Zeneböjttel nem lehet fogyni

A húsvét előtti időszakban minden évben szoktam tartani egy hét hetes önmegtartóztatási periódust, és amióta a témát itt a tejvajon is felhoztam, tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki így tesz. Ennek a böjtnek szerencsémre továbbra sem kell, hogy célja legyen a súlyvesztés, a központban inkább az áll, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy kibírom folyamatos (ön-)kényeztetés nélkül is.

head250

Az alkoholról és a kávéról való lemondás továbbra is jókora erőfeszítést kíván. Az alkoholmentesség az egyszerűbb, viszont a koffeinmentes periódus első napjaiban megint jellegzetes fejfájások törtek rám, és több hétnek el kellett telnie mostanáig, amikor délutánonként már nem kínoz menetrendszerűen órákig a gondolat, hogy most mennyire jól esne egy finom kávé. Többéves tapasztalataim szerint bár a kávézástól függővé lehet válni, a leszokás nem vesz többet igénybe kb. tíz-tizenöt napnál.

A tavalyi teljes cukormentesség helyett idén valami újat választottam a kávétlanság és az alkoholnélküliség mellé harmadiknak: a csöndet. Már a középiskolában is mindig zenét hallgatva csináltam meg a házifeladatot, és ez a szokásom azóta sem változott. Általában otthonról dolgozom, így ha napi 8-10 órát egyedül vagyok a lakásban, legalább valami zenét bekapcsolok, hadd szóljon a háttérben, napi 8-10 órán keresztül.

Miközben dolgozom, természetesen alig figyelek rá, mégis jobban érzem magam tőle, kevésbé érzem unalmasnak vagy fárasztónak a munkát, és az esetek túlnyomó többségében kifejezetten segít koncentrálni. Ha meg éppen teszek-veszek valamit, ami különösebb agymunkát nem igényel, akkor a zene méginkább előtérbe kerül. Takarítás, futás, közlekedés, stb. közben a zene segít, hogy ne kelljen gondolkodni. Kikapcsolja azt, aminek nem muszáj működnie, hadd pihenjen.

head450

Amióta a böjt tart, azaz lassan egy hónapja, nap mint nap teljes csöndben ülök otthon reggeltől estig. Az mp3-lejátszót se vettem elő február közepe óta, bárhova mentem is. Meg lehet szokni, mint mindent. De azért zene nélkül a hétköznapok még egy kicsit szürkébbnek tűnnek, mint egyébként, ami nem kellemes. Nem köti le a felesleges energiákat munka közben semmi. Nem veri a lábfejem a ritmust, nincs dudorászás, ehelyett néha azon kapom magam, hogy teljesen elkalandozott a figyelmem, és valószínűleg már percek óta csak ülök ott a gép előtt zsibbadt aggyal. Nem fog a zene továbbvinni, saját magamnak kell új lendületet vennem, valahonnan.

A böjtben ezek a percek a legérdekesebbek: hogy valahonnan mindig tud az ember új erőt meríteni, akkor is, ha a szokásos mankók nincsenek ott. Ha nincs kávé, nincs zene, nincs sörözős-borozós-koktélozós buli a hétvégén, akkor is - bár nehezebb - de ugyanúgy össze tudjuk szedni magunkat, és tovább tudjuk csinálni az életet a következő ünnepig. Legbelül mindig van honnan új erőt meríteni - egy ilyen böjt arra jó, hogy kicsit megismerkedjünk azzal, hogy honnan.

Még három hét van hátra húsvétig. Ön bevállalt idén tavaszra valami böjtöt?

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.