Leveles tészta - a húzós napok megmentője

A leveles tészta talán még a bolti ételektől irtózó háziasszonyok számára is vállalható, legkevésbé ciki félkész, mirelit termék. Édes és sós gyors vacsorák, vendégváró falatok, rapid desszertek alapanyaga lehet, ezerféleképpen variálható a szezon, az otthoni alapanyagok és az aktuális hangulat függvényében. Nálam a konyhai túlélőkészlet része, mindig van 1-2 csomaggal a mélyhűtőben, szükség esetén bármikor elő lehet kapni. Ki kell próbálni pár típust, hamar ki fog derülni, melyik a legjobb számunkra. Az a jó, amivel könnyű dolgozni, nem ragad és nyúlik túlságosan, a sütőpapírtól simán elválik és nyilván az sem árt, ha az íze is rendben van.

lepény kolbis

A sok-sok felhasználási lehetőség közül most 3 bármikor bevethető lepényt mutatunk. Egy aranyszabályt nem árt megjegyezni és alkalmazni: mindent rápakolhatunk, amit egy pizzára sem szégyellnénk rárakni.

Kezdésként összeszedtünk 3 tippet a leveles tészták használatához:

1.  Vannak lapokra vágott, feltekert és nyújtható típusok. A feltekert a legpraktikusabb - de legdrágább is egyben - míg a lapokra vágott a legkevésbé jól használható. Az ár-érték arányt is figyelembe véve tehát  érdemes a nyújthatót választani, amit aztán lisztezett deszkán pár mozdulattal a megfelelő vastagságúra és méretűre nyújthatunk. (Nagyon vékonyra nem érdemes nyújtani, elvégre nem rétestésztának szánjuk.)

2. Időben vegyük ki a fagyasztóból, hogy legyen ideje kiolvadni. Ellenkező esetben pánikszerű mikrós olvasztásba fulladhatunk, aminek nem biztos, hogy jó vége lesz, sőt.

3. A végén lehet tojással kenegetni a széleket, ezt sok recept ajánlja, de az sem tragédia, ha elmarad a kenegetés.

Sütőtökös-gorgonzolás:

sutotokos lepeny

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
15 dkg krémsajt
10 dkg gorgonzola
40 dkg sütőtök megsütve

A leveles tésztát kiolvasztjuk, a sütőtököt felkockázzuk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük ki és ráhelyezzük a kinyújtott leveles tésztát. Krémsajttal kenjük meg a tésztát, rászórjuk a sütőtökkockákat és rámorzsoljuk a gorgonzolát. Kb. 20 percig sütjük.

Kolbászos-hagymás:

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
3 dl tejföl
2-3 ek olaj
2 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
1 rúd kolbász
10-15 dkg Gouda sajt (vagy ki mit szeret)

A leveles tésztát kiolvasztjuk, a hagymákat lazán felkarikázzuk és kevés olajon serpenyőben megfonnyasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a kiolvasztott leveles tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük ki és ráhelyezzük a kinyújtott leveles tésztát, megkenjük tejföllel, elosztjuk rajta a hagymát és rászórjuk a felkarikázott kolbászt. Sajtot reszelünk a tetejére, majd sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Fetás-paradicsomos:

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
100 g krémsajt
30-40 dkg paradicsom
150 g feta sajt

A leveles tésztát kiolvasztjuk, lisztezett felületen megfelelő méretre nyújtjuk, a paradicsomot felkockázzuk. A tepsit sütőpapírral béleljük ki, és ráhelyezzük a kinyújtott leveles tésztát, megkenjük a krémsajttal, rászórjuk a kockákra vágott paradicsomot, majd feta sajtot morzsolunk rá, és sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Természetesen otthon is el lehet készíteni a leveles tésztát, de az már nem a gyors, hanem az extra lassú vacsorák és unalmas hétvégékre ajánlott programok témaköre.

Doctor Pepper

Oszd meg másokkal is!
Mustra