Elhunyt a Missoni alapító atyja

Ottavio Missoni, a Missoni nevű olasz divatmárka alapítója 92 éves korában, olaszországi otthonában hunyt el. Családja közleménye szerint békésen, álmában érte utol a végzete. A családi vállalkozásként futó világhírű márka alapítójáról kevesen tudták, hogy sportkarrierje mellett még üzletemberként sem volt utolsó. A márka védjegyének számító geometrikus formákért egyébként Kate Moss és Katalin hercegné is rajong. A Missoni kampányok világához is közel álló, régi családi fotókkal emlékezünk a tervezőről.

Ottavio Missoni tavaly vonult vissza a márka vezérigazgatói posztjáról, az utóbbi hónapokban pedig többször is kórházba kellett szállítani szívelégtelenség miatt. Halála is csupán néhány hónappal azután következett be, hogy fia magángépe váratlanul eltűnt Venezuelában – azóta sem találtak rá.

A legidősebb Missoni karrierjét, mint profi sportoló kezdte: az 1948-as londoni Olimpián a 400 méteres gátfutás hatodik helyezettként végzett, azt pedig csak kevesen tudják, hogy a II. világháború idején még börtönbe is került. A divattal kapcsolatos pályafutása a háború utánra tehető, ekkor kezdett el gyapjú melegítőruhákat tervezni, amit az 1948-as londoni Olimpián viseltek az olasz indulók. Feleségével, Rositával is Londonban találkozott először: 1953-ban házasodtak össze, ugyanabban az évben, amikor megalapították az azóta legendássá vált Missoni divatházat.

Feleségével először kötöttárú kollekciókban gondolkodtak, tulajdonképpen ebből született meg a Missoni, amire a Vogue akkori főszerkesztője, Diana Vreeland is felfigyelt. Már a kezdetektől családi vállalkozásban gondoltak és később is igyekeztek az egész családot szorosan belevonni az üzletbe, míg magukra puszta kézművesekre tekintettek. A divatház legsikeresebb évei 1970-re tehetők, Ottavio Missoni ekkor a legbefolyásosabb üzletembernek számított a divatiparban. Mostanra már eléggé megváltozott a márka arculata: kiterjesztették a brand fogalmát nem csak szállodákra, hanem lakberendezésre is.

Negyven évvel később a gyerekek, Angela, Luca és Vittorio vezették a vállalatot, az év elején viszont tragédia rázta meg a családot: a negyven éves Vittorio magángépe, amin feleségével és barátaikkal repültek át Venezuela felett, váratlanul eltűnt. Februárban a rendőrség jelentése szerint két, minden bizonnyal a Missoni vezérigazgatójának tulajdonát képező bőröndöt mosott ki a partra a víz Bonaire szigetén. A család ettől függetlenül még mindig reménykedik abban, hogy előkerül fiuk.

"Sosem csináltam olyat, ami kifejezetten divatos. Eleve nem akartam beállított minták alapján dolgozni, általában a saját fejem után megyek. A divatnál is teljesen véletlenül ragadtam le, sosem gondoltam volna, hogy egész karriert fogok befutni" – nyilatkozta a Women's Wear Daily-nek 2011 februárjában a legidősebb Missoni, akinek hiánya valószínűleg eléggé meg fogja viselni az egyébként is családcentrikus Missonikat. Az viszont biztos, hogy öröksége, a formabontó mintáiról és szabásvonalairól elhíresült olasz divatház továbbra is sikert sikerre halmoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek