Kókuszkrémes zöld zöldségcurry

Amennyire szeretek főzni és enni, annyira gyűlölök hosszú órákon át a gőz felett kotyvasztani, és mosogatni. Szeretem az olyan kajákat, amiket gyakorlatilag csak össze kell dobni, és amíg elfődögélnek magukban, a mosogatást is letudhatom.

IMG 1108
Steiner Kristóf

Éppen ezért amikor a szülinapomra meglepett a kedvesem egy gigantikus teflonserpenyővel, úgy éreztem magam, mint Marilyn Monroe, amikor gyémántgyűrűt kapott. Azóta ő az én BFF-em a konyhában, és ezt a mai receptet is vele kollaborálva főztem ki. Igazi nyári lakoma tele friss zöldségekkel, könnyű és friss, ugyanakkor sokkal kiadósabb, mint egy szimpla kis saláta.

A receptben zöld curry pasztát használok, amit be lehet szerezni nagyobb, jól felszerelt hiperek nemzetközi polcairól, delikateszekből, ázsiai boltokból. Ez a csípős fűszerpaszta számtalan összetevőből áll (Zöld chili, ázsiai citromfű, fokhagyma, só, galangál, rákpaszta, kaffir lime héj, koriandermag, bors, római kömény, kurkuma - ez például az egyik gyártmány összetevőlistája). Ha minden megvan hozzá természetesen otthon is előállítható, de ha nem ez a helyzet, egyszerűbb módon is kiválthatjuk.

Hasonló, fűszeres krémet otthon is elkészíthetsz: vágj egészen apróra egy marék vegyes zöldfűszert, préselj rá egy gerezd fokhagymát és egy darabka gyömbért, szórd meg fehérborssal, sóval, római köménnyel és korianderrel, facsard rá egy lime levét, löttyints rá egy kis olívaolajat, majd alaposan kutyuld össze, és kész passz. De ha nincs kedved szöszmötölni vele, egészen nyugodtan használj helyette egy kiskanálnyi curry port, és akkor még egyszerűbb. Forró nyári napon, jéghideg sörrel csodálatos ebéd.

Hozzávalók (4 főre)

1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ujjbegynyi friss gyömbér (vagy 1 tk szárított gyömbérpor)
1 kisebb fej brokkoli, megtisztítva, rózsákra szedve
1 lime lereszelt héja és leve (citrommal is működik)
Pár levélke citromfű (de ha nincs, sze lá ví)
2 csésze fagyasztott vagy friss tisztított zöldborsó (vagy 1 konzerv)
1 konzerv kókusztej
1 ek szójaszósz
1 tk zöld curry paszta
2-3 löttyintésnyi olívaolaj
só, fehérbors,
(őrölt) római kömény,
(őrölt) koriandermag,
szárított csili
1 marék friss korianderzöld, apróra vágva
1 kaliforniaipaprika (nekem a piros a kedvencem, de bevallom, ennek kizárólag esztétikai oka van, bármilyen színű szuper lesz), vagy paradicsom

Ha kiadósabb fogásra vágynál

Ha kiadósabb fogásnak szánod, turbózd fel kockára vágott tofuval, vagy - ahogy én tettem - szejtánnal, ami búzafehérje, és a legtöbb bio boltban könnyedén hozzájuthatsz, még olcsóbb is, mint a hús.

1. Az olivaolajat hevítsd fel az imádott, hatalmas teflonserpenyődben (remélem neked is van), majd a hagymát sebtiben vágd félbe  a csúcsánál, és nyesd húsos kis holdacskákra. A fokhagymát és a gyömbért is vagdosd fel, apróra.

2. Amikor az olaj már forró, szórd bele a száraz fűszereket: pár csipet só, és bors, egy mokkáskanálnyi őrölt római kömény és őrölt koriandermag és egy késhegynyi szárított csili. Mikor már az olaj illatozik az aromáktól, told át a vágódeszkáról a hagymát, fokhagymát és gyömbért, és pakold bele a citromfüvet (amit a főzés végeztével majd ki is veszünk). Közepes lángon emelgesd őket a fakanállal, hogy mindenhová jusson a szószból.

3. Izzítsd fel a lángot, és pakold a brokkolit (és ha használsz, a tofukockákat, vagy szejtán csíkokat is) a serpenyőbe, majd sercegtesd, kavargasd és emelgesd két-három percig. Mehet bele a borsó is, és a lime (a reszelő kislukú oldalán reszelt) héja. Újabb kavargatás, végül mérsékeld a lángot, és fedd le, hogy a brokkoli tíz perc alatt kissé megpuhuljon, de azért friss és ropogós maradjon - mint Zac Efron az Újságosfiú című filmben.

IMG 1105
Steiner Kristóf

4. Amíg fődögél, készítsd el a kókusztejes krémet: nyisd ki a konzervet, és facsard bele a lime levét, kínáld meg a szójaszósszal, és a zöld curry pasztával, majd heves kevergetés után add a szörcsögő zöldségekhez. Jó alaposan kavard meg ismét, hogy mindenhová jusson a jóból, majd fedd le, és közepes lángon főzd össze a mesésen illatozó fogást - mindössze öt percre van szüksége. Ez pont annyi idő, hogy előkészíts egy csinos tányért, és apróra vágd a korianderzöldet, a paprikát és, ha kapsz kemény, mégsem nyers paradicsomot, azt is ropogós cikkekre vágd.

Köret

Én fehér quinoát főztem mellé, ami sokkal gazdagabb ásványi anyagokban és vitaminokban, mint bármilyen gabona, amit összekevertem apróra vágott zellerszárral és újhagymával, és megszórtam pirított napraforgómaggal. Bevallom, csak azért cifráztam, mert mostanában rettenetesen ráuntam a rizsre - ez aztán az alliteráció! -, de igazából simán csak rizzsel is isteni, sőt akár petrezselyemmel és apróra darabolt aszalt gyümölcsökkel és mandulával felturbózott kuszkusszal is szeretnék egymást.

Akármilyen köretet választasz is, pakold a tányérra, majd egy csinálj egy szép nagy völgyet a közepébe, és kanalazd bele a zöldségcurryt. Gondosan helyezd el rajta a friss paprikát/paradicsomot, és szórd meg a friss korianderzölddel.

IMG 1109
Steiner Kristóf

Nem maradt más hátra, mint hogy kivedd a sört a hűtőből, és átadd magad a jéghideg, szúrós ital (én így hívom a szénsavasat), és az édes, krémes fogás tökéletes harmóniájának.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek