Ketchupteszt: van jó, van olcsó, és van házi

A ketchup egy háztartásból sem hiányzik. Van, aki a biót részesíti előnyben, van aki az árra megy, de van olyan is aki a cukor nélküliért él-hal. Beszereztük tehát az összes favorizált és kevésbé favorizált terméket, és természetesen nem maradhatott el a kóstolóból a saját készítésű ketchup sem. Az eredményen nem lepődtünk meg: a drágák vitték a prímet, viszont találtunk egy egészen ehetőt is jó áron, ami szuper megoldás lehet ha hó végén kell vásárolni, vagy ha óriási vendégsereg érkezik.

MG 385

A teszten kilenc ketchup vett részt. Mirelit hasábburgonyával kóstoltuk, és a végére mind rosszul lettünk. Ami nem is csoda, hiszen nem az volt a lényeg, hogy finomat együnk, hanem, hogy kiderüljön melyik ketchup a legfinomabb. Na, kiderült, mi meg mozdulni sem bírtuk. Azért nagy mázlija van, hogy feláldozzuk magunkat a jó ügy érdekében.

Nézzük a ketchupokat, kóstolás szerinti sorrendben

1. Auchan

Sajnos az Auchan saját márkása ezúttal nem végzett jó helyen: első az utolsó között.

„Nagyon rossz, talán ennyire rosszat még nem ettem, borzasztóan ecetes, és műíze van. Édes is, de tuti nem a cukortól, hanem valami mesterségesen ízfokozótól. Ecetes mellékíze van. Kicsit híg, nincs semmilyen különösebb illata, és enyhén savanyú.”

2. Felix

Úgy látszik, mindenkinek feltűnt a kóstolón, hogy ebben a ketchupban nincsen hozzáadott cukor: mindenki savanykásnak találta. Ennek ellenére, mindenkitől nagyon jó pontot kapott, és jó helyen is végzett. Sajna, ez az egyik legdrágább termék a teszten.

„Kicsit savanyú, paradicsomos az illata, az utóíze egy kicsit édesítőszeres. Nagyon sűrű, pépes, állagra nagyon jó. Kicsit savanykás, nem érzem, hogy lenne mellékíze. Enyhén savanykás illatú, határozottan savanyú ízű, kissé erős szacharinos utóízzel.”

MG 418

3. Globus

A kóstoló után egy világ omlott össze az egyik tesztelőben, hogy az eddig oly nagyra becsült, hőn szeretett kecsapját lefikázta. Mivel ez is egy vakteszt volt, senki nem tudta, hogy mit kóstol. Vele is ez történt, és a Felixet imádta (amit elmondása szerint amúgy gyűlöl) a hármas Globust meg nagyon nem szerette. Jók ezek a vaktesztek! Bár anyagilag talán jobban járt volna, ha sosem fedjük fel előtte, hogy melyik szám, melyik terméket takarja...

„Gyorskajáldás szaga van, jó sűrű, édes, de nem gejl. Nem irritálóan ecetes, nincs mellékíze sem, viszont valamiért műíze van, olyan mintha nem cukor lenne benne. Lehet, hogy ezt hívják paradicsomnak?! Nem is savanyú, nem csípi a nyelvemet az ecet miatt. Fűszeres, érezni benne a paradicsomot. Enyhén hagymás illatú, és határozottan hagymás ízű.

4. Kalocsai

A kalocsai mintás dolgoktól már egy kicsit rosszul vagyunk, de ez a kecsap nagyon is izgalmasnak tűnt ahhoz, hogy megkóstoljuk. Megtettük, nem okozott maradandó élményt.

Jó az állaga, és az illata is. Igazi paradicsomleves íze van. Olyan mintha oregánóval lenne fűszerezve, viszont nem olyan cukros, mégis édes. Van egy kis mellékíze, nem tudnám megmondani, hogy mi, de semmiképpen sem finom. Ennek van egy savanykás kellemetlen utóíze, nem venném meg. Olyan mintha gulyáskrémbe mártogatnám a krumplit. Az íze - fűszerezett sűrített paradicsoméra hajaz, ami egyáltalán nem rossz, hiszen az csak paradicsom és semmi több.”

5. Alnatura

Nagyon szerettük volna ha az Alnatura dobogós lesz, hát ez sajnos nem jött össze neki. Pedig szeretjük a dm saját márkás termékeit, ez mégsem nyerte el a tetszésünket. Nagyon nem. És még drága is.

Elég kellemetlen a szaga, nagyon híg és szörnyű íze van. Nagyon savanyú. Az a tipikus sulis menüs paradicsomleves szaga van, erős paradicsomszerű ízű, viszont nincs ecetes mellékíze. Egy kicsit hasonlít a kettesre, csak ez rosszabb. Fura fűszer adja a bukéját (nem az én világom).”

6. Heinz

Sejtettük, hogy dobogós lesz, az viszont nem, hogy lemarad a Felix mögött.

„Nagyon jó sűrű, pont eléggé édes. Enyhén borsos utóíze van, és egy kicsit ecetes is. Fűszeres utóíze van, édeskés. Kellemes, édeskés – ha nem lenne enyhén erős, lekváros krumplinak is elmenne (így leginkább enyhén erjedt lekvárral megkent burgonyának mondható).”

7. Oak Lane, Tesco

Ahogyan az Auchan saját márkása, úgy a teszkós sem remekelt, hogy diplomatikusan fogalmazzuk meg azt, hogy utolsó lett.

”Ennek konkrétan rohadt paradicsom íze van, valószínű legalja paradicsomból készült. Olyanból, amit nem mertek a többibe beletenni és csináltak egy zs kategóriás terméket, olcsón. Na, ebből lett ez. Ja, és tárolóedény íze van. Nagyipari melléktermék. A lavor aljáról összekanalazott leégett paradicsomok pépe. Elnyom mindent a mellékíz. Kicsit hajaz a fémdobozos sűrített paradicsomra, jó sok cukorral. Jobban belegondolva ez még jót is jelenthet, talán van benne paradicsom is. Állagra nagyon híg, borzasztóan savanykás az utóíze. Biztosan nem venném meg még, ha olcsó is, akkor sem. Műanyagíze van, valószínűleg a hűtőmben romlana meg. Semmi köze a ketchuphoz. Enyhén szúrós szagú, jó ízű, a leglágyabb, olajszerű folyadék válik ki belőle.”

8. Lomee

Az Aldiban beszerzett Lomee ahhoz képest, hogy mennyire olcsó, egész jól szerepelt, a literes flakon 299 forintos ára kevesebb, mint ötöde a bio alnaturának, és mindkettő azonos pontszámot kapott a tesztelőktől.

Illatra meg sűrűségre tökéletes, viszont műanyagflakon íze van. Olyan mint amikor kinyitod, eszel belőle, visszateszed a hűtőbe, és ki sem veszed onnan vagy fél évig. Ezután átveszi a hűtő szagát, vagy állott ketchup íze lesz. Ha ilyennek kell lennie a ketchupnak, akkor eddig én hol éltem?! Vagy az lehet a probléma, hogy eddig nem ketchupot ettem?! Édeskés íze van, de semmi köze nincs a paradicsomhoz.

9. Chumak

A teszt végén mindegyiket megnéztük, és akkor derült ki, hogy ebben állítólag van chili is. Érdekes, ez egy kóstolónak sem tűnt fel, szóval az is megveheti nyugodtan, aki nem szereti a csípős dolgokat. Ez volt az egyetlen olyan ketchup, amely megosztotta a tesztelőket. Mondjuk többen szerették, mint nem. Kellemesen csalódtunk benne: annak ellenére, hogy olcsó, elég finom. Ha éppen hiánycikk lenne a kedvencünk, ezt meg is vennénk helyette. Plusz pont jár neki azért mert utántöltős a csomagolása, szóval bárki eldöntheti, hogy bezárja egy flakonba, vagy a zacskóból kinyomva használja. Ja, mert visszazárható!

„Grízes állagú (ez volt az egyetlen aminél ez érződött) olyan mintha liszttel lenne sűrítve. Végre az első nem büdös, kellemes édeskés illata van. Nagyon finom, jó pépes, édeskés az íze, nem túl fűszeres. Az összes közül ez volt a legjobb, remélem nem drága. Ez a legkeményebb állagú (ennek lehet a legmagasabb a szárazanyag-tartalma), a hagymán túl valamilyen gyógyszerszerű fűszerrel ízesített.”

MG 402

Házi ketchup

A kósoltó után készítettünk egy adag házi ketchupot is, amit aljas módon egy kiürült Heinz flakonba töltöttünk, és így tettük az asztalra a mit sem sejtő áldozatok elé. A nyolc fős mintából egyet muszáj volt beavatni, egy másik sosem eszik ketchupot, de a többiek gond nélkül megették, mindenki többször is vett belőle.

Kb 1 deci sűrített paradicsom*
jó bő marék puha sárga mazsola, nagyon kevés vízben megfőzve/mikrózva
só, bors
fél-fél tk szárított oregano, bazsalikom,
negyed tk kakukkfű
1 tk almaecet
1-1,5 dl víz, attól függően, melyik gyártmányú paradicsomból indultunk, és az mennyire sűrű

*Én nagyon sűrű, Carloni márkájút használtam, fémtubusos, 200 grammos csomag, nem emlékszem, hol vettem (talán Aldi?), a felirat: Tomaten Mark/Concetré de tomate/triplo concentrato di pomodoro.

Mindent összeturmixolunk, míg sima, és ketchup állagú lesz. Ez el fog tartani egy ideig, nekem legalábbis nem ment gyorsan. Az illata isteni, az állaga sem rossz, gyári üvegből kinyomva nem gyanús. Az íze is teljesen hasonlított az igazira, bár a többinél jóval paradicsomosabb ízű.

A kóstoló tanulságai.

A kóstoló végére ez fogalmazódott meg bennünk: van nagyon szuper, nagyon rossz és a középmezőny, ami szinte ugyanolyan. A legtöbbnek állott paradicsom, vagy műanyagflakon szaga van. Ezektől eltér a házi és a Chumak, ezeknek nagyon finom az illatuk. A legtöbb paradicsomot meg az Alnaturában (70% sűrítve), illetve a Felixben találni (sűrített paradicsom 53%), na, meg természetesen a háziban. A többi terméken vagy nincs feltüntetve, vagy maximum 32% a felhasznált paradicsom.

Termék neve Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/l) Pont Itt vettük
Felix 593 1363 21 Tesco
Heinz 850 1214 19 Auchan
Globus 523 1067 18 Tesco
Chumak 369 738 17 Auchan
Kalocsai 464 928 14 Auchan
Lumee 299 299 13 Aldi
Alnatura 799 1598 13 DM
Auchan 399 798 7 Auchan
Oak Lane 399 443 5 Tesco
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek