Szeretik a bajuszt? És a magyart?

Egy (két) legendás bajusz
Egy (két) legendás bajusz

A férfiak arcszőrzete nem áll távol a tejben-vajban blog tárgykörétől, pláne hogy a magyar bajusz egy létező, nemzetközileg is ismert fazon. Erről készített dokumentumfilmet Lakos Nóra A Magyar Bajusz címmel.

Az imádnivaló témaválasztásról a rendezőt kérdeztük:

"Hát az volt, hogy olvastam egy cikket, ami úgy három sorból állt, és az volt benne, hogy tragédia: 10 éve német nyeri a magyar bajusz kategóriát a Bajusz EB-n. Ez felkeltette az érdeklődésemet és amikor kellett pont német producereknek prezentálni filmtervet, így ezt mondtam.

Ráharapott az egyik producer (így német ko-produkcióban is készült végül a film) elkezdtem kutatni, rátaláltam a magyarbajusz.hu oldalra, felhívtam őket és találkoztunk. Összesen 17 bajszos férfival töltöttünk két napot vidéken egy tanyán Csepeli Eszterrel, a film operatőrével, mert az volt a koncepció, hogy csajok csináljanak filmet a bajuszról.

Ez volt az első terepszemle két évvel ezelőtt. Magyar agárral fogott őzpörköltet ettünk, megtanítottak ostorozni és rengeteg pálinkát ittunk. Végül megeggyeztünk, hogy elkezdünk velük forgatni. Végigkövettük a találkozóikat, a felkészülést a bajusz EB-re, az utat, és magát az EB-t is. Közben forgattunk a németekkel is, akik külön bajusz workshopot szerveztek az EB előtt, elképesztő precizitással készültek a versenyre, pontosan megtanulták, hogyan kell pödörni, waxolni, színpadon megjelenni a megadott EB szabályoknak megfelelően.

A magyarok meg inkább a magyar bajuszhagyományokat kutatták, és azt vallják a magyar bajusz olyan, ahogyan azt a magyarok minden nap hordják, nem kell ez a "szőrszobrászkodás". A két különböző motivációval induló csapat tagjai végül az EB-n megmérettettek."

A többit viszont nem áruljuk el, mert március 4-én, vasárnap 19:30-kor debütál a film a budapesti Toldi Moziban. Mindenki menjen, és nézze meg, a bemutató után pálinkás bajuszbuli is lesz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra