Családi körünkben senki nem szereti a pálinkát, ennek ellenére literszám kapjuk folyamatosan a nálunk vendégeskedő ismerősöktől, úgyhogy az elmúlt időszak során szépen felhalmozódtak az üvegek a kamrában.
Épp itt volt az ideje annak, hogy felhasználjuk valamire, ami még nekünk is ízlik. Származásom miatt mostanában egyre többször kacérkodom a sváb receptekkel, a karácsony közeledtével pedig találtam is egy megfelelő sváb receptet: egy gyógylikőrét. Elkészítése egyszerű és villámgyors, az eredmény pedig egy édes, kicsit fűszeresen-csípős ital, csak ki kell várni azt a pár hetet, míg összeérik.
Hozzávalók:
- egy db. közepes nagyságú, friss gyömbér, vagy ha az épp nem kapható, akkor egy diónyi szárított gyömbér
- egy tasak darabos fahéj
- egy tasak szegfűszeg
- 50 dkg méz
- 7 dl házipálinka
1. A gyömbért meghámozom, vékonyra felszeletelem.
2. Egy nagyobb befőttes üveg alját megszórom a fűszerekkel és a gyömbérrel.
3. Ráöntöm a mézet, majd a pálinkát.
4. Rácsavarom az üvegre a tetejét és állni hagyom. Naponta meglögybölöm, hogy a méz rendesen feloldódjon.
2-3 hét múlva már finom lesz, addigra jól összeérnek az ízek, de ez a likőr is annál kellemesebb, minél tovább áll a kamrában. Színe szép borostyánsárga, felrázva kissé zavaros, de hamar leülepszik. Díszüvegekbe öntve kitűnő karácsonyi ajándék lehet.