Van, akinek a vörösbor nem passzol össze az étcsokoládéval. Én nem tartozom közéjük, bár egy pohár borhoz valóban nem szoktam csokoládét majszolni, de süteményben nagyon szeretem együtt a kettő ízét. A vörösbor fanyarsága, a csokoládé kesernyésségét valami elképesztően harmonikus ízzé varázsolja. Nem éppen a gyerekek kedvence, de nem a bor miatt, hanem a kevés cukor miatt, amit használni szoktam hozzá. Csak igazán testes vörösborral lesz feledhetetlen. A cukor mennyiségét kiskanalanként érdemes hozzáadni folyamatos kevergetés mellett, és akkor megállni, amikor először kicsit is édesnek érezzük. Vigyázzunk, ne cukrozzuk el! (A mennyiségek szándékosan dl-ben vannak megadva)
Hozzávalók 6 tortácskához:
2 dl száraz vörösbor
3 dl liszt
2 egész tojás
4 dkg vaj
10 dkg, magas kakaótartalmú étcsokoládé
4 tk cukrozatlan kakaó por
1 csipet só
½ zacskó sütőpor
1 kk szódabikarbóna
Cukor ízlés szerint
A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztottam. Mikor langyosra hűlt belekevertem a tojásokat, és a bort. Egy másik tálban összekevertem a száraz hozzávalókat, majd fakanállal gyorsan összedolgoztam a folyékony masszával. A tortaformácskát kivajaztam, megszórtam liszttel, és 180C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem. Vigyázni kell, hogy csak 2/3 részéig szabad megtölteni a formát, mert nagyon felmagasodik a tészta.
További receptek a Fűszer és Lélek blogon.