Kipróbáltuk a gasztromémet: 3 összetevős torta

Miután egész gasztrocunamit indított el a japán, három összetevős sajttorta, természetesen nem hagyhattuk ki, hogy ne kóstoljuk meg. Már úgyis túl vagyunk a rántott túró rudin meg a rántott Snickersen, ez a kis ázsiai különlegesség azokhoz képest tényleg semmiség.  

Jól megnéztük a videót a torta elkészítéséről, majd nyugtáztuk, hogy ezt könnyű lesz megcsinálni. Ráadásul pénztárcakímélő a recept, szóval teljesen jogos, hogy ennyi megosztást kapott és megannyi lelkesedést is a 21. század überegyszerű süteménye. Tehát az elengedhetetlen hozzávalók:

  • 3 egész tojás
  • 120 g fehér csokoládé
  • 120 g kicsit tömörebb állagú sajtkrém
Huszti István / Dívány

Így kezdjen neki

Kicsit eltértünk a videóban látott elkészítési metódustól, ugyanis ott az van, hogy a tojásfehérjét be kell tenni a hűtőbe, amíg a csokoládét megolvasztja. A helyzet az, hogy ezt kihagytuk. 

  1. Olvassza meg a csokoládét vízgőz felett, vagy mikróban. Legyen nagyon óvatos, a fehércsoki ég meg a legkönnyebben, gyakran keverje át!
  2. Amikor már teljesen homogén, jól keverje el benne a sajtkrémet. Ha nehézségei akadnak ezzel a művelettel, helyezze vissza a tálat a vízgőz fölé, és olvassza meg a sajtkrémet is, így könnyebb lesz eloszlatni a csokoládéban.
  3. Itt már a sütőt is elkezdheti melegíteni, pontosan 170 fokra.
  4. Verjen kemény habot a tojásokfehérjéből!
  5. Nos, ha ezzel megvan, adja a csokis-krémsajtos masszához a három tojás sárgáját, és a fehérjékből felvert kemény habot. Ezennel a meló nehezebbik része kész is van.
  6. Béleljen ki bármilyen formát sütőpapírral, kenje meg a papírt olajjal, és öntse bele a masszát. A formát finom ejtse párszor a konyhapultra, hogy kiszorítsa a levegőbuborékokat a „tésztából”.
  7. Ezután helyezze az egészet egy nagyobb tepsibe, amibe öntsön körülbelül 0,5-1 cm magasságig forró vizet.
  8. Tolja be 15 percre a 170 fokos sütőbe a sajttortát, aztán süsse további 15 percig de már csak 160 fokon, közben ne nyitogassa a sütő ajtaját, mert össze fog esni a sütemény.
  9. Ha végigizgulta a 30 perc sütési időt, zárja el a sütőt de további 15 perce hagyja bent melegedni a csodát, de még mindig ne nyissa ki a sütőt. Vagy nyissa ki, és akkor úgy fog kinézni a tortája, mint a mienk - ami persze az ízén nem változtat semmit. Hagyja egy kicsit hűlni a tortát mielőtt kiveszi a formából és átadja magát az élvezetnek. 

És ha nekünk nem hisz, nézze meg hogyan csinálja egy profi:

Tapasztalataink:

1. a videóban látható állagot nem sikerült reprodulálnunk, nem csak ennél a fehércsokis verziónál, kolleganőnk otthon kipróbálta ugyanezt étcsokival, és bár betűhíven követte az utasításokat (hideg fehérje, vízfürdő, nem nyitogatott), az ő sütije sem lett magasabb, mint ez a fehércsokis. 

2. Ugyanez 70 százalékos étcsokival már annyira nem lett édes, hogy a gyerekek már nem is ették meg, és felnőttként is határeset vot. Tehát ugyan elvileg működhet a recept tej vagy étcsokival is, de valószínűleg 50% körüli kakaótartalom fölé nem igazán érdemes menni.

És, hogy mit várhat cserébe a nagy fáradozásért? Kollégáink szavait olvashatják: „A sajttorta, hát az valami eszméletlen királyság volt!!!”

„Könnyű és puha! <3 és nem annyira édes, amit imádok.”

„A sajttorta isteni, egész életemben ezt enném szívem szerint, csak sajnos laktózérzékeny vagyok így ez a lehetőség kiesett, de könyörgöm a receptért!!!!”

„Ez tényleg az, amit egész nap tudnék enni (bárcsak megtehetném) és egész hátralevő életemben tolnám magamba. Tetszett, hogy még nem állt úgy össze, mint a hűtés utániak szoktak, ahh.. :D” 

„Nagyon finom volt a sajttorta, nem volt túl édes, ami jó. Kicsit csomósabbra számítottam egyébként. Az alja pedig olyan ízű volt mint mikor anyukám odaégette egy kicsit a tejbegrízt, amit én egyébként imádtam, szóval az is jó pont. A legjobb akkor lenne, ha lenne benne még egy hozzávaló, és egy kis málna lenne beleszórva.”

"Nagyon izlett, simán be tudtam volna tolni belőle több szelettel is. Gondoltam, kipróbálom otthon, csak kevésbé édesre, mert nekem már túlzás volt. Mivel az volt otthon, én 70 százalékos étcsokit használtam. Nem lett rossz, de egyáltalán nem édes, sőt! Azt hiszem, legközelebb inkább valami 50% körülivel, vagy talán tejcsokival próbálkozom, mert ez még nekem sem volt elég édes, pedig általában pont fordított bajaim vannak."

„Ritka finom ez a sajttorta, mééééég!”

„Semmi különös, erőteljesen dominál a tojás, a fehércsoki teljesen felesleges bele. Én látatlanban valami paleós tortának tippeltem volna. Nem győzött meg, hogy szeressem.”

Elkészíti a sajttortát?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek