és bár ezt a korszakot a műszálas anyagok túlzott használata jellemezte, a kollekcióban azért megjelenik printelt selyem és a pamut is, mert ha már cserkészet a kiindulópont, akkor a természetesség is fontos szempont. Ha rajong a múltidéző geometrikus vagy virágmintákért, akkor a tavaszi és nyári kollekciót is csak ajánlani tudjuk. Itt sem nehéz kitalálni az inspirációt, a következő szezon darabjai a "szocializmus paradicsomára, a 70-es évek Balatonjára tekintenek vissza; egy egyszerűbb és boldogabb korszakra. A tavasz/nyár kollekció egy napszemüveg kapszula-kollekcióval is kiegészül, mely a Dori Tomcsanyi és a Battila közös munkája.

Oszd meg másokkal is!
Mustra