Abált szalonna, abalé nélkül

Idén se vágunk disznót a kilencben, a negyediken, hiába vannak ennek hagyományai errefelé. De karácsony után egy héttel úgy megkívántam az abált szalonnát, hogy vágási abalé nélkül kellett megoldani. Sikerült.

A nyers tokaszalonnát ál-abalében főztem meg. Az ál-abalé a hűtőből lehívott alaplé (senki sem emlékszik rá milyen, lehet, hogy marha, nem sertés, a címkézés hülyeség…) és zöldségek hozzáadásával készült. VKH jelezte, hogy húsleves jó lenne abálni, de elfelejtettem húst és csontot venni, azt helyettesítettem a lével. A felvizezett alaplébe raktam egy hagymát, sok egész borsot, babérlevelet, répát, fehérrépát, és amikor felforrt, levettem a hőfokot, beleraktam a szalonnát főni. Aztán gondoltam egyet, utánaküldtem fél szál kolbit, csak úgy izomból, ártani nem árthat. Hasonló meggondolásból került bele egy hegyes erős csumaoldali fele is. Vivienne Westwood-ot igen kedvelem, ő mondta; „ha bizonytalan vagy, túlozz.” Nem feltétlenül az abált szalonnára gondolt.

Abálódás közben jutott eszembe, nem tudom, ez meddig tart, vágáson nem figyelem az időt (abálásra atomrészeg vagyok már általában), lakótelepen, bocs, újépítésűben, önállóan meg először csinálok ilyet. Kétségbeesett telefonálás, első körben az „az látszik rajt’” válasz, és "Imi bácsi anyukája hogy van?", majd a következő hozzáértő „úgy egy óra, de látszik rajt’” megmentette a tokát a szétfőzéstől.

Tehát úgy egy óra abálás után (semmi se látszik rajta, nyilván) a lében hagyom meglangyosodni, akkor kiveszem, tetejét beirdalom, bedörzsölöm rengeteg zúzott fokhagymával és finom házi pirospaprikával beborítom az egészet. Aztán jégre teszem. Ja, ki az erkélyre, oda, milyen jégre, az A/4-es fagyasztóba a fele se fér be.

Nehéz a parasztlyány élete a nagyvárosban.

Abalét ki ne öntsétek, lezsíroztam (volt mit...) és abban főztem meg a kötelező elsejei lencsét. A lencsét tavaly kihagytam, soha többet nem követem el ezt a hibát.

És esküszöm, idén utoljára használom a késem a kompozíció feljavítására.

Szerkesztői kívánságra az abálás fogalma: más néven kövesztés; forráspont alatti főzés. Elsősorban hurka, kolbász és szalonna alkatrészek füstölés előtti hőkezelésekor találkozhatunk vele. A mostanában nagyon menő konfitálás tulajdonképpen zsírban abálás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra