Egyszerű, de villantós: pezsgős panna cotta

Rám jellemző módon az egész ünnepi menüből a desszert izgat leginkább, mégis általában arra jut a legkevesebb időm. A panna cotta nagy kedvencünk, ráadásul tényleg nem bonyolult az elkészítése, és még előző este meg tudjuk csinálni.

panna cotta1kicsi
Katuci

Azért, hogy egy kis furfang is legyen a dologban, és „villantós” desszert legyen, egy kis pezsgőt is csempésztem bele. Fogyasszuk magában, vagy sok gyümölccsel, bárhogy jól esik. Ha a szuperrezdős állagot szeretik, és nem tervezik kiborítani a formából, akár eggyel kevesebb zselatinlap is elég neki.

Hozzávalók:

4 dl zsíros tejszín
10 dkg cukor
1 rúd vanília
2 dl pezsgő
5 lap zselatin

1. A zselatinlapokat öt percre hideg vízbe áztatjuk.

2. Ameddig a zselatin ázik, a tejszínt, a vanília kikapart magjait és a cukrot állandó keverés mellett felforraljuk. Levesszük az edényt a tűzről.

3. A kiázott zselatint jól kicsavarjuk. habverő segítségével elkeverjük a forró tejszínben, hogy feloldódjon. 10 percig hűlni hagyjuk.

4. A pezsgőt folyamatos keverés mellett, apránként a tejszínhez öntjük.

5. Végül poharakba adagoljuk a folyadékot, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

panna cotta2 kicsi
Katuci

A desszertet tálalhatjuk a pohárban, vagy tányérra borítva is. Utóbbihoz állítsuk a poharat 5-10 másodpercre meleg vízbe, tegyük a tányért a pohár tetejére, végül fordítsuk meg az egészet. (Előfordulhat, hogy a pezsgő egy része kiválik a tejszínes elegyből, de ez nem okoz gondot, ugyanúgy megdermed az is.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra