Baracklekvár szájbarágó

Indul a sárgabarackszezon, és indulhat a lekvárfőzés is. A jó baracklekvárt könnyű megcsinálni, annál nehezebb és drágább megvenni.

baracklekvaroskenyer

A sárgabarack minden lekvárok anyja, szinte mindenkinek ez jut először eszébe, ha lekvárról hall. Jó sárgabaracklekvárt befőzni nagyon könnyű, venni annál nehezebb és drágább, nézzétek meg egyszer a boltok polcaik az ott sorakozó lekvárok gyümölcstartalmát és árát, az mindent elmond.

Befőzni nem ördöngősség, ha rászántok néhány kiló barackot és egy-két órát. Három-négy kiló barackból már nagyon kevés cukorral is értelmes mennyiséget lehet csinálni (mondjuk 5-6 kis üvegnyit).

Én a baracklekvárhoz is kicsi, maximum 3 decis üvegeket használok, és mivel nincs benne tartósítószer, és csak kevés a hozzáadott cukor, mindent lelkiismeretesen sterilizálok, hogy meg ne romoljon. A legtöbb boltban kaphatóak már a "pattogós" tetejű vákumzáras kupakok, ha olyat tesztek az üvegekre, a dunsztolás után látni fogjátok, van-e közte olyan, amit nem zárt le (benyomható a dudor), azt gyorsan egyétek meg.

A lehető legfinomabb eredmény érdekében minél érettebb, ízletes barackból érdemes nekiállni, annál kevesebb cukrot kell utólag hozzáadni. Piacon a jobb fej nénik engedik a kóstolást, érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Akinek saját fája és elegendő türelme van, az könnyebb helyzetben van, mert elég mindig csak az éppen érett szemeket lerázni a fáról, és inkább több, kisebb adagban befőzni.

Hozzávalók

  • Barack
  • Cukor

1. A barackokat mossuk meg, felezzük el, magozzuk ki. Tegyük őket jókora, minél vastagabb aljú lábosba, és kis lángon kezdjük el főzni. Én nem szoktam hozzá vizet adni az elején sem, mert elég hamar kifő belőle annyi, hogy ne égjen oda, de ez egész vékonyka edényben nem fog menni. Cukrot is azért nem teszek bele az elején, hogy kevésbé kapjon le az alja.

2. A barackokat lassú tűzön főzzük addig, míg szét nem esik az egész. Bár ez az elején nem egyértelmű, higgyétek el, hogy egy idő után egész homogénné válik a massza, nem lesznek benne úszkáló héjdarabok, azok is teljesen szét fognak főni.

Jobb oldalon látszanak a pattogós kupakok
Jobb oldalon látszanak a pattogós kupakok

3. Amikor a barackok szétfőttek, mehet bele a cukor. Mi savanykásan szeretjük, ha teljesen érett a barack, nekem a kimagozott gyümölcs kiinduló súlyának 15-20 százaléka szokott kelleni bele, vagyis minden kiló barackhoz 15-20 deka cukor. Érdemes kóstolgatni, ki mennyire édesen szereti. A cukorral is összefőzöm még 10 percig, az alatt sterilizálom a vízzel félig töltött üvegeket a mikróban, a tetőket, a merőkanalat és a csipeszt (ezzel szedem ki a tetőket) pedig egy lábos lobogó vízben.

4. Ha minden steril, az üvegeket megtöltöm a lekvárral, lezárom, és fejjel lefelé még beleállítom egy kicsit a lobogó vízbe, aztán pedig mennek az ágyneműtartóba, ahol jól bebugyolálva lassan tudnak kihűlni.

Van a barackfőzésnek egy meghámozós, előre cukrozós, cukorral fél napig állós változata is, ami sokkal rövidebb főzési időt igényel. Hátránya, hogy általában 40 deka cukrot raknak egy kiló barackhoz, ami szerintem sokszor fölösleges, és az, hogy a leforrázott barackokat meg kell hámozni, ami elég undok meló.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek