Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik a tejcsokihoz a szezámmag, de szuper párost alkot az édeskés csokival a pirult szezámmag, ami körbefut a kekszek szélén – és mint tudjuk, minden sütinek a széle a legjobb! Tetszik vagy nem, itt az ősz, és nincs jobb egy gyorsan sötétedő délután pár keksznél, amit nem kell nyújtani, alig fél óra alatt kész, ráadásul selymes és ropogós egyszerre.
Baj van a szezámmal, de azért csokis legyen?
- Volt már pénteki süti az óriás csokis keksz,
- dupla élvezet a nutellával töltött csokis keksz,
- és a töltetlen, de szintén nutellás-csokis keksz,
- ha egészségesebbre vennénk a figurát, jól jöhet a csokis-zabpelyhes keksz is.
- A durváncsokis rumos-diós pöffetegek már szinte karácsonyi hangulatot idéznek,
- ez az áfonyás-csokis keksz pedig nem csak a Mikulásnak tetszik
- Ha viszont szuperegyszerű keksz recept kell, akkor itt egy, amihez csak tál, mérleg és egy villa kell!
Hozzávalók: (18-20 nagyobb, vagy kb 40 falatnyi kekszhez)
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 tojás
15 dkg liszt
5 dkg tejcsoki
3 ek szezámmag
- A vajat és a cukrot 3 percig kézi mixerrel habosítjuk, majd belekeverjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, belereszeljük a csokit, és kézzel gyorsan egyneművé gyúrjuk.
- A tésztából kb. 20 centi hosszú 4 cm vastag rudat formázunk, folpackba csavarjuk, és fél órára betesszük a mélyhűtőbe.
- Kibontjuk, a folpackot megszórjuk a szezámmaggal és a tésztarudat enyhén nyomva belegurigázzuk a tésztába a magokat.
- Éles késsel kisujjnyi szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egymástól 4 cm távolságra, mert sütés közben kisssé megnőnek a kekszek.
- 200 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson az első adagot 10, a másodikat 8 percig sütjük (Ekkorra már átmelegszik a tészta, hamarabb sül meg.)
- Ha kisült, pár percig még a tepsin pihentetjük – ilyenkor még puhábbak a kekszek – , majd rácsra szedjük.
- Ha falatnyi kekszeket szeretnénk, két vékonyabb, 2 cm átmérőjű rudat formázzunk, nekik 20 perc mélyhűtő is elég lesz.