Bud Spencer nem is rántottát eszik

Az ötlet, hogy itthon újfajta tojásos reggelivel állok elő, úgy jött, hogy egy Bud Spencer-filmet néztünk valamelyik este, amiben a fószer tíztojásos rántottát kért egy kocsmában. Egyből meg is jegyeztem, hogy a szokásos verekedés akár amiatt is kitörhetett volna, mert nem rántottát, hanem omlettet kapott.

Úgyhogy meg is mutattam a családnak, pontosan mit is kapott Bud Spencer, persze, saját ízlés szerint kicsit felturbózva.

3.

A hivatalos omlett

Hivatalosan – a Larousse Gastronomique szerint legalábbis – az omlett úgy készül, ahogy leírtuk. De ismert több változata is, például amikor a tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük, és ahhoz adjuk aztán hozzá a sárgákat és esetleg kevés tejszínt. Létezik a lapos omlett is, ez kisebb, egyszemélyes adagokban, vékonyabb rétegben készül.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 db paradicsom
  • só, bors, fűszerek
  • olaj
1. Míg az olaj a serpenyőben felforrósodott a karikára vágott újhagymával, villával habosra vertem a tojásokat.
2. A megsózott, borsozott, megfűszerezett tojásokat a (lehetőleg széles) seprenyőbe öntöttem, és mintha csak palacsintát sütnék, hagytam, hogy egyenletesen szétfolyjon.
3. Közepes lángon több mint öt percig sütöttem, nem kevergettem, olykor viszont pecsenyeforgatóval alányúltam, hogy az omlett még folyékony tetejének egy része lecsoroghasson a serpenyő aljára.
4. Az omlettet végül megfordítottam, mint egy palacsintát és még két percig sütöttem.
5. Paradicsomot karikáztam rá, reszelt sajttal megszórtam a tetejét.
6. Félbehajtva tálaltam, de laposan hagyva is gusztusos, mintha egy pizza lenne.
 
2.
Sokan egy-két kanál lisztet is kevernek a felvert tojásokhoz, de azt én inkább kihagytam. Akinek nem sikerül a pecsenyeforgatóval vagy az úgynevezett szeletfordítóval megfordítani az omlettet, azok gyorsan borítsák át a lepényt egy másik serpenyőbe, és abban süssék tovább. Gyors, egyszerű és kiadós reggeli vagy vacsora, izgalmasabb, mint a sokadjára unalmassá váló rántotta.
Oszd meg másokkal is!
Mustra