Habkönnyű túrófelfújt, amely akár még diétásítható is, ha a cukrot valamilyen alternatív édesítőre cseréljük. Lisztből csak minimális mennyiséget tartalmaz, de azt akár keményítővel is ki lehet váltani. Nagyon könnyed és frissítő desszert a sok citromhéjtól és a savanykás erdei gyümölcsös szósztól. Az erdei gyümölcsös szósz helyett bármilyen lekvárt is használhatunk kicsit megmelegítve.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 300 g túró
- 2 tojás
- 60 g nádcukor
- 30 g olvasztott vaj
- 2 ek. liszt
- egy kezeletlen citrom héja
- egy rúd vanília
- kb. 150-200 g vegyes erdei gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder stb.; lehet fagyasztott is)
- kb. 2 ek. méz
1. A túrót, a tojások sárgáját, a cukor felét, az olvasztott vajat, a lisztet, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait botmixerrel összedolgozzuk.
2. A tojásfehérjéket a cukor másik felével együtt habbá verjük. A habot két részletben óvatosan a túrós masszához keverjük.
3. Négy kicsi szufléformát kivajazunk, majd ezekben elosztjuk a túrós masszát. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Akkor van készen, amikor már láthatóan megemelkedett és a teteje már kicsi színt kapott.
4. Az erdei gyümölcsöt a mézzel együtt melegíteni kezdjük, és kb. a felére beforraljuk. A szószt langyosra hűtjük. Érdemes előre elkészíteni.
5. A kész szuflék tetejére rákanalazzuk az erdei gyümölcsös szószt. Langyosan a legfinomabb!