A nagy sültkrumpliteszt

Ezúttal olyan mirelit krumplikat kóstoltunk, amelyeket nem olajban, hanem sütőben kell kisütni. Meglepő volt, hogy a termékek többsége egészen jó minősítést kapott, és csak egy ehetetlent találtunk a tíz közül.

A kóstolón volt aki rajong a gyorskajákért, az ízfokozók megszállottja, krumplibuzi, de akadt olyan is, aki csak nagyon éhes volt.

A tízféle tesztalanyt két menetben sütöttük meg; fajtánként egy-egy maréknyit darabot tettünk a tepsibe, az azonos sütési hőmérsékletet kívánókat készítettünk együtt el. A megsült krumplikat külön megsóztuk, és nem mártogattuk semmibe (ketchp, mustár, majonéz) a teszt alatt.

10. helyezett Steak House, 1 kg/429 forint

Íme a totális gusztustalanság. Egyöntetűen leszavazták, még az a zsűritag is aki él-hal a műanyag kajákért. Enni ne ezt választja, ezt viszont a nyári hőségben teheti a tarkójára, csuklójára, de a kutya fekhelyére is, szegény hadd hűsöljön ő is egy kicsit. Esetleg ha nagy halbarát de éppen nem jutott semmilyen szálkás finomsághoz, ebben nem fog csalódni: abszolút hal íze van. Na nem a tengeri, ez inkább az a jó kis pocsolya ízű. Priceless!

„Jó fehér és puha, a kisebbek jól ropognak, csakhogy teljesen ehetetlen. Olyan mintha halat sütöttek volna előtte az olajban, amibe beáztatták. Undorító.” „Ennek ilyen tömegsütöde jellege van, teljesen átitatja a gyenge minőségű sütőolaj.” „Sápadt maradt és taplószáraz. Kellemetlen ricinusszerű mellékízzel, amit persze lehet, hogy valami felismerhetetlen fűszer kölcsönöz. Csak azért adtam neki 1 pontot, hogy ne 0-át kapjon.”

9. helyezett: Spar, Backrohr, 750 g/349 forint

Itt már elkezdődtek a bajok: elég olajos, bár ha ropogósabbra süti, ez jobban elviselhető. Ennél is felmerült, hogy a belseje krumplipürés, és mellékízt is véltek felfedezni benne a kóstolók. Egy pozitív értékelést kapott, attól a kóstolótól aki egyébként határozottan kedveli a nátrium-glutamáttal turbózott ételeket. Nyilván ebben is kiérzett valami jó kis ízfokozót.

„Puha, olyan mintha órákig állt volna az olajban. Van valami fura mellékíze, nem kifejezetten hasonlít a hasábburgonyára.” „A belseje massza, a külseje viszont finom ropogós.” „Közepesen barna lett, kellemesen ropogós, nem túl zsíros, de nem is száraz. Jó ízű.”

8. helyezett: Aviko, steak fries, 750 g/639 forint

13 pontot érdemelt ki az Avico ezen terméke (többfélét is kóstoltunk), így csak a hetedik lett a tízből. Fura módon ezt jól megborsozták, vagy ha az nem bors, akkor valaki megosztaná velünk, hogy mégis mi?! Azért jó is van ebben a krumpliban: senki nem panaszkodott a zsírra.

„Ez megégett, vagy bors darabkák vannak rajta? Vékony héja van ami nem ropog, belül pépes. Nem mondhatni túl jónak.” „Érezni rajta a bors ízt, de ha natúr krumplikat eszünk, akkor miért van rajta bors?!” „Meg lehet enni, de tuti nem cserélném le rá a házi verziót.” „Igen nagyok a darabok, elég száraz, ezért alkalmas zsírosabb húsok mellé körítésnek. Az íze átlagos.”

7. helyezett: Harvest Basket, 750 g/299 forint

Ez is 14 pontot kapott, eléggé azonos volt a mezőny ennél a tesztnél. Többen is megjegyezték, hogy a mekis krumplira hajaz. A pontokból ítélve viszont mindenki a házias ízekre hajtott inkább, ezért lehet, hogy a két mekis nem került fel a dobogóra. Ha azt kerestük volna, hogy melyik fagyasztott krumpli hasonlít a legjobban a gyorskajáldásra, kétségtelenül ez, illetve a következő vinné a prímet.

„Ennek is jó a külseje, egyáltalán nem olajos, de kicsit pépes a belseje. Talán kicsit hasonlít a mekis krumplihoz, amit évente egyszer nagyon szeretek, addig, amíg meg nem eszem. Utána egész nap azon szenvedek, hogy minek ettem meg, mert annyira megfekszi a gyomromat.” „Se íze, se bűze. Ezt biztos nem venném meg, pedig nem bántó, csak túlságosan is meki érzés. Persze, van akinek ez előny.” „A vaskos darabok miatt kevésbé tudott átsülni, puha maradt a belseje, és nem ropogós.” „Elég jó krumpli íze van, viszont legalább ennyire száraz is.”

6. helyezett: Tesco, Straight cut, 750 g/325 forint

A Tesco saját márkása csak fél ponttal csúszott le a dobogóról! Az ízére alig panaszkodtak, sőt, többen az amerikai gyorsétterem hasábjához hasonlították. Ez azért sokat elárul a termékről. Szerencsére nem olajos, viszont nagyon szájpadlásra tapadós. Jó sok vízzel kínálja ha ez kerül az asztalra, vagy ha éppen el tenne valakit láb alól, központilag zárja el a vizet a lakásban, és minden folyadékot tüntessen el. A hatás garantált!

„Ez abszolút mekis krumpli, tök jó csak nem ropog a külseje és nem tocsog az olajban - emiatt viszont száraz, szóval ital nem árt mellé.” „Már-már szájpadlásra tapadós, fuldoklós.” „Tökre olyan mint a meki krumpli, csak ennek sajna van valami szar mellékíze. Nem mintha a gyorskajáldásnak nem, csak azt már úgy szoktuk meg.” „Nincsenek kiugró jellemzői, ami még lehet előny is. Sok vendéglőben ilyen a sült krumpli, de azért még nem ízlik!” „(Túl) hosszú, vékony alakú. Egyik-másik darab mintha üreges lenne(?), kifejezetten jó ízű.”

 

Holtversenyben a 3. helyezett: Pommes frites, 1 kg/399 forint

A harmadik helyen többes holtverseny alakult ki a 14,5 pontos versenyzők között. A tesztelők némelyike szerint kemény, halovány, úszik a zsírban, viszont nincs mellékíze. Olyan se rossz, se nem jó termék. Aki szereti a nagyon ropogós krumplit, ezt vegye, rántott húshoz, zöldségekhez nem ajánlom. Talán főtt hús és gyümölcsszósz kombó mellé elmegy.

„Vékonyra van vágva, emiatt jó ropogósra sült. Ezen kívül mást nem nagyon tudok róla mondani.” „Az alakja miatt gyufának becézném, vékonysága miatt erősen kiszáradt annak ellenére, hogy meglehetősen zsíros tapintású. Tök sápadt maradt, ám határozottan ropogós. Ki érti ezt?!” „Jó vékony - ami nekem bejön - de sajna halovány a színe, és olyan a belseje, mintha szivacs lenne. Ez inkább hasonlít egy sütőben felejtett krumplira, nem szenes, de úgy ropog.”

Holtversenyben a 3. helyezett: McCain 123 Fri'Style, 600 g/649 forint

Szintén harmadik helyezést ért el ez a krumpli is. Annak ellenére, hogy nem rossz, de nem is jó, mindenki megette. Azért arra ne gondoljon, hogy ha házibulit tart ez az étel fog leghamarabb elfogyni az asztalról, bár kétségtelenül jó sörkorcsolya a lerészegedés mellé. Egy valaki volt aki haza is vitte volna, a többieknek szintén nem volt ellenére (nem köpték ki) de inkább szívélyesen felajánlották a többieknek az elfogyasztását. Jó zsíros cucc, ropog is, de a belseje tök pépes.

„Úúú, ez de jól néz ki!” Sajnos az íze már nem annyira jó: a szélei ropognak, belül bébipapi. Fura mellékíze van.” „Ennek elég vicces a formája, az íze nem annyira rossz. Ha valamiért muszáj lenne fagyasztott burgonyát vennem, talán ez lenne az.” „Ez elég jó: kívül ropog, belül viszont pépes. Hogy megvenném-e? Igen. Na jó, nem.” „ Ennek a mérete a legszimpatikusabb, noha fura L-keresztmetszetű. Kifejezetten gusztusosra pirult, viszont fénylik a zsiradéktól.” „Egyenletesen átsült, a külcsín most jobb mint a belbecs, de azért messze nem a legrosszabb.”

Holtversenyben a 3. helyezett: Aviko, Super Long, 600 g/529 forint

Amellett, hogy sokaknak feltűnt mennyire vékony és ropogós, nem pontozták le. Nyilván nem hátrányként tekintettek ezekre a tulajdonságokra, vagy csak a sok rossz közül ez még úgy ehetőnek bizonyult?! A válaszok alapján kapott hideget és meleget is, mégis 14,5 ponttal ez is harmadik lett.

„Sületlen krumpli íze van, elég száraz és vékony, ami viszont egyáltalán nem rossz.” „Nagyon hosszú, kicsit rágós, viszont feltűnően nem olajos.” „Fogpiszkálónak becézném ezt a krumplit. Kellemesen ropogósra sült, a színe is elfogadható, szívből ajánlom buliba rágicsának, ha elfelejtett volna ropit venni.”

2. helyezett: Aviko, Mama's Fries, 750 g/649 forint

Nagyon kíváncsi voltam, hogy „anyu sültkrumplija” tényleg olyan-e mint ahogyan azt ígérik, illetve, hogy lesz-e ilyen komment: úúú, ez olyan mint az otthoni. Sajnos csak egy kóstoló fedezte fel benne a hazai ízeket. Csalódást sem igazán okozott, bár valaki mellékízt vélt felfedezni benne, és a méretétől sem volt elájulva. A többiek nem finnyáskodtak, 15,5 pontot szavazott meg neki a zsűri, így a második lett ezen a megmérettetésen.

„Ez tök finom! Ráadásul bizalomgerjesztően néz ki!” „Jó vastagok a krumplik, nagyon finom és nem túl olajos.” „Túl nagyok a burgonyadarabok, nem tudom, hogy emiatt lett-e száraz, de az. Enyhe mellékíze van.” „Egészen hasonlít a házi sült burgonyához, nem ropogós ez sem, de legalább nem olyan nagyon olajos.”

1. helyezett: Farmer's Gold, 1 kg/399 forint

16,5 ponttal az Aldi terméke nyert. Egy kicsit átverés volt a többi között, mert ez ízesítve van, csak ugye ez a csomagolás elején magyarul nincsen feltüntetve, mi pedig figyeletlenek voltunk, és nem vettük észre. Mindenki egyöntetűen dicsérte. Bár igen, ez nem sima sós, így biztos könnyebb.

IMG 3052
divany.hu

Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy ha nem került volna be a tesztbe véletlenül ez az ízesített változat, akkor most nem tudjuk meg, hogy mennyire finom.

„Nagyon finom! Tök jó az ízesítése, bármikor szívesen megvenném. Elég jó kemény a külseje is, akár otthon is süthettem volna.” „Ez is nagyon jó, steak-krumpliszerű. Mondjuk annál egy kicsit fűszeresebb, mint amit én sült krumplihoz ildomosnak tartanék.” „ Szép barnára sült, meglehetősen zsíros kolbász íze van, tehát nem semleges ízű; vigyázat, nem megy el bármi mellé! Azért ez nem jelenti azt, hogy nem ízlik.” „Most nem semleges ízű krumplikat eszünk?”


Termék Pont Mennyiség/csomag Ár/fajlagos ár (forint) Itt vettük
Farmer's Gold 16,5 1 kg 399/399 Aldi
Aviko, Mama's Fries 15,5 750 g 649/865 Interspar
Aviko, Super Long 14,5 600 g 529/882 Tesco
McCain 123 Fri'Style 14,5 600 g 649/1081 Tesco
Pommes frites 14,5 1 kg 399/399 Aldi
Tesco, Straight cut 14 750 g 325/433 Tesco
Harvest Basket 14 750 g 299/399 Lidl
Aviko, steak fries 13 750 g 639/852 Tesco
Spar, Backrohr 13 750 g 349/465 Interspar
Steak House 5,5 1 kg 429/429 Tesco

Oszd meg másokkal is!
Mustra