Manapság Magyarországon is, csakúgy mint a sok helyen a világon, nagyon népszerűek a főzőtanfolyamok, én is sokáig gondolkodtam, hogy elmegyek mondjuk az Olasz Intézet főzőtanfolyamára, de persze mint a legtöbb ilyen elhatározásomból, ebből sem lett semmi. Mivel azonban sütni még jobban szeretek, mint főzni, a tortadekorációs tanfolyam elől már nem tudtam elmenekülni.
A főzőtanfolyamokat sokan párválasztásra is használják, és ezt a szervezők is tudják, mert szinte mindig az ellenkező nem egy képviselőjével osztják be az embert az adott feladat elvégzésére.
Ha hasonló céllal érkezünk a desszertmester.hu által szervezett tortadekorációs tanfolyamra, akkor nagyot csalódhatunk, kivéve persze ha férfiak vagyunk, mert csak nőkkel fogunk találkozni. A tanfolyamtól várt önmagukat kereső harmincasok helyett viszont jófej, friss nyugdíjas nénikkel, és cukrászhallgató lányokkal formálhatjuk a húsvéti nyuszikat.
Ha szeretünk tortát sütni, de azonnal továbblapoztunk a szakácskönyvben, amikor bonyolultnak tűnő, díszes csodákat látunk, akkor nekünk is ott a helyünk ezen az egy vagy kétnapos tanfolyamon.
Tájékozottabbak számára nyilvánvaló dolgokat tudhatunk meg: például, hogy van egyszeres, kétszeres, és háromszoros marcipán. Így most már tudom, hogy a háromszoros marcipán való tortabevonásra vagy figura formázásra, és tölteléknek az egyszeres marcipánt érdemes használni.
A tanfolyam tudtam meg azt is, hogy a cukros, vajas vagy növényi anyagokból készült mázakat és formázó anyagokat - amiket például az Egyesült Államokban előszeretettel használnak - a legtöbb magyar félreteszi a tányérján. De mivel ezek az anyagok alkalmasak leginkább a bonyolultabb formák elkészítéséhez, nélkülözhetetlenek a cukrászok és elvetemült háziasszonyok számára. Az utóbbiak egyébként nehezen tudják beszerezni a hobbijukhoz elengedhetetlen anyagokat és eszközöket, ezért ha valaki nem pécsi vagy budapesti akkor általában az internetről rendeli azokat meg.
A fent említett rossz ízű formázóanyaggal, a fondanttal ellentétben viszont a marcipánt - aminek hosszú időre visszavezethető hagyománya van Magyarországon - nem rakjuk félre a tányérunkon. Nehéz is ellenállni a kurzus során, hogy ne harapjunk bele a félkilós, háromszoros marcipánba, amit azért kapunk, hogy megtanuljuk szépen befedni a tortamakettet. De elsajátíthatjuk a marcipánból készült kála, liliom vagy a kissé unalmas rózsa megformázását is. Számomra sokkal élvezetesebb ehető anyaggal kreatívkodni, mint valami rongydarabbal. Persze ízlések és pofonok, és ha magunknak nem is veszünk marcipán tanfolyamot ajándékba, másnak talán érdemes.