A világ divatdiktátorai: Hubert de Givenchy

Égető kérdések a leghíresebb kreátorokról, akiknek a világ arra fogékony része szájtátva nézi kollekcióját, és bár a nevét sem biztos, hogy ki tudja ejteni, mindent megadna azért, hogy egyszer az életben vehessen tőle legalább egy bokazoknit. Elsőként a születésnapos Hubert de Givenchy.
 
Él-e még? Igen, február 20-án töltötte be a nyolcvanat
 
Bölcsesség róla: „Hubert ruháiban semmi rossz nem történhet velem” – Audrey Hepburn.
 
Bölcsesség tőle: „Ha az embernek van egy szép arca, de legfőképp tehetsége, akkor nincs szüksége trükkökre, hogy megmutassa, miben több mint mások. (…) A trükkök és ámítások azoknak valók, akiket egyébként nem vesznek észre” – mondta a nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Vanity Fair című lapnak.
 
Kapcsolatai? Őszinte, mély és ahogy ő maga fogalmazott „boldogító” barátság kötötte Audrey Hepburn-höz, hosszú éveken át mégsem ő, hanem Philippe Venet szabómester volt a partnere.
 
Divatház? 1952-ben nyitott Párizsban couture-házat, amit 1996-ban hagyott el.
 
Újításai?  Az elsők között látta el a nőket egyszerre sportos és könnyen kezelhető anyagokkal.
 
Stílusjegyei? Egyszerű, elegáns, tradicionális szabásvonalak, hatásos minimalizmus jellemzi. Kedvelte az élénk színeket, mint a pink, sárga, királykék, de az egyszerű feketét is ő definiálta újra. Különösen nőknek szánt kollekcióiban alkalmazott nagy előszeretettel hatalmas kalapokat, melyek gyakran a modellek arcát is eltakarták.
 
Kik jártak benne? Jackie Kennedy, Audrey Hepburn és II. Erzsébet angol királynő.
 
És még mi érdekes? Magassága miatt egyesek struccnak nevezték.
2006 decemberében 807 000 dollárért árverezték el azt a fekete ruhát, melyet Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra