Teszt: palackos jegeskávék, hosszú autózáshoz

Mi kell egy jegeskávéhoz? A mi puritán felfogásunk szerint egy jó presszókávé, sok jég és hideg tej. Esetleg cukor, ha valaki édesen issza a kávét. Na ez az, amit jobb, ha elfelejt mindenki, aki a benzinkúthoz bekanyarodva a hűtőpult felé veszi az irányt, hogy egy jó jegeskávéval vészelje át az utazást.

A palackos/dobozos jegeskávék piacán néztünk körül. Megpróbáltuk a lehető legtöbb ilyen italt beszerezni, hogy találjunk egy olyat, amitől nem azért ébredünk fel hirtelen, mert annyira pocsék az íze, hanem mert akár iható is. Az már csak bónusz volt, ha több kávét tartalmazott a termék, mint cukrot, ugyanis szomorú, de a legtöbb általunk próbált jegeskávéban ez az arány fordítva van. 

Összesen tizenegyféle terméket kóstoltunk, és az ízük szerint pontoztuk őket. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, a legjobb 20-at kapott, ami jó teljesítmény. A kávékat nem tudományos módszer szerint vizsgáltuk, kizárólag az érzékeinkre hagyatkoztunk a tesztelés során.

Azért, hogy mindenki megnyugodjon, az összes összetevőjét kigyűjtöttük, hogy ön is szörnyülködhessen azon, mit iszik. Az alapokon kívül ezekben az italokban gyakran vannak egyéb anyagok is, mint például karragén, guargumi, aroma és még sorolhatnánk. De inkább olvassa el lentebb.

Kávék is instant kávék

A Magyar Élelmiszerkönyv kifejezetten a palackos jegeskávékról nem rendelkezik, azonban kitér a kávékra, instant kávékra, pótkávékra, és a kávéspecialitásokra vonatkozó követelményekre.

Eszerint a kávé: Egyfajta nyerskávéból vagy többfajta nyerskávé keverékéből pörköléssel kávéital készítésére és ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá tett termék. A kávén kívül más hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Koffeintartalma több mint 0,8%. A pörkölt kávészemek kívül-belül egyenletesen barna színűek. Szemes vagy őrölt kávéként kerül forgalomba.
Az élelmiszerkönyv itt nem engedélyez adalékanyagokat.

Kávékeverék: Egy- vagy többfajta nyerskávéból és egy vagy több különböző fajtájú szénhidráttartalmú növény részeibõl (pótkávéból) különböző arányban végzett keveréssel, pörköléssel és esetleg adalék- vagy segédanyagok hozzáadásával készített, a kávéitalra emlékeztető ital fõzésére alkalmas termék. Őrölt formában kerül forgalomba.
Az engedélyezett adalékanyagok listáját lejjebb mutatjuk.

Az instant kávékeverék pedig: Olyan termék, amelyet kávékeverékből kizárólag vizes extrakcióval állítanak elő. Granulátum vagy por formájú termék, amelyet pörkölt kávé és egy vagy több különböző fajta szénhidráttartalmú növény (pótkávé) tisztított, szárított és pörkölt részeiből nyernek.
Az engedélyezett adalékanyagok listáját lejjebb mutatjuk.

A felhasználható adalékanyagok listája a kávékeverék és az instant kávékeverék esetében hasonló, csillaggal jelöltük azokat, amelyek csak az instant kávékeverékek esetében megengedettek:

Adalékanyagok (csak az ízesített termékhez), Aromák, Árpa és feldolgozási termékei, Búza, Cikóriaaszalvány, Cukor, Cukorrépaszelet, Csipkebogyó, Étolaj*, Gyümölcsök, Füge, Fűszerek, Kakaópor és kakaóanyagok, Karamellizált cukor, Kávé, Koffein*, Kukorica, Melasz*, Rozs, Szójabab, Szőlőcukor (dextróz), Szőlőmag, Zöldségszárítmányok*

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Utolsó helyezett: Milli, jegeskávé, 6 pont

Összetevők: tej (70%), Víz, Cukor, Instant kávépor (0,7%), Aroma, Savanyúságot szabályozó anyag: kálium-karbonát, Koffeintartalom 15 mg/100 ml, 2,3 m/m% zsír.

Összetevőügyileg nincs nagy baj ezzel a termékkel, de ez sajnos az ízéről már nem mondható el. 

„Na, ez elég rossz sajnos, a mellékízét nem tudom azonosítani, de kellemetlen.” „És ugyanolyan az íze, mint a kettesnek (nöm kávé. - a szerk.), mintha kakaós kávé volna, de kérdezem én, miért van kakaóíze a kávénak?” „Fujj, konkrétan olyan íze van, mintha romlott tejből készült volna.” „Ennek olyan íze van, mint a kakaónak és szuperzsíros tejből van.”

Tizedik helyezett: Eiskaffe, 9 pont

Összetevők: tej ( 1% zsírtartalom) (75%), 19% kávé, víz, kávékivonat, koffeinmentes kávékivonat, cukor, sűrítőanyagok, kalcium-citrát, karamellszirup, aroma, étkezési só. 

Ez az egyik legrégebben forgalmazott jegeskávé hazánkban, ráadásul benzinkutakon is megvehető. Javasoljuk, ha nagyon fáradt, és szívesen legurítana egy hideg kávét, válasszon inkább másikat ha van rá lehetősége. Többen gyerekkávé ízt fedeztek fel benne, és valakit az édesítő zavart, pedig nincs is benne édesítő...

„Határozottan kávéízű, viszont sajnos az illatában van valami nagyon zavaró, ízre középrossz ez is.” „Teljesen olyan íze van, mint a koffeinmentes gyerekkávénak, ami egyáltalán nem akarja magát igazi kávénak álcázni, inkább el akarja venni a gyerekek kedvét a kávéivástól azáltal, hogy szar (pedig jobbféle malátakávék is vannak), és mintha lenne benne valami poros üledék.” „Iható kategória, bár szerintem eléggé érezni az ízén az édesítőt.” „Ez komolyan olyan, mint a maci kávé volt gyerekkoromban, imádom! De nem igazi kávé sajna.”

Kilencedik helyezett: Bellarom, cappuccino, (Lidl) 9,5 pont

Összetevők: tej 77%, 17% arabica kávé, cukor, karamellcukorszirup, kakaópor, nátrium-hidrogén-karbonát, karragén. Koffeintartalom 35 mg/100 ml.

Keserű és érezni is benne a kávéízt, de ez nem elég ahhoz, hogy az íze is rendben legyen. Dicséretes az arabica kávé, de annak még jobban örültünk volna, ha a végtermék is finom.

„Nem rossz, az átlagosnál jobban átjön a kávé íze.” „Szerencse, hogy ez a ....t a teszt végére sikerült tartogatni, különben nem ittam volna ennyi optimizmussal a többi kávét. Olyan íze van, mint amilyen a kotyogós kávéfőzőmnek az illata szokott lenni, mikor nem vagyok otthon hétvégén, és a lefőtt zacc két napja áll a kávéfőzőben a napon. Keserű, de remélem, koffein legalább van benne.” „Elég kesernyés, nem az én világom, de meginnám ha muszáj lenne.” „Azta, ez mi? Valami zöldséges bio kávé?!”

Nyolcadik helyezett: S-budget, latte macchiato, 11 pont

Összetevők: teljes tej (73%), 17% arabica kávé, 5% tejszín, cukor, nátrium-hidrogén-karbonát, karragén.

Nem rossz kávé, csak van valami förtelmes mellékíze. Ha ezt sikerülne kiiktatni, menő kis frissítő lenne ebből. 

„Cukros tej, enyhe kávés utóízzel.” „Ez szerintem rettenet rossz, van egy olyan mellékíze, amilyen illatot akkor szoktam érezni, ha véletlenül leégetem egy lábas műanyag fogóját. Nem tudok többet mondani, nem jött be.” „Egész könnyű, laza tejeskávé-szerű, csak van egy kis mellékíze.” „Tök jó habos, és érezni benne a tejpor ízét vagy mit. (Nincs benne tejpor. - a szerk.)

Hetedik helyezett: Bakoma, espresso, 12 pont

Összetevők: pasztörizált tej (95%), Cukor, Kávékivonat 0,6%, Keményítő, Karamell, Dextróz, Aroma, Savanyúságot szabályzó anyag: nátrium-foszfát; stabilizátorok: karragén, guargumi

Tipikus instant kávé íz, némi tejjel és cukorral. Keserűbb, mint a legtöbb kávé a teszten, ennyi pozitívuma azért van. 95 százaléka tej, ami úgy lehetséges, hogy a kávékivonat nem foglal sok helyet a termékben.

„Ez megint az az eset, amikor a nem túl finom kávé ízét nagyjából elfedi a cukor.” „VÉGRE, én ebben nem igazán érzem, hogy teli lenne rakva cukorral, szóval ez az egyetlen, amit szívesen innék, ha választhatnék a semmi, és az ilyen bolti kávé között.” „Keserű és olyan íze van, mint egy rossz porkávénak.” „Instant kávé, extrák nélkül.”

Hatodik helyezett: Müller, cafe espresso macchiato, 13,5 pont

Összetevők: 81% zsírszegény tej, 13% robuszta-arabika kávékeverék (víz, instant kávé), Cukor, Módosított tápiókakeményítő, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrát), Stabilizáló szer (karragén), Aroma, A tejalkotó zsírtartalma 1,5%., Egy palack 128 mg koffeint tartalmaz.

Nem kellemetlen kávé, a mezőny többségénél keserűbb. Koffeintartalma - azok közül, ahol ezt feltüntették a palackon -  a magasabbak közé tartozik.

„Végre valami nem vészesen édes, ez egyáltalán nem rossz, sőt!!” „Ennek karamellás íze van, de olyan karamelláé, ami már egy kicsit odakozmált. Nem rossz amúgy, de nekem itt vágta tropára az ízlelőbimbóimat a cukor.” „Keserű. De még iható kategória.” „Hideg, keserű valami, aminek nincs túl sok kávé íze.”

Ötödik helyezett: Parmalat, cafe latte, 14 pont

Összetevők: tej  (93%), Cukor, Kávékészítmény (2%) [dextróz, kávékivonat (40,5%), kakaópor, kávéaroma, stabilizátor: karragén], Zsírtartalom: 1,4 m/m%

Sok benne a tej, viszont egyből a második helyen szerepel az összetevőlistán a cukor, ami arra enged feltételezni, hogy több benne a cukor, mint a kávé. Nagyon szomorúak vagyunk.

„Ennek van valami furcsa mellékíze, ugyanolyan, mint a dobozos/palackos kakaóknak.” „Hasonlít az elsőre, csak mintha nem lenne annyira vaníliás, ettől kicsit semleges az íze, ennyi az összes különbség, tehát finom, leginkább ezt innám, ha nem tartanék a cukorbetegségtől.” „Ez finom.” „Nagyon zsíros tejből van, ami engem irritál, mert a szájpadlásomra feltapad, és olyan zsíros valami lesz belőle ami elég undi.”

Negyedik helyezett: Completa, cafe to go, 15,5 pont

Összetevők: tej (70%), Víz, Cukor, Instant kávépor (0,7%), Aroma, Savanyúságot szabályozó anyag: kálium-karbonát, Koffeintartalom 15 mg/100 ml.

Szintén a kávé elé került a cukor mennyisége. Jaj, mi jöhet még?!

„Túl édes, de a cukron is átüt valami kellemetlen, restis hangulat.” „Ez nem valami jó, keserű, mintha szimpla kakaó lenne, benne keserűség-aroma, hogy hasonlítson a kávéra.”
„Ez meg a másik legjobb, és szerintem ez a Milli, amit inni szoktam, eltaláltam? (Nem.- a szerk.) Bár az előzőhöz képest picit édes.” „Őrülten jó tejcsoki szaga van, és az íze is pont olyan.”

Bronzérmes: Nöm, latte macchiato, 17,5 pont

Összetevők: 22 mg kávé, 100 ml termékben. Teljes tej, sovány tej, víz, cukor, 0,5% kávé kivonat, karamell szirup, kukoricakeményítő, karragén, guargumi, aroma, koffein, só.
 
Többen is kiemelték a kollégák közül, hogy nincsen benne semmilyen bántó mellékíz, viszont a cukor+karamellszirup együttes jelenléte jól megmagyarázza, miért a kifejezetten édesszájúak lelkesedtek érte tiszta szívből.
 
 
 
„Édes, nem annyira érzem benne a kávé ízét, viszont nincs benne semmi bántó mellék/utóíz sem.” „Ennek első kóstolásra kissé kakaóíze van, de amúgy semmi különös, ezt nagyon sok kávénál tapasztaltam még, átlag kávéautomata-íz középiskolából.” „Ez a legjobb, abszolút jó arányban édes és kávés, nagyon király!” „Semmi extra nincs ebben a termékben, de legalább nem rossz, és nincs utóíze.”

Ezüstérmes: Mizo, cappuccino, 19 pont

Összetevők: tej, cukor, Valódi instant kávé (0,5%), Színezék (karamell), Aroma, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfát), Stabilizátor (karragén), Koffeintartalom: 15 mg/ 100 ml, Zsírtartalom 2,8%

Ha ez jön szembe a benzinkútnál, itt már nem kell habozni, ebben a mezőnyben ez már egészen szuper, a második helyre kapaszkodott fel.

„Semmi bántó, de ez is olyan, hogy az édes ízen kívül nincs semmilyen karaktere.” „Szerintem ez teljes egészében az egyes, jó, talán egy kicsit finomabb, mintha el lennének kicsit simítva benne az ízek, harmonikusabb. ha nem lenne benne ennyi cukor, ez lenne a kedvencem.” „Ez nagyon jó!! Bazi finom. Karamellás, ugye?” „Nagyon hasonlít az egyesre (Belmont, cool presso cappuccino (Aldi) - a szerk.), nagyon finom!!!”

Aranyérmes: Belmont, cool presso cappuccino (Aldi), 20 pont

Összetevők: víz, teljes tej (35%), tejszín (5%), cukor, instant kávépor (1.15%), karamell-cukorszirup, natrium-foszfát, karragén, guragumi, aroma, étkezési só. 

Gratulálunk az aldis kávéhoz, minket meggyőzött a vakteszten. Egy pontot vert a másodikra, és hármat a bronzérmesre. Benzinkúton ugyan nem fog szembejönni, de ha hosszú autózásra készül, és szereti az ilyen palackos kávékat, ebből nyugodtan feltankolhat.

„Ez egy rendes tejeskávé, nem rossz, sőt, ha cukor nélkül lenne, egyenesen szuper lenne.” „Finom vaníliaillata van, az íze pedig emlékeztet az igazi kávéra, pont jó arányban tették bele a cukrot, a tejet és a kávét, persze ez nem változtat a tényen, hogy szerintem egyáltalán nem kéne cukor bele - de a többibe se.” „Ez olyan is-is, nem rossz, de összességében kicsit műanyag íze van.”  „Bourboun vanília íze van, nem túl édes, és elképesztően aromás.”          
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Belmont, cool presso cappuccino (Aldi)  199 865 20 Aldi
Mizo, cappuccino  197 596 19 Auchan
Nöm, latte macchiato  259 1036 17,5 SPAR
Completa, cafe to go  219 730 15,5 Tesco
Parmalat, cafe latte  299 1495 14 Tesco
Müller, cafe espresso macchiato  346 1384 13,5 Auchan
Bakoma, espresso  256 1066 12 Auchan
S-budget, latte macchiato  189 756 11 SPAR
Bellarom, cappuccino (Lidl)  549 1663 9,5 Lidl
Eiskaffe  199 796 9 Tesco
Milli, jegeskávé  219 730 6 Tesco
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra