Diós, körtés, kecsesajtos lepény

Őszintén szólva, magam sem tudom eldönteni, hogyan is ajánljam ezt a francia lepényt  (a rendes neve: galette), édesen vagy sósan, mert mindkét változat remek. Ezért mindenkinek a saját ízlésére bízom.

körte galette
Katuci

A kecskesajt, a körte és a dió nagyon jó barátok, így ne ijedjünk meg tőle, hogy együtt használjuk őket. Aki nem meri bevállalni ezt a triót, nyugodtan cserélje a kecskesajtot két evőkanál nádcukorra, de ilyenkor mindenképp az édes tésztát készítsük.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
1 evőkanál hideg víz
1 teáskanál só
(5 dkg cukor - ha az édesre szavaztunk)
20 dkg kecskesajt
4 körte
4 evőkanál durvára darált dió

  1. A hideg vajat apró kockákra vágjuk, összemorzsoljuk a liszt és só keverékével, (ha édesen készítjük, a cukor is legyen benne). Az ujjaink végével kezdjük összedogozni a tésztát, közben adjuk hozzá a hideg vizet is, addig gyúrjuk, míg sima állagú lesz a tésztánk. Amennyiben van késes robotgépünk, abba tesszük a hozzávalókat, és a géppel dolgoztatjuk készre a tésztát. Elkezdhetünk rögtön megtölteni é sütni, de 2-3 napra akár hűtőbe is tehetjük.
  2. Válasszuk ketté a gombócunkat, lisztezett felületen nyújtsunk ki két kb. 25 cm-es kört belőle. A körök közepére morzsoljuk rá a sajt felét, helyezzük rá a körteszeleteket. Hagyjunk nagyjából 3-4 cm-es peremet. A körte tetejére morzsoljuk rá a sajt másik felet, és szórjuk meg a diódarabokkal. Hajtsuk rá a töltelékre a tésztaszéleket.
  3. 25-30 percre helyezzük a piténket 180 fokos sütőbe.
  4. Ha maradt ki mindenből egy kicsi, töltsük bele egy félbevágott és kimagozott körtébe a sajtot, szórjuk meg dióval, és toljuk be a grill alá 15 percre.
körte grillezve
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra