Eheti pénteki sütink tökéletesen megfelel minden hétvégi süti követelménynek: egyszerű, gyorsan elkészül, és szerencsére finom is. A legjobb, de fogak és kilók szempontjából a legveszélyesebb a ropogós teteje. Mandulaimádóknak kötelező, diétázóknak tilos.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
2 db tojás
10 dkg cukor
6 evőkanál tej
8 dkg vaj
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
A mandulás mázhoz:
5 dkg vaj
10 dkg mandulaszelet
5 dkg cukor
2 evőkanál liszt
4-5 evőkanál tejszín
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tojásokat habosra verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tejet, a puha vajat, a vaníliakivonatot, és végül a lisztet és a sütőport is.
3. A masszát a tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük, és 25-30 percig sütjük. 20 perc elteltével nézzük meg, mennyire sült át. Fontos, hogy ne süljön át teljesen, mert még a mandulás mázzal is sütjük 10 percig. Tehát kivételesen az a jó, ha még ragad a tűre tészta.
4. Közben elkészítjük a mandulás mázat: a vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, majd hozzáadunk minden egyebet, és folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt összeolvasztjuk.
5. Ha eltelt a 25-30 perc sütési idő, kivesszük a sütőből a félkész tortát, a tetején eloszlatjuk a mandulás mázat, majd visszatoljuk a sütőbe, és 200 fokon további kb. 10 perc alatt készre sütjük.