Karácsonyi gyümölcstorta: Gwyneth Paltrow is megirigyelné

Klikk!

Rendkívül autentikus japán, makrobiotikus főzőbemutatón jártunk nemrég. Végigettünk egy komplett menüt, egészségesebbnél egészségesebb falatokkal gazdagodtunk, volt ami különösen ízlett (umeboshi pasztával töltött blansírozott keltekercs) és volt ami kifejezetten nem (azuki babból készült sütemény). Most pedig szeretnénk megosztani a Tejben-vajban olvasóival a japán makrobiotika guru, Ohka Setsuko Dawson receptjét, hogy hozzánk hasonlóan Önök is megteljenek mindenféle jó energiával és legalább egy étel erejéig bepillantást nyerjenek a makrobiotika misztikus világába, amiről jól tudjuk, hogy például Gwyneth Paltrow is él-hal érte. Egészséges karácsonyi, de legalábbis karácsonyi hangulatot idéző desszert következik. (A makrobiotika, távol-keleti szemlélet szerint az emberi szervezet energiaegyensúlyát a Yin és a Yang típusú kozmikus energia áramlásának harmóniája tartja fenn. Az élelmiszerek és a szervek, szervrendszerek öt elem-tana szerinti besorolásán alapul. )

Gyümölcstorta

Hozzávalók:

3 csésze liszt (2 fehér, 1 teljeskiőrlésű), 1 csésze zabpehely, kevés só, ½ deci mogyoróolaj (vaj helyett), ½ deci juharszirup (a cukor helyett), rizstejből (a tej helyett) annyi, hogy gyúrható legyen a tészta (alternatíva: víz vagy bio almalé), pár szem szárított sárgabarack megpárolva, 6-8 darab alma vagy körte (vagy mindkettő), 4 csésze bioalmalé, fél doboz kuzu/kudzu (sűrítő), 1 csésze víz.

Gyúrjuk össze a hozzávalókat egy tésztagombóccá. A negyedét csippentsük le, abból külön süti készül majd. Nyújtsuk ki a torta tésztáját, majd mogyoróolajjal vajazzuk ki a tésztaformánkat és helyezzük bele a tésztát. Szurkáljuk meg villával, a szélén is lapítsuk oda a forma oldalához. Jó sűrűn pakoljuk meg a körte- és almaszeletekkel. 170 fokon süssük 25 percig. Ha kész van, aprítsunk rá pár darab szárított és párolt sárgabarackot. A szószhoz melegítsünk 4 csésze bioalmalevet. Sűrűsítéshez keverjünk össze fél doboz kuzut (alga) és egy csésze vizet, majd ezt öntsük hozzá az almaléhez. A sűrű szószt pedig öntsük a tortára. Tegyük hűtőbe, kocsonyásra fog keményedni a szósz.

A maradék tésztát is nyújtsuk ki, két kisebb korongra. Bugyoláljunk bele egy-egy egész körtét és almát. Egy muffinformában tudjuk megsütni a legkönnyebben, anélkül, hogy szétesne. Szép látvány lesz a végén.

A torta egyébként leginkább az általunk is imádott pie-ra hasonlít.

Önnek fontos, hogy egészséges karácsonyi menüt készítsen idén vagy épp ellenkezőleg, ilyenkor minden mehet, amit csak megkívánunk?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek