no

Édes gofri, sós gofri - jó gofri!

Tejszínhabbal és csokival összekent arc és kéz, kaján vigyor az utolsó falat után, teljes elégedettség és jóllakottság akár egy szelet után is - a jó gofri ismertetőjegyei. Már ha nem spóroljuk ki az anyagot belőle. Ez márpedig kulcskérdés: ímmel-ámmal megtámogatott gofrit enni nem is érdemes. Ha már rászánjuk magunkat a bűnözésre, akkor ne sajnáljuk az anyagot. Bőven pakoljuk meg gyümölccsel, tejszínhabbal és ne sajnáljuk a végén az olvasztott csokit sem. Feltéve persze, hogy édes gofrit eszünk.

Mert bizony vannak sós gofrik is, melyeket a pirítós alternatívájaként ehetünk, így mehet rá minden, amit nem sajnálnánk a pirítósról sem: krémek, zöldségek, sajtok, stb. Hogy aztán reggelire, vacsorára, desszertként, vagy gyerekzsúr “attrakciójaként” prezentáljuk a gofrit, az már részletkérdés. Csak legyen elég szalvéta.

Gofrisütőket elő, kezdődhet a gofrizás! Íme egy édes és sós indulórecept.

Édes gofri:

Hozzávalók:

3 db tojás
12 dkg vaj
10-12 gramm (házi) vaníliás cukor
12 dkg cukor
0,5 liter tej
1 citrom reszelt héja
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor

gofri edes
Doctor Pepper

1. A tojásokat kettéválasztjuk, a vajat megolvasztjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a vajjal, a cukrokkal és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, és simára keverjük.

2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.

3. Gofrisütőben megsütjük.

Az édes gofrihoz nagyon jól passzol az eper, a banán, a málna és a barack, de megkenhetjük lekvárral, nyomhatunk rá tejszínhabot, meglocsolhatjuk olvasztott étcsokival, szórhatunk rá mandulát, kókuszreszeléket vagy mogyorót is. Egyik sem fog ártani neki.

Sós gofri:

Hozzávalók:

3 db tojás
12 dkg vaj
1 csipet só
4,5 dl tej
6 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

gofri sos
Doctor Pepper

1. A tojásokat kettéválasztjuk, a vajat megolvasztjuk, a sajtot lereszeljük. A tojások sárgáját elkeverjük a vajjal, a sajttal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, és simára keverjük.

2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.

3. Gofrisütőben megsütjük.

A sós gofrit tálalhatjuk zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kenyérre is kenhető krémekkel, pestókkal, sajtokkal, sonkával és pástétomokkal.

Ha más gofrivariációkat is kipróbálna, érdemes megnézni ezt a kelt tésztás verziót és a kakaós alaptésztájú gofrit is.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek