A főtt sonkához megy a mézes levendulamártás


Noha nem feltétlenül támogatjuk a bárányka lemászárlását a húsvéti reggeli kedvéért, megnézzük, mivel lehet feldobni a bárányhúst és a sonkát a szokásos torma helyett. A szállodák mesterszakácsai almakompóttal bolondítják meg a füstölt sonkát, a bárányhoz pedig szárított paradicsomot vagy rozmaringot adnak. Mesteri tippek húsvétra a hajtás után.

A főtt sonka tojással, tormával és házi kaláccsal szinte minden otthon, étterem és szálloda húsvéti menülapján szerepel, mert elmaradhatatlan, tipikusan magyar fogás. Előfordul, hogy a szakácsok almakompóttal szelídítik az ízét, ami jól megy hozzá, mert kiemeli a sós-füstölt aromát. Az egyik ötcsillagos Four Seasons szállodában a fényezett füstölt sonkát mézes levendulamártásal kínálják, ami a Budapesten dolgozó olasz mesterszakács, Simone Cerea találmánya.

Ugyancsak itáliai szokás a bárányt napon szárított paradicsommal tölteni. A báránycombot többnyire citrommal szelídítik, finomfüvekkel bolondítják meg, és a sütés végén újból adnak hozzá friss rozmaringágat, hogy érződjön a zamata, amikor fogyasztják is. A fiatal bárány rántva nagyon finom: a rántott bárányérméket ecetes-hagymás krumplisalátával tálalja Mózes Péter, az Astoria szálloda séfje. Másutt a roston sült báránycombot és a báránybordát zöldségraguval és salátákkal körítik, az Egyesült Államokban pedig mentazselés-szószos körítés dukál hozzá.

Jó néhány budapesti étterem és szálloda húsvéti brunch-csal készül a vendégek fogadására vasárnap és hétfőn is. Az árak fejenként 5-16 ezer forintba kerülnek, ebben többnyire az italok is benne foglaltatnak, kivéve a tömény alkoholféléket. Számoljon majd be róla, hogy hol evett finomat húsvétkor! (Forrás: MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek