Sós rétesek: a gombás-sonkás

Zanza!

A legutóbbi zöldséges rétes annyira finom volt, hogy nem ment ki a fejemből egy másik verzió, amiben finom párolt gomba van jó kis sonkával. Nem sokat váratott magára a dolog, megint nem csalódtunk benne, a sós rétes legalább annyira jó, mint az édes.

DSC 0459kicsi
Fotó: Katuci

Főételnek is kiválóan alkalmas, jó sok salátával.

Hozzávalók (1 rúd réteshez):

4 réteslap
50 dkg gomba
15 dkg főtt sonka
1 csokor petrezselyem
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
só, bors, olaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj

  1. A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, serpenyőben előmelegített olajra dobjuk, rápréseljük a fokhagymát, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, addig pároljuk, amíg elfövi a levét, ekkor jöhet rá a finomra vágott petrezselyem. A párolt gombát kiegészítjük felcsíkozott vagy kockára vágott sonkával.
  2. Az olajat és a tejfölt simára keverjük. Egy réteslapot leteszünk a tepsire, vékonyan megkenjük a tejfölös keverékkel, ráillesztjük a következőt, és így tovább a többivel.
  3. A tölteléket eloszlatjuk a tésztán, ráreszeljük a sajtot, a két szélén és a tetején 3-4 cm-es sávot üresen hagyva. A réteslapot alulról felfelé óvatosan feltekerjük, a hajtás kerüljön alulra. A rétes két végén óvatosan visszatömjük a tésztát a tekercsbe.
  4. Utolsó lépésként megkenjük őket a maradék olajos tejföllel, és 25 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Ha megsült, várjunk 10 percet, mielőtt felvágjuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra