Zanza!

Mindjárt évnyitó, ezért szükség van mindenre, ami vigaszt nyújthat a rövid nyár után a gyereknek. És a szülőnek. A sulikezdés előtti utolsó hétvégére ezért egy igazán fajsúlyos sütivel készültünk. A chocolate chips cookies - vagyis a csokidarabkás keksz - nagyon jó. És hát nutellával meg még a nagyon jó is jobb lesz.

aug 070
Fotó: Piszke

Ez a keksz amúgy nutella nélkül sem szomorkodna sokáig a konyhapulton, a fűszerezés és a sómennyiség pontosan az igazi CCC-érzést nyújtja. Ha van türelmünk hosszabban pihentetni – vagy jövő héten csütörtök este összedobni a tésztát – akkor még omlósabb és porhanyósabb lesz. Aki pedig inkább a rágcsás-ropogósabb fílinget keresi, lapítsa kissé vékonyabbra sütés előtt a tésztagombócokat.

Hozzávalók: (kb. 20 db nagyméretű kekszhez)

30 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
késhegynyi őrölt szerecsendió
3 gr só
10 dkg NAGYON apróra vágott jó minőségű étcsoki vagy mini csokoládécsepp
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor (fele barna nád, fele sima kristálycukor)
egy tk. vanília-kivonat/fél rúd vanília kikapart magja/1 vaníliás cukor
1 kk. mandulaaroma ( üveges, átlátszó folyadék, ne a zöldre színezettett használjuk)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
20 tk. nutella

  1. Az első 6 hozzávalót elkeverjük.
  2. A vajat és a kétféle cukrot kézi mixerrel 2 percig keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, a tojásokat és a mandulaaromát.
  3. A vajas keverékhez hozzáadjuk a liszttel elkevert többi hozzávalót és egy fakanállal egynemű tésztává állítjuk össze.
  4. A tésztát két részre osztjuk, két 20 cm-es rudat formázunk belőle és folpackban legalább 4 órát pihentetjük a hűtőben.
  5. Sütés előtt fél órával kivesszük, hogy átmelegedjen a tészta, a rudakat 10-10 részre vágjuk, nagyobb, tenyér méretű körré kilapítjuk, középre rakjuk a nutellát, majd óvatosan körbegombócozzuk a tésztával. Ellenőrizzük, hogy körben valahol nem kukucskál-e ki a nutella, nehogy kifolyjon sütés közben – ha igen, oda tapasszunk kevés plusz tésztát.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól 6 centi távolságra, óvatosan ujjnyi vastag koronggá lapítjuk, hogy ki ne szakadjon a tészta és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Rácsra szedve hűtjük ki.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra