A világ divatdiktátorai: Karl Lagerfeld

Égető kérdések a leghíresebb kreátorokról, akiknek a világ arra fogékony része szájtátva nézi kollekcióját, és bár a nevét sem biztos, hogy ki tudja ejteni, mindent megadna azért, hogy egyszer az életben vehessen tőle legalább egy bokazoknit. Ezen a héten Karl Lagerfeld.
 
Él-e még? Igen, jövőre lesz hetven, bár ez kétséges, mert a Bild am Sonntag című német bulvárlap kinyomozta, hogy már 1933-ban megszületett.
 
Bölcsesség róla: „Karl Lagerfeld egy dilettáns” – e szavakkal összegezte benyomásait Lagerfeld fotóiból készült kiállításról a Berliner Morgenpost című lap vezető fotósa.
 
Bölcsesség tőle: „Szűk öltönyöket hordok, hogy ne tudjak meghízni. Egyetlen becsvágyam, hogy továbbra is 48/46-os Dior-méretet hordhassak.”
 
„Yves és az én életem között az volt a nagy különbség, hogy nekem nem volt szükségem arra, hogy Pierre Bergé-t naponta kenyérre kenjem” - mondta Yves Saint Laurent-ról. 
 
Kapcsolatai? Először 2006 decemberében beszélt egy interjúban Jacques de Bascher de Beaumarchais-hez fűződő, éveken át tartó élettársi viszonyáról, aki egy személyben volt playboy és modell. Kapcsolatuk 1989-ben ért véget, amikor élettársa AIDS-ben meghalt.
 
Divatház?  Amellett, hogy a Chanel-ház vezető designere, Lagerfeld Gallery néven saját márkát alapított. 2004-ben adta el a label jogait az amerikai Tommy Hilfiger Corporation-nek. Ennek ellenére továbbra is ő maradt a vezető designer.

Stílusjegyei? Lagerfeld az egyik legikonikusabb divattervező: mivel rövidlátó, állandóan napszemüveggel kombinált szemüveget hord, amit fehér púderezett lófarkával dob fel. A Lagerfeld-kreációkat az exkluzív minőségű szabómunka csúcsának tartják, határozott, előnyös vonalvezetés és elegancia jellemzi szinte valamennyi munkáját. Kabátjairól egyes kritikusoknak az „intellektuális erotika“ kifejezés jutott eszébe. A fekete mellett rikító színeket is használ.
 
Kik jártak benne? Előbb Ines de la Fressange, francia divat-és parfümtervező, majd Claudia Schiffer volt a múzsája.
 
És még mi érdekes? Eredetileg karikaturista akart lenni, amiből mára annyi maradt, hogy ha valaki megsérti, küld neki egy karikatúrát. 2004-ben tervezett egy kollekciót a H&M-nek, ami a vártnál jóval nagyobb sikert ért el. Elmondása szerint 26-30 gyűrűt is fel tud venni egyszerre, a sorrend tetszőleges. 2000-2001 között tizenhárom hónap alatt 42 kilót fogyott, amiről könyvet írt. Állítólag 70 iPodja, 60 000 CD-je és 300 000 könyve van.
 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra