10 nagyon tuti palacsintarecept

Ugyan a palacsintát imádjuk, mint strandkaja, de a bikiniszezon elmúltával még annál is szívesebben esszük. Ajánlunk hát 10 palacsintát a legvaníliásabbaktól a zöldségesen át a bűntudatmentesig.

Ha van gondjuk a palacsintával, akkor itt egy

Bombabiztos alaprecept

12 darab hajszálvékony palacsintához, egy régi Good Food alapján:

2 tojás
14 dkg liszt
2 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
csipet só

  1. Liszt, só a tálba, közepébe mélyedés, bele a tojások.
  2. Vizet és a tejet összekeverni
  3. Robottal elkezdjük verni, fokozatosan megy bele a folyadék
  4. 20 percig pihentetni, UTÁNA megy bele az olvasztott vaj, azzal újra robottal átkeverni

Közepes hőfokon kell sütni, 1 palacsinta = 2 ek. tészta, az első előtt kenjük ki a serpenyőt is vajjal.

Most hogy már nem lehet gond egy palacsinta, válogasson kedvére! 

1. Szeretne palacsintát sütni? Segítünk! Terítéken a túrós palacsinta

A palacsinta megunhatatlan klasszikus. Ha kisütöttük, az már fél siker, kakaóporral, fahéjas cukorral megszórni, lekvárral megkenni és feltekerni mindenki képes. De a túrótöltelék már más dió, márpedig jó túrós palacsinta nem lesz gyenge töltelékből.

A túrós nekem egyszer, de kétszer sütve is az egyik kedvenc ételem. Például tökéletes választás egy krémleves után. A túrós palacsinta lényege szerintem az, hogy ne hagyjuk ki a túrótöltelékből a citrushéjat, a vaníliát és a mazsolát. A túróhoz általában citromot használunk, de én inkább a narancs mellett teszem le a voksom. Érdemes így is kipróbálni.

Katuci

2. Vaníliakrémes palacsinta

Tegye fel a kezét, aki szereti a palacsintát és a krémest! Ha most jelentkeztek, akkor ezt a receptet egyenesen imádni fogják: kereszteztük a klasszik házi krémest a palacsintával.

Ötvös Zsuzsanna

3. Forró, alkoholos és brutál vaníliás: madagaszkári palacsinta

Aki egy kicsit is szeret főzni, az tudja, hogy a palacsinta egyáltalán nem unalmas. A palacsinta egy őssejt, ami bármivé fejlődhet, attól függően, hogy mit kezdünk vele. Nem véletlenül lett ez az egyszerű étel a kedvenc felnőtt süteményem alapja

Fotó: Primilla
Fotó: Primilla

4. Palacsintatorta

Ha a család nagy kedvence a lekváros palacsinta, akkor nyugodtan szerepelhet a vasárnapi vagy ünnepi menüben is. Érdemes felturbózni kicsit a jól bevált lekváros palacsintát: mi most mutatunk egy baracklekvárral és selymes csokikrémmel rétegezett palacsintatortát, amire garantáltan egy édesszájú vendégünk sem fog majd nemet mondani.

Ötvös Zsuzsanna

5. Az amerikai szegény rokon

Az amerikai palacsinta (pancake) olyan, mint az okos lány a mesében. Tudják, aki jött is, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is. Lehet enni melegen, de akkor is jó, ha kihűl. Ha marad a vacsora után, másnap óriási lelkesedéssel viszik az uzsonnásdobozban. Lehet édes, de sós is, és a jó az, hogy a tészta mindkettőnél ugyanaz. Ha valakinek meg az a kattanása, lehet rajta különféle lisztekkel és növényi tejekkel reformálni, és akkor rögtön nagyon egészséges is lesz.

Dívány

6. Sütőtökös palacsinta

Nem állítom, hogy egészségesebb ez a palacsinta a többinél, de így még a legfinnyásabb gyerek is hajlandó megenni a sütőtököt (tapasztalatból mondom). A kisült sütőtökös palacsinták puhák, illatosak és olyan az ízük, mint a legfinomabb mézeskalácsnak.

Katuci

7. Banános palacsinta – hedonistáknak csokival

Az eredmény nagyon tetszetős, a banán jó barátja a palacsintának. Igazi hedonisták pedig ne csak magában vagy porcukorral fogyasszák, hanem kanalazzanak közé egy kis nutellát vagy csokipudingot. Egy aranyszabály viszont van: ezt a palacsintát csak melegen együk!

Katuci

8. Hétvégi dőzs: ricottás palacsinta

Igazi kényeztető étel, épp olyan, mintha egy könnyű, túrós piskóta és a palacsinta keveréke lenne. Ízesítsük jó sok vaníliával és citromhéjjal. Tálaláshoz pedig szórjuk meg rengeteg friss gyümölccsel!

Katuci

9. Bögrés palacsinta, sok zöldséggel

Az egy dolog, hogy az édes palacsintát (szinte) mindenki szereti, de a sós társai kicsit el vannak kicsit hanyagolva. Az egyszerűséget akkor is szeretem, ha csak egy palacsintáról van szó. Nem csak a hagyományos, vékony tésztájúért vagyok oda, hanem a pufók, kisebb méretűekért is.

Ez a palacsinta fel van turbózva jó sok zöldséggel, és már kész is a nagyszerű ebéd vagy vacsora. Lehetőleg frissen fogyasszuk, amúgy is gyorsan elkészül. Tunkolják tejfölbe, és egyenek hozzá friss zöldségeket is!

Katuci

10. Bűntudat-, glutén- és laktózmentes pancake

Ez a recept – amely abból a megfontolásból született meg, hogy a kínai és japán konyhában édesség alapként használják a bab pürét – kulináris forradalmat hirdet: mostantól AKÁRKI ehet pancake-et – még az is, aki egyébként soha nem eszik édességet.

Steiner Kristóf / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra