Ha van egy késes aprítónk, akkor a hozzávalók kimérésével együtt öt perc alatt sütőbe kerül ez a pite. Ha nincs, az sem tragédia, ekkor aprószemű zabpehellyel és puha vajjal is készíthetjük, aztán csak ki kell keverni a hozzávalókat.
Fél óra múlva már csak egy kicsit kell várni arra, hogy kihűljön, és ehessük. A zabpehelytől ropogós, mégis könnyű a tésztája, a belekerülő dzsem tetszőleges, de ha van otthon egy kis vaníliafagyink vagy görög joghurtunk, az ötperces pitéből vacsoradesszertet varázsolhatunk – langyosan a legfinomabb, de a dzsem miatt másnapig is jól bírja a gyűrődést.
Hozzávalók
7 dkg zabpehely
10 dkg liszt
8 dkg cukor
15 dkg vaj
1 kk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
1 kisebb tojás
40 dkg tetszőleges, sűrű dzsem vagy lekvár ( itt meggyel készült)
opcionális: egy kis fagyi, vagy görög joghurt/mascarpone a tálaláshoz
- Késes aprítóban megpörgetjük a zabpelyhet, hogy apróbb, kissé morzsaszerű legyen.
- Tovább keverjük, miközben hozzáadjuk a lisztet, cukrot, vajat, vaníliát, majd a legvégén a tojást.
- A massza kétharmadát elterítjük egy 20 cm átmérőjű kerámia piteformában, úgy, hogy legyen kb. 1,5 centis pereme is körben.
- Beleöntjük a dzsemet, a maradék tésztát pedig kisebb-nagyobb databkákban rászórjuk a tetejére.
- 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük, míg a pereme sötét aranybarna nem lesz.
- Langyosan, hidegen is finom, egy kis fagyival vagy görög joghurttal/mascarponéval lehet fokozni az élvezeteket.