Elhunyt Jackie Kennedy legendás szabója

78 éves korában elhunyt Jean-Louis Scherrer, Jackie Kennedy és Sophia Loren legendás szabója. A tervező, akinek neve egyet jelentett a nyolcvanas évek nagyvárosi eleganciájával, 10 hónapnyi betegeskedés után, Párizsban hunyt el, karrierjét a Dior asszisztenseként kezdte.

Scherrer karrierjét az ikonikus Yves Saint Laurent-nal egyidejűleg, tervezői asszisztensként kezdte a Diornál, majd Christian Dior 1957-ben bekövetkezett halála után is a divatháznál maradt, ekkora Saint Laurent már a divatház kreatív igazgatójává nőtte ki magát. Miután személyesen Diortól tanulta ki a szakmát, nem volt kétséges, hogy saját márkát fog indítani, ami 1962-ben meg is történt, első hivatalos bemutatóját pedig egy pincében tartotta - a ház azóta legendássá vált.

Miután nevet szerzett magának a Saint Laurent-ház merész kollekcióihoz nem hasonlítható, konzervatív kreációival, Scherrer ügyesen kamatoztatta a Diornál szerzett tapasztalatait: tudatosan, szezonról szezonra változtatott a darabok szabásán és hosszán. Első boltját Párizsban nyitotta meg, onnantól kezdve pedig a tengerentúli siker is jött magától, ruháit ugyanis az amerikai luxusáruház, a Bergdorf Goodman is felkarolta. Ekkoriban már a legnépszerűbb elnökfeleséggel, Jackie Kennedyvel, illetve az olasz Sophie Laurennel is együtt dolgozott, akik személyesen bízták a tervezői ízlésére imidzsüket.

113314728 
Scherrer a Christian Dior múzeum megnyitóján, 2005-ben. Kattintson a képre és nézze meg a tervező legfontosabb pillanatait.

A gazdasági válság alatt ment végleg tönkre a divatház: először el kellett adni, majd 2008-ban végleg felszámolták. Scherrer utoljára 2012 júliusában mutatkozott nyilvánosan, Raf Simons akkori legelső Dior haute-coutre bemutatóján, nem sokkal utána pedig kórházba vonult, mivel régóta betegeskedett. Halála után a divatvilág színe-java lerótta tiszteletét különböző megnyilvánulások formájában, Hubert de Givenchy szerint maga Scherrer segített definiálni a párizsi divatot. A temetést feltehetőleg június 26-án tartják a párizsi Pere Lachaise-ben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra