Teszt: mini ivójoghurtok a gyerekekre célozva

Régóta kacérkodunk a gondolattal, hogy teszteljük a minipalackos "gyerekcsábító" ivójoghurtokat. Mivel a legtöbb különféle márkát epresből tudtuk összeszedni, ezt választottuk a vakteszthez, de a paletta persze nagyon széles. 

A teszt kiértékelése közben vetettünk egy pillantást az összetevőkre is, nyilván hüledeztünk a cukormennyiségen, na, meg a rizskeményítőn. És oké, hogy ezeken felül meg tele vannak nyomva vitaminokkal, de biztos, hogy ilyen áron kell a szervezetbe juttatni őket?! És hogy mi van még ezekben a termékekben pontosan, olvassa el lejjebb, a hajtás után!

A joghurtokat kizárólag érzékszerveinkre hagyatkozva teszteltük, most is, ahogyan az már lenni szokott vakteszt keretein belül. A pontokat az ízre és az állagra adtuk, a legjobb pontot az kapta, amelyiknek az íze a legjobban hasonlított az eperre, nem volt egetverően édes, közepesen lágy volt - szóval se nem ihatatlanul sűrű, se nem levesesen híg. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, sok középmezőnyös akadt és csak egy verte ki a biztosítékot, de az nagyon. Ha érdekli milyen fejet vágtunk a teszt közben, itt megnézheti. 

Utólag azt is szemrevételeztük, hogy melyik kapható visszazárható kupakkal, szerintünk ez egy jobb megoldás, úgyhogy ezt is megmutatjuk.

Utolsó helyezett: Good milk, Active drink, erdbeer, 7 pont

Összetevők: 76% zsírszegény joghurt 1 % pasztőrözött tejből L. casei kultúrával, víz, cukor, 4,8% eperlésűrítményből, Szőlőcukor, inulin, stabilizátorok:guar gumi, pektin, antioxidáns: aszkorbinsav, Sárgarépalé sűrítmény, aroma, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát. 

100 g termékben, 13 gramm cukor van és egy doboz joghurt 125 g.
Visszazárható a flakonja.

Ez valami borzalmasan elcseszett termék, komolyan. Nem az az egyetlen baja, hogy a zsíros tejen kívül alig érezni benne az eperízt, de még egy förtelmes utóíz is társul hozzá. Szörnyű élmény volt.

„Mint amikor anyukám az Augmentint belecsempészte valami finomba. Az utóíz gyötrelmes.” „Hűűűű, de rossz ez. Arra emlékeztet, amikor a poloska megmássza a málnát, csak itt most az epret mászta meg. Vagyis a szintetikus eperaromás zsákot.” „Borzasztó édes és műíze van. Még jobban, mint a többinek.” „Talán még édesebb, mint az előzők és tök tejes.”     

Ötödik helyezett: Realnature, zsírszegény joghurt ital, földieper, 11,5 pont

Összetevők: Zsírszegény joghurt Lactobacillus acidophylus és Bifidobacterium kultúrákkal (77%), Invert-cukorszirup, Víz, Vegyes gyümölcslé - koncentrátumból (4,9%) (málna, eper, feketeszeder, bodza), Szőlőcukor, Inulin, Stabilizátor: guargumi, Aromák, C-vitamin (L-aszkorbinsav), Savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrátok, Zsírtartalom: 0,8%. 

100 g termékben, 12,8 gramm cukor van és egy doboz joghurt 100 g. 
Visszazárható a flakonja. 

Nos, hiába a kecsegetető felirat, miszerint a terméket Ausztriában állítják elő, a kóstolás után már ez senkit nem érdekelt. Van némi mellékíze, de nem lenne vele óriási baj, ha nem tapadna a nyelvünk a szájpadlásunkra fogyasztása közben a sok cukortól.

„Markáns illata és kellemes íze van. Eddig ez a kedvenc!” „A poloska-aromás beszállító több cégnek is dolgozik, mivel ennek is olyan a mellékíze, mint a 3-nak (Good milk, Active drink, erdbeer - a szerk.).” „Ez még édesebb és aromásabb, mint az összes többi.” „Az illatán azonnal a vaníliát lehet érezni, cukorban itt nincs hiány.”

Negyedik helyezett: Danone, Danonino joghurtital, 15 pont

Összetevők: Tej, Gyümölcskészítmény 9% [eperpüré 67%, cukor, rizskeményítő, kalcium-citrát, természetes aroma, feketerépalé sűrítményből, D3 vitamin (kolekalciferol)], Cukor, Sovány tejpor, Élő joghurtkultúra, Zsírtartalom: 1,6% (m/m)., Gyümölcstartalom: 6%. 

100 g termékben, 10,8 gramm cukor van és egy doboz joghurt 100 g.
NEM
visszazárható a flakonja. 

Aha, hogy az ötletesen megdizájnolt külsővel mindent el lehet adni? Igen. A zöld színű dinó nyilván rengeteg gyerek haverja, ahogyan régen Dolly Roll tipi tapi dinója is az volt, és tulajdonképpen nem is tudjuk eldönteni, hogy melyik cukiság ragadósabb. Ebben van a legkevesebb cukor a mezőnyben.

„Jó sűrű. Ennek is gyógyszeríze van.” „A többinél sűrűbb, sok benne az aroma, de nincs kellemetlen mellékíze, csak kicsit lisztes az állaga. Kicsivel savanykásabb, mint a többi, de ez így, csak a teszt közben tűnik fel, hogy érzem a többi ízét is.” „Az állaga egész jó, kicsit sűrűbb, eperíze ugyan nem sok van, de nem természetellenes.”

Bronzérmes: Voll fit, erdbeer, 17 pont

Összetevők: 77% zsírszegény joghurt, invertcukor szirup, vyz, szőlőcukor, 2,1% eper püré sűrítményből, rizskeményítő, sárgarépalé-sűrítmény, karamell cukorszirup, természetes aroma, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, tejsav, nátrium-citrát, B6-vitamin, D-vitamin, Lactobacillus acidophilus LA-5, bifidobacterium BB-12, L. casei. 

100 g termékben, 12 gramm cukor van és egy doboz joghurt 125 g. 
Visszazárható a flakonja. 

Sokaknak feltűnt, hogy nagyon hasonlít egymásra a Voll fit (Aldi) és az Actimel epres ivójoghurtja, az összetevőiken már látszódik, hogy miért is. Tulajdonképpen majdnem ugyanabból áll a két termék, csak az Actimelben több az eper. Izé, eperkészítmény...

 
 
„Ennek van a legsavósabb illata. Ízre kicsit kesernyésebb, mint az 1 (Danone, Actimel - a szerk.)
de valószínűleg azért, mert nincs benne annyi cukor.” „Ugyanaz az eperaroma, mint mindegyikben, de azért ennek plusz még van egy kis kellemetlen mellékíze.” „Nem egészen természetes az eper íz, és túl édes.” „Sokkal könnyedebb, mint az egyes (Danone, Actimel - a szerk.), de ízben hasonlít.” „Hát ennek semmi szaga és az íze sem űtütő, ellenben nagyon zsíros. Jó sűrű, de még simán iható. Jó lenne, ha savanykásabb lenne, hiszen mégis csak eper, vagy mi?!”

Ezüstérmes: Yaourt á boire, saveur fraise (Auchan saját márkás), 17,5 pont

Összetevők: Pasztőrözött félzsíros tej, Cukor (8,6%), eper püré (2,3%), tejcukor, tejfehérje, glükoz-fruktózszörp, módosított keményítő, aroma, tejsavbaktériumok, feketeribizli lé, tartósítószer: kálium-szorbát, színezék: kármiok.

100 g termékben, 12 gramm cukor van és egy doboz joghurt 180 g.
NEM v isszazárható a flakonja. 

Az Auchan teljesen új terméke azonnal aratott, mindjárt a második helyet szerezte meg magának, igaz, csak fél pontot vert rá a bonzérmesre, viszont csak fél ponttal maradt le az aranyról. Mivel messze ez a legnagyobb flakon a mezőnyben, a gyerek összességében így issza a legtöbb cukrot, fajlagos cukortartalma viszont teljesen átlagos.

„Semmi különös, csak finom.” „Felolvasztották a megmaradt epres Leó jégkrémeket, és lepalackozták a nyár elmúltával. Nosztalgikus, de nem rossz.” „Na, ez mi? Mintha porból lenne összekeverve, valami trutyi aromával. Ez por, kis víz és kész is az epres joghurt.” 

Danone, Actimel, 18 pont

Összetevők: Pasztőrözött sovány tej, Cukor [PL, V] vagy folyékony cukor [B], Eperkészítmény 5% [eperpüré 42%, cukor, aroma, színezék (antociánok), C-vitamin, stabilizátorok (nátrium-alginát, L-aszkorbil-palmitát)], Szőlőcukor, Élő joghurt kultúra, L. casei Danone® kultúra (DN114001), B6-vitamin, D-vitamin, Zsírtartalom: 1,5% (m/m), Gyümölcstartalom: 2,1%.

100 g termékben, 12 gramm cukor van és egy doboz joghurt 100 g. 
NEM v isszazárható a flakonja. 

A joghurtok császára, a bifidus essensis bevezetője, méltó helyre került, bezsepelte az első helyet. Akármennyire is idegtépő volt pocak, annyira beleégett minden ember tudatába. De semmiképpen se vegyen példát erről, ha reklámon töri a fejét.

„Ennek a legfolyósabb az állaga. Egyébként finom, kicsit a gyerekkori gyógyszerekre emlékeztet - talán azért, mert akkor ettem/ittam ilyet utoljára.” „Nagyon édes és közben savanykás, műeper ízű.” „Az az enyhe eper íz ami van neki, az rendben van, nem túl erős, nem túl karakteres, és nem túl édes.” „Eper ízű, csak nagyon édes.” „Pont olyan illata van, mint a mekis eper shakenek, íz íze viszont már egyáltalán nem hasonlít. Ez savanyú és nagyon híg (vizes??), szóval ez pozitív. Olyan, mintha porból lenne, de ez mondjuk mindre igaz sajnos.”
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/l) Pont (max. 25) Itt vettük
Danone, Actimel   399 (akciós) 998 18 Tesco
Yaourt á boire, saveur fraise (Auchan saját márkás)  649 901 17,5 Auchan
Voll fit, erdbeer  449 599 17 Aldi
Danone, Danonino joghurtital  445 1113 15 Auchan
Realnature, zsírszegény joghurt ital, földieper  336 840 11,5 Tesco
Good milk, Active drink, erdbeer   519 692 7  Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek