Ezt az ételt húszas éveim elején fejlesztettem ki, a cél az volt, hogy finom, laktató és olcsó legyen –na meg ne tűnjön tipikus koleszos kajának. Sokaknak lett abban az időben a kedvence, még a kutyák is odáig vannak érte. A lényeg, hogy ez egy hihetetlenül egyszerű főétel, köntösben. Gyorsan megvan, olcsó, és egészséges is. Ha húsevőnek szeretné tálalni, pirítson hozzá bacon-t , és máris jobb szívvel fogja fogyasztani. Hajrá!
Nokedlihez
- 250 g friss vagy mirelit spenót (nem püré)
- 150-200 g liszt (attól függ, milyen a liszt minősége, és mennyire áll össze a tészta)
- 1 tojás
- 2 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet bors
- 1 lapos evőkanál zsiradék (ezt a vízbe kell tenni, amiben majd a nokedlit szaggatja)
Spenóthoz
- 250 g friss spenót
- 2 lapos evőkanál zsiradék (ezen fogja megfonnyasztani a spenótot)
- 1-1,5 dl tej (opcionális)
- 2 lapos evőkanál liszt (opcionális)
- ízlés szerint fokhagyma, én sokat, 4-5 gerezdet teszek bele
- karakteres ízű sajt az étel tetejére (a parmezán nagyon passzol hozzá, csak hát ugye az nem túl olcsó)
Kutyulás, szaggatás
A nyers spenót felét (tehát 250 grammot) vágja apróra, és olajon fonnyassza meg. (Ha mirelitet használ, akkor engedje fel, és próbálja meg az összes vizet kinyomkodni belőle. Ezt már nem kell olajon fonnyasztani.) Tegye a spenótot egy mély tálba, az egész tojást, fokhagymát, lisztet, és a fűszereket. Botmixerrel pépesítse addig, amíg homogén nem lesz a massza. Ezután szaggassa lobogó vízbe a nokedlit, és a szokásos módon járjon el: amikor feljött a víz tetejére, szűrje le. Átmoshatja hideg vízzel is.
Pikk-pakk kész a spenót is
A maradék spenótot és a fokhagymát forrósítsa fel a zsiradékon. Ha szereti így, akkor meg is van, összekeverheti a nokedlivel, szórja meg a sajttal, és kész.
Ha inkább a főzelék vonalat kedveli, akkor adjon hozzá 1-1,5 dl tejet, és 2 lapos evőkanál lisztet. Sűrű kevergetés mellett forralja fel az egészet és botmixerrel pépesítse. Ezennel elkészült a főzelékszerűség is. Pakolja meg a tányérját a nokedlivel, merjen a főzelékből a tetejére, és szórja meg jó sok karakteres ízű sajttal!